Clinton'dan Barzani'ye üç mesaj

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington'da temaslarda bulunan Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Yayınlanma: 27.01.2010 - 07:00
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen görüşmenin öncesinde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile görüşmekten onur duyduğunu söyledi. Barzani'nin dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile "mükemmel" bir görüşme yaptığını belirten Clinton, bugünkü görüşmede de "ABD'nin birleşik Irak'ın bir parçası olarak kuzeydeki bölgesel yönetime ve Kürt halkına olan güçlü desteği kapsamında, bir dizi önemli konuyu ele alacaklarını" söyledi.

Barzani de "sıcak karşılama" için teşekkür ederek, dün Obama ve Biden ile çok iyi ve yapıcı görüşme yaptıklarını söyledi. Bugünkü görüşmenin de aynı şekilde geçeceğine emin olduğunu ifade eden Barzani, "Federal, demokratik bir Irak'a olan bağlılığımız konusunda sizi temin ederim. Sizinle koordinasyonumuzu sürdüreceğiz" dedi.

 

Barzani'ye üç mesajları olduğunu söyledi

ABD olarak üç mesajlarının olduğunu ifade eden Clinton, bunları, "Kürt yönetimini, özellikle Kerkük çevresi başta olmak üzere bazı tartışmalı sınırlarla ilgili meselenin barışçıl çözümü doğrultusunda çalışmaya, ayrıca seçimleri ve mümkün olan en erken zamanda meşru bir hükümetin seçilmesini desteklemeye çağırmak; Barzani ve diğer Kürt liderlere, ABD'nin Kürtlerin isteklerini ve Kürt halkının güvenliğine olan büyük desteğine dair güvence vermek" olarak sıraladı.

Ancak, Kürt yönetiminden de ülkenin iyiliği için Sünni ve Şii liderlerle birlikte çalışarak, Irak'ın istikrarlaştırılması çabalarında önemli rol almasını beklediklerini kaydeden Clinton, "Örneğin petrol gelirleri yasasının hazırlanması tüm Iraklılar için çok önemli bir şey ve eğer sonuçlandırılabilirse bundan tüm Iraklılar yararlanacak" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler