Çocuk yardımına sınırlama kaldırıldı

2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıda, çocuk için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğinde çocuk sayısı sınırlaması kaldırıldı.

Yayınlanma: 24.11.2009 - 08:17
Abone Ol google-news

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve 2008 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. 2010 Bütçe Tasarısı, komisyon raporunun yazılmasının ardından, Aralık ayının ilk günlerinde görüşülmek üzere genel kurula gönderilecek. 30 maddelik 2010 yılı Bütçe Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında iktidar ve muhalefet partili milletvekilleri tarafından önergeler verildi. AKP'li milletvekillerinin verdiği ve kabul edilen önergelerden ilki, bazı kamu kurumlarına kullanımı için 53 milyon 750 bin TL'nin yedek ödeneğe aktarılmasıyla ilgiliydi. AKP'li vekillerin verdiği ikinci önerge Danıştay, Adalet Bakanlığı ve üniversitelere taşıt alımıyla ilgiliydi. Önergeye göre Danıştay ve üniversitelere hibe yoluyla, Adalet Bakanlığı'na ise bütçeden otobüs, otomobil, ambülans gibi ihtiyaç duyulan taşıtlar alınabilecek. Adalet Bakanlığına alınacak 30 otobüs için 53.7 milyon TL'lik yedek ödenekten 4.7 milyon TL aktarılacak.
 

Çocuk yardımına sınırlama kaldırıldı

AKP'li vekillerin verdiği önergeyle, çocuk için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğinde çocuk sayısı sınırlaması kaldırıldı. Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk ısrarı üzerine harekete geçen milletvekilleri, bu zamana kadar en fazla iki çocuk için verilen çocuk yardımında sınırlanmanın kaldırılması için önerge verdi. Şimdiye kadar 1 milyon 690 bin çocuk, aile yardımı desteği alırken, kabul edilen önergeyle bu kapsama giren çocuk sayısı 740 bin arttı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal da çocuk yardımının, 0-6 yaş arası için 28 TL, 6 yaş üzeri için de 14 TL olarak belirlendiğini kaydetti. Önergeyle, emekli olan personele 500 TL ödenen tazminat tutarı ise 750 TL'ye çıkarıldı. Düzenlemenin bütçeye yaklaşık maliyeti 172 milyon TL'si aile yardımı ödeneği, 12.5 milyon TL'si ise tazminat ödemesi olmak üzere toplam 184.5 milyon TL olacak.
 

Memur maaşlarına artış getiren önerge reddedildi

Görüşmeler sırasında muhalefet partileri, memur maaşlarının artırılması ve memurlara bir defalık ödeme yapılmasına yönelik 3 önerge verdi. Hükümetin kabul etmediği önergelere yönelik olarak açıklama yapan Maliye Bakanı Şimşek, "Bütçe disiplini de önemli. Muhalefetten arkadaşlar da sürekli vurguluyor. Kaynağı olmayan ek harcama yapılmamalı" dedi.
 

Hamzaçebi: Yurtdışı çıkış harcı tamamen kaldırılsın

Görüşmeler sırasında CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, yurt dışı çıkış harcından elde edilen rakamlar konusunda bilgi istedi. Çıkış harcı 70 lirayken 2006 yılında 102.3 milyon TL gelir elde edildiğini belirten Bakan Şimşek, harç ücretinin 15 TL'ye düşmesiyle elde edilen gelirin 2007'de 59 milyon TL, 2008'de de 50.1 milyon TLye düştüğünü kaydetti. Bakan Şimşek'in açıklamaları üzerine Hamzaçebi, yurt dışı çıkış harcının indirilmesi ile beklenen gelirin elde edilemediğini vurgulayarak, harcın tamamen kaldırılmasını istedi. Eski Maliye Bakanı'nın, daha fazla gelir elde edileceğini savunduğunu anımsatan Hamzaçebi, uygulamanın fiyasko ile sonuçlandığını kaydetti. Hamzaçebi, "Zaten bu gelirin bir kısmı da kamu görevlilerine zaten ödeniyor, o da bütçeden çıkıyor. TOKİ'nin bundan daha iyi kaynakları var" dedi.
 

Boş olan özürlü kadrolarına atama yapılabilecek

AKP'li vekillerin verdiği önergeyle özürlülerin istihdamında, boş olan özürlü kadrolarına herhangi bir sayısal sınırlama olmadan atama yapılabilecek. Mevcut uygulamada, emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 25'inin geçilmemesi zorunluluğu vardı. Kamuya yapılması gereken atamalarda kadro dolduğunda, boş olan özürlü kadrolarına da atama yapılamıyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler