Çin'in İran tutumunda değişiklik yok
Çin yönetimi, İran nükleer sorununun en iyi çözüm yönteminin diyalog ve görüşme olduğu şeklindeki tutumunu yineledi ve "bu yöntemin kolayca terk edilmemesi gerektiğini" açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, olağan basın toplantısında, "diplomatik çabalar için hala olanak bulunduğunu", Çin'in her zaman bu sorunun barışçıl yollarla çözülmesinden yana tutum aldığını ve bunun bütün tarafların yararına olduğunu belirtti.
Sözcü, "İran nükleer sorununda Çin sorumlu bir rol oynadı ve sorunun çözümü için bütün taraflarla teması koruyacak" diye konuştu.
Çin'in İran'dan ham petrol ithalatıyla ilgili bir soru üzerine de sözcü, ne zaman ve ne kadar ham petrol ithal edileceğinin Çin petrol şirketleriyle İran arasında kararlaştırıldığını söyledi.
"Yaptırımlara karşı çıkmamızın nedeni petrol değil"
Öte yandan Çin'in Orta Doğu özel temsilcisi Vu Sikı, Pekin yönetiminin İran'a daha ağır yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkmasının ana nedeninin petrol konusundaki çıkarları olduğu şeklindeki iddiaları reddetti.
Zorlaştırıcı taktiklerin İran'ı köşeye sıkıştırmaktan başka işe yaramadığını ve bunun da geri dönülmez sonuçlara yol açabileceğini savunan Vu, sorunun diplomatik yollarla çözülmesi çizgisinden vazgeçmeyen Çin'in Tahran yönetimine nükleer silah geliştirmemesi çağrısı yaptığını anlattı.
Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı delegesi olan Vu, Konferansın Pekin'de devam eden yıllık toplantısı sırasında China Daily gazetesine verdiği özel demeçte, "İran ile aramızdaki petrol işbirliği çok önemli olmasına rağmen, bu konu İran politikamızın tamamını oluşturmuyor. Yaptırımlara petrol için karşı çıktığımızı söylemek tek yanlı bir görüş" dedi.
Ağır yaptırımlara karşı çıkmalarının esas nedeninin bu yöntemin geri tepmesi olasılığı olduğunu söyleyen Çin temsilcisi, "Bu yöntemin yüzde bir bile başarı şansı olacağını bilsek, yüzde 100 çaba harcarız" diye konuştu.
Çin'in petrol ithal ettiği ülkeler arasında İran ve Rusya ile Orta Asya, Afrika, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya ülkeleri bulunuyor. Çin'in ham petrol ithalatının yüzde 11'i İran'dan sağlanıyor. Çin, petrol ithalatının 40 milyon tondan fazlasını, yani yüzde 20 kadarını Suudi Arabistan'dan gerçekleştirdi.
İran'ın Nükleer Silahların Önlenme Anlaşması'nın taraflarından biri olduğunu ve bu anlaşmaya uyması gerektiğini hatırlatan Vu Sikı, eski bir medeniyete sahip olan İranlıların çok gururlu olduklarını ve Batı ülkelerinin yaptırım veya silah gücüyle tehdit etmek yerine bu ülkeye eşit davranması gerektiğini söyledi.
Çin temsilcisi, her ne kadar İran'ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçla kullanma hakkı bulunduğunu kabul etseler de, Çin'in söz konu anlaşmayı savunduğunu ve İran'ın nükleer silaha sahip olmasına karşı olduğunu vurguladı.
Vu Sikı, demecinde ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu konusunda "güzel sözler" yerine somut adımlar atması gerektiğini ifade etti.
"İsrail-Filistin konusu bir köşede unutuldu" diyen Vu, tarafların bu konuda hayal kırıklığına uğramasının yeni bir istikrarsızlığa yol açabileceği uyarında bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası