Çin kotası pamuğu vurdu
Dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı Çin'in bu yıl pamuk ithalatına kota getirerek pamuk alımını azaltması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pamuk fiyatlarını düşürdü.
Güneydoğu Anadolu, Çukurova ve Ege Bölgesi'nde pamuk hasadı devam ediyor. Geçen yıl Türkiye'de 550 bin ton üretilen pamuğun, üreticisine "para kazandırması" nedeniyle bu yıl pamuk ekim alanları genişlediği ve pamuk rekoltesinin 750 bin tonun üzerinde beklendiği ifade edildi.
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada rekolteki bu artışa karşın, fiyatların üreticinin beklediği düzeyde gerçekleşmeyeceğini savundu.
Piyasaya Çin yön veriyor
"Bu sene ne yazık ki geçen seneden kötü olacak" diyen Kocagöz, pamuk fiyatlarının düşük olmasına dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı Çin'in mevcut pamuk stoklarının fazla olması nedeniyle ithalata kota koyup mal alımını azaltmasının neden olduğunu belirtti.
Kocagöz, dünyada pamuk stoğunun yarısının Çin'in elinde olduğuna dikkati çekerek, "Çin'in 'bu yıl ben kendi stoğumu kullanacağım ithal etmeyeceğim' demesi fiyatları aşağıya çekmeye yetiyor" ifadesini kullandı.
Dünya emtia piyasalarında pamuğun kilogram fiyatının 77 centlerden 60 centlere doğru indiğine işaret eden Kocagöz, şunları söyledi: "Bu iniş az değil, yüzde 20-25'lere denk geliyor. Geçen seneki fiyatlarla verimin iyi olması üreticiyi pamuğa yöneltti ve ekili pamuk alanımız arttı. Geçen sene 550 bin ton olan pamuk üretimimizin bu yıl 750 bin tona çıkmasını bekilyoruz. Hal böyle olunca hasat döneminde bir arz fazlası ortaya çıkıyor."
'Pamuk fiyatları çok düşük'
Kocagöz, Çin'in pamuktaki tutumu ve Türkiye'deki arz artışı göz önüne alındığında pamuk üreticisinin beklendiği fiyatların gerçekleşmeyeceğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Pamuk üreticisi için tehlike çanlarının çaldığını söyleyebilirim. Şu anda ülkemizde ne yazık ki pamuk fiyatları çok düşük. Hatta Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki pamuğa, dünyanın en ucuz pamuğu diyebiliriz. Şu an lif yani işlenmiş pamuğun kilogramı Güneydoğu'da 3,2, Ege Bölgesi'nde ise 3,6 lira civarında. Üreticinin eline geçen kilogram başına Güneydoğu'da 1,3 ile 1,6 lira arasında değişiyor. Geçen yıl bu rakamlar 1,6 ile 2 lira arasındaydı."
Kocagöz, Türkiye'nin pamuk veriminde Avustralya'nın ardından dünya ikincisi olduğunu belirterek, "Verimdeki bu başarı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın prim desteği olmasaydı Türkiye'de pamuk asla ekilmez" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı