Cumhurbaşkanı'na veto çağrısı

DİSK, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, 5920 sayılı yasayı veto etme çağrısında bulundu, "Bu yasa ile modern işçi simsarlığı, bordro şirketleri hayata geçirilerek iş gücü piyasası kuralsızlaştırılacak ve parçalanacaktır" dedi.

Yayınlanma: 29.06.2009 - 07:58
Abone Ol google-news

DİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, 5920 sayılı yasanın, alelacele, Türkiye'nin ve sendikaların gündeminden kaçırılarak sabaha karşı Meclis'ten geçirildiği belirtildi, şu değerlendirme yapıldı:
"İşçi Sendikalarını ve ülkemiz çalışma hayatını yakından ilgilendiren böyle önemli bir konunun sendikaların gündeminden kaçırılması, görüşlerinin alınmaması AKP'nin demokratlığını(!)açıkça gözler önüne sermektedir.

Yasa Teklifinin, doğrudan ilgilendirdiği halde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda da görüşülmemesi başka bir aykırılık olarak ortada durmaktadır.

Mesleki faaliyet olarak ödünç (geçici) iş ilişkisi'ne ilişkin ilk düzenleme İş Yasası Bilim Kurulunun hazırladığı taslak ile 2003 yılında gündeme gelmişti.

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak tutum alarak karşı çıktıkları bu düzenleme taslak TBMM'ne tasarı olarak sevk edilirken metinden çıkarılmıştı.

O tarihte düzenlemeye karşı çıkılırken; 'mesleki faaliyet olarak ödünç (geçici) iş ilişkisi'nin örgütlendirmeyi zorlaştıracağı, işçi simsarlığına yol açacağı, toplu sözleşmeden yararlanmayı kısıtlayacağı, kolektif hakların kullanımını engelleyeceği, işçiyi korumasız kılacağı' ifade edilmişti. O zaman çıkarılamayan yasa şimdi işveren kesiminin ısrarıyla çıkarılmıştır.

Cumhurbaşkanı'nın bu yasayı onaylamayıp yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade etmesi gerekir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon