Cumhurbaşkanı Gül'den TRT ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TRT Genel Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'nin açılışını yaptı. Müzenin habercilik ve enformasyon teknolojisinin nasıl süratli bir şekilde geliştiğini gösterdiğini belirten Gül, ''Bir noktada Türkiye'nin modernleşme ve teknolojideki ilerleme tarihidir bu'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'den TRT ziyareti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.12.2012 - 12:40

Genel müdürlüğe gelişinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin tarafından karşılanan Gül, Şahin'in makamında TRT'nin çalışmalarına ilişkin bilgi aldı ve hayat hikayesini anlatan belgeseli izledi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra TRT Haber Merkezi'ni ziyaret etti. Haber merkezinde bulunduğuna dair ''son dakika'' kuşağını yayına veren Gül, canlı yayına katıldı.

''Haberci olmak nasıl bir duygu?'' sorusu üzerine gördüklerinin etkileyici olduğunu belirten Gül, ''Tam bir serbest rekabet ortamı var Türkiye'de, televizyon kanalları arasında. Hiçbir engel olmadan herkes rekabet edebiliyor. Böyle bir rekabet ortamı içerisinde TRT'nin bu kadar öne çıkması, bu kadar çok seyredilir olması ve 15 kanalla devrede olması olağanüstü bir faaliyet. Bu bakımdan emeği geçen herkesi çok takdir ediyorum'' dedi.

Haberleşme teknolojisinin her gün değiştiğini, bunun çok iyi takip edilmesi gerektiğini belirten Gül, haberlerin iyi takip edilmesinin taşıdığı önemi de vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, ''Herkesin malı ekranda, doğrusu kimin malı daha iyiyse o daha çok alıcı buluyor. Dolayısıyla TRT'nin bu kadar seyrediliyor olması, TRT haberin en çok seyredilen haber kanalı olduğunu biraz önce anlattılar, demek ki bu kadar çok seyredildiğine ve bu kadar çok talep edildiğine göre gayet iyi, kaliteli bir ürün ortaya çıkıyor. Dolayısıyla haberciliği iyi yapıyorsunuz'' diye konuştu.

''Son dakika haberi yazdınız, muhabirlik yaptınız, burada olmak nasıl bir duygu?'' sorusunu da yanıtlayan Gül, ''Haberciliğin heyecan verici olması lazım. Tam bir yarış, süratin olduğu bir iş. Dolayısıyla yeni bir olayı kim daha iyi yakalayacak, kim daha önce yakalayacak, kim daha en iyi şekilde sunacak... Heyecan burada muhakkak vardır. Çok dinamik bir yapı olması lazım bu dairenin. Son dakika haberlerin nasıl geçtiğini gördük. Şimdi artık bundan sonra ekranda görünce 'orada birisi düğmeye basıyor' diyeceğim'' değerlendirmesinde bulundu.

Gül, Keloğlan ile aynı karede

Haber merkezini ziyaretinin ardından TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi'ne gelen Gül, Başbakan Yardımcısı Arınç ve TRT Genel Müdürü Şahin ile müzenin açılışını yaptı.
Açılış kurdelesini Arınç ve Şahin ile kesen Gül, müzeyi gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Gül'e, müzenin giriş bölümünde, camekan içinde sergilenen ve 1933 yılında Cumhuriyetin 10. yılı törenlerinde Atatürk'ün kullandığı radyo mikrofonun da bulunduğu cihazlarla ilgili bilgi verildi.

Radyo stüdyosunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile mikrofon başına geçen Gül'e, sanal stüdyoda TRT Çocuk kanalında yayınlanan ''Keloğlan'' çizgi filminin yapımı anlatıldı. Cumhurbaşkanı Gül, ''blue box'' teknolojisiyle çizgi karakter Keloğlan ile konuştu. Canlandırma stüdyosunu gezen Gül, daha sonra özel gözlük takarak müzenin açılış görüntülerini üç boyutlu yayında izledi.

Müzedeki özel defteri de imzalayan Gül, açılışı yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. TRT'nin, geçmişten bugüne radyo-televizyon yayıncılığı alanındaki materyal ve cihazları bir müze çatısı altında bir araya getirmesiyle Türkiye'ye yönelik kıymetli hizmetlerine bir yenisini eklediğini kaydeden Gül, ''Tarihe ışık tutan, Türkiye'nin gelişme sürecini yansıtan ve o anlamda toplumun ses ve görüntülerle kayıt altına alınan hafızasını bugünlere taşıyan müzenin radyo televizyon yayıncılığındaki birikimin geleceğe aktarılması bakımından da önemli bir işlevi yerine getireceğine inanıyorum. Bu güzel ve anlamlı teşebbüsünden dolayı TRT'yi tebrik ediyorum'' ifadelerini kullandı.

Müzeye ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, yayıncılık tarihiyle ilgili materyallerin depolardan alınarak güzel bir şekilde sergilendiğini söyledi.
Gül, ''Bu, habercilik teknolojisinin, enformasyon teknolojisinin nasıl süratli bir şekilde geliştiğini gösteriyor, Türkiye tarihini gösteriyor. Nostaljik dönemler var, radyo dönemleri, siyah beyaz televizyon dönemleri ve bugün geldiğimiz 15 kanalıyla, en son teknolojilerle, üç boyutlu televizyon yayıncılığıyla TRT'nin geldiği durum. Bir noktada Türkiye'nin modernleşme ve teknolojideki ilerleme tarihidir bu'' değerlendirmesinde bulundu.

Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerinde kullanılan uçak ve otomobillerle dönem dizilerinde kullanılan kostümlerin sergilendiği bölümü de gezen Gül, Başbakan Yardımcısı Arınç ve TRT Genel Müdürü Şahin ile üstü açık klasik otomobile bindi.

Bu arada, Gül'ün ziyareti dolayısıyla TRT yemekhanesinin menüsünde Kayseri mutfağından yemeklere yer verildi. Menüde, bamya çorbası, mantı ile nevzine tatlısı yer aldı.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Müze, Türkiye'de radyo yayınlarının başladığı 1927 yılından itibaren Türkiye'nin yayıncılık ve toplumsal alanda geçirdiği teknolojik, sosyolojik, ekonomik ve kültürel gelişmenin günümüze ve sonraki nesillere aktarılması amacıyla oluşturuldu.

Türkiye'nin sesler ve görüntülerle TRT aracılığıyla kayıt altına alınan hafızasına ilişkin örneklerin yer aldığı müzede, Cumhuriyet tarihine paralel gerçekleşen yayıncılık faaliyetlerine ait teknik, görsel ve işitsel pek çok malzeme interaktif uygulamalarla sergileniyor. Müzede, çeşitli yıllara ait yayıncılık malzemeleri, kameralar, mikrofonlardan oluşan 200 obje ve 400'ün üzerinde işitsel ve görsel kayıt örneği bulunuyor.

Cumhuriyetin 10. yıl kutlama töreninde kullanılan mikrofonun, TRT'nin Atatürk fotoğrafları koleksiyonunun da yer aldığı müze içindeki tarih koridoru, ziyaretçilerin geçmiş yıllara ait programları izlemesine de olanak sağlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon