Cumhuriyet 87. yaşını kutladı
Cumhuriyet gazetesinin 87. kuruluş yıldönümü ve 65. Yunus Nadi Ödülleri töreni sanat, siyaset, basın ve iş dünyasını buluşturdu. Cumhuriyet'in 87. yaşını 'gölgeli bir mutluluk'la kutladıklarını söyleyen Orhan Erinç, "Mustafa Balbay'ın da yanımızda olduğu, okurlarımızla daha da güçlü yeni yaşlar umut ediyoruz" dedi.
Cumhuriyet gazetesinin 87. kuruluş yıldönümü töreni ve kutlamaları kapsamında 6 dalda verilen “Yunus Nadi Ödülleri”, Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Sunuculuğunu Gülsen Tuncer’in yaptığı gecenin açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet gazetesinin 87’nci Yunus Nadi Ödülleri’nin ise 65’inci yaşına girdiğini belirterek “Bu iki özellik Türkiye için fazla yaşanan bir özellik değil. Çünkü gerek sanat gerekse medya dünyasındaki değişiklikler kalıcı ve sürekli olmayı pek gerçekleştiremiyor. Bu nedenle Cumhuriyet gazetesinin 87. yaşına basması, Türkiye için önemli bir gelişmedir” dedi. 87 yılın hiç de kolay geçmediğini anlatan Erinç, “Kurucumuz Yunus Nadi’nin 7 Mayıs 1924’te Cumhuriyet ile ilgili tanımları arasında şu tanım da yer alıyor: ‘Memlekette halkın halk tarafından halk için idaresi, bizim idealimizdir. Biz yalnız bu idealin esiriyiz, başka hiçbir kuvvetin değil.’ Bu sözler, Cumhuriyet’in 87 yıllık yaşamında yaşama geçirilmesi için çalışılan en önemli özellik oldu. Bu özelliği nedeniyle de hem yayın yaşamı çeşitli nedenlerle kapatıldı. Hem de çalışanları, yazarları en çok öldürülen gazete oldu” diye konuştu. Kuruluş yıldönümü nedeniyle çok sayıda mesaj aldıklarını söyleyen Erinç şöyle devam etti: “Bir okurumuz, ‘Cumhuriyet kısılmak istenilen sesleri duyurur’ diyor. Bir başka okurumuz ise ‘Cumhuriyet gazetesinin sayıları Türkiye Cumhuriyeti’nin günlük tutanaklarıdır’ ifadesini kullanıyor. Cumhuriyet’in 87. yaşına ulaşmasını okurlarımıza borçluyuz. Okurların olmadığı süreçte gazetenin varlığından söz edemeyiz. 87. yaşımıza basmaktan mutluyuz. Ama bu ‘gölgeli bir mutluluk.’ Çünkü Mustafa Balbay aramızda değil. Onun da aramızda olduğu, sizler ile birlikte nice yıllar diliyorum.”
Erinç’in konuşmasının ardından 87. kuruluş yıldönümü ile Yunus Nadi Ödülleri töreni, Cumhuriyet gazetesinin 87 yıllık öyküsünün anlatıldığı sinevizyon gösterisiyle devam etti.
Yarışmaya 310 kişi katıldı
Yalçın Yelence’nin hazırladığı sinevizyon gösteriminin ardından ödül törenine geçildi. Bu yıl 65’incisi düzenlenen ve 6 dalda 10 ödülün verildiği ödül töreninde, ilk ödül roman dalında verildi. “İncir Tarihi” adlı yapıtıyla Faruk Duman’a ödülünü Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç verdi. Dalgıç, Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet gazetesinin ilelebet yaşayacağını söyledi.
Öykü dalında ise ödüle Erendiz Atasü’nün “Hayatın En Mutlu Anı” adlı yapıtı ile Fadime Uslu’nun “Gölgede Yaşamak” adlı yapıtı layık görüldü. Atasü ve Uslu’nun ödülünü ise Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin verdi.
Şiir dalında ödül bu yıl Melisa Gürpınar’ın “Gezintiler” adlı yapıtıyla Ünal Ersözlü’nün “Kapıyı Çalıyorum” adlı yapıtı arasında paylaştırıldı. Gürpınar ve Ersözlü’nün ödünü veren Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Cumhuriyet gazetesinin bir üniversite olduğu belirterek “Bu kadar zor bir dönemde her gün Cumhuriyet okuyorum. Başka yerlerde okuyamadığımız haberleri Cumhuriyet’te okuyoruz. Gazetemizin 187. yaşını da kutlamasını istiyorum” dedi.
“Sosyal Bilimler Araştırması” dalında ise Osman Selim Kocahanoğlu’nun “Atatürk’ün Üç Muhalifi (1) Kazım Karabekir” adlı yapıtı ve Eray Karınca’nın “Kız Doğursun Anneler” adlı yapıtlar ödüle değer görüldü. Kocahanoğlu ve Eray Karınca’nın ödüllerini ise Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı Alev Coşkun ve Orhan Erinç sundu.
“Karikatür” dalında ödülü Ozan Soydan ve Hicabi Demirci’nin yapıtları aldı. Bu ödülü de Ertin Akgüç sundu. Yarışmada son ödül ise “Fotoğraf” dalında verildi. Sezgin Güvel’in ödülünü veren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Cumhuriyet gazetesinin tüm güçlüklere karşın yayın hayatına devam ettiğini ifade ederek “Cumhuriyet, bu ülkenin Cumhuriyeti’dir. Onunla rahatlıyor ve ferahlıyoruz” dedi.
Ankara’da şenlik havası
Ankara’da Cumhuriyet dostları, 7’den 77’ye herkes, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) bir araya geldi. Kutlamalara Silivri’den gönderdiği mektupla katılan yazarımız Mustafa Balbay, “Her gün Cumhuriyet’e dokunmak özgürlük gibi bir şey” dedi. Televizyon programcısı Metin Uca da Cumhuriyet’in yıldönümüne özel tek kişilik bir gösteri sahneledi.
Tiyatro oyuncusu Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu “87. Yaşımızı Okurlarımızla Kutluyoruz” etkinliğine, CHP Genel Başkan Yardımcıları İzzet Çetin, Gülsün Bilgehan, Ankara Milletvekili Hakkı Süha Okay, parti meclisi üyeleri Seyhan Erdoğdu ve Gökhan Günaydın, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy, Sevda Cenap And Müzik Vakfı (SCA) Başkanı Mehmet Başman, Prof. Dr. Nazife Güngör, ZMO Yönetim Kurulu üyesi Tevfik Kızgınkaya, Cumhuriyet gazetesi Ankara eki yazarları Celal Binzet, Şefik Kahramankaptan, CUMOK Ankara Dönem Sözcüsü Haluk Yalvaç ve çok sayıda okurumuz katıldı.
Çankaya Belediyesi’nin desteğiyle gün boyunca ÇSM’de süren etkinliklerde Tiyatro Pembe Kurbağa’nın hazırladığı yarışmalarla eğlenen çocuklar, Çankaya Belediyesi’nin öğretmenlerinden origami yapmayı öğrendi, Türkiye Satranç Federasyonu standında satranç oynadı.
Daha sonra Çağdaş Sanatlar Vakfı’nca (ÇAĞSAV) hazırlanan dev tuvalde ressamlar, Cumhuriyet’i resmetti. Ressamlar Habib Aydoğdu, Önder Aydın, Monad Balkan, Celal Binzet, Gür Dalkıran, Daver Darende, Saadet Gözde, Prof. Hayati Misman, Gültekin Serbest, Funda Tuncel tarafından yapılan resimde, tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay’a da selam gönderildi.
‘Umut her zaman var’
Ressam Gür Dalkıran, resim yaparken, “Eğer bugün burada hâlâ ‘ucube’ler üretebiliyorsak, demek ki hâlâ umut var demektir” dedi.
Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) ve Cumhuriyet Kitapları’nın stant açtığı etkinlikte, yazarlarımız Bekir Coşkun, İlhan Taşcı, İsmail Gümüş, Atilla Şenkon, Aydın Köksal, Ülkün Tansel, Meltem Vural kitaplarını imzaladı. Mustafa Balbay’ın “Ergenekon Üçlemesi” adını verdiği serinin üçüncü kitabı “Zulümdar, Demokrasi Tanrısı” isimli kitabı da okurlarla buluştu.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) genç çello sanatçıları Onur Şenler, İbrahim Aydoğdu, Yiğit Tan ve Yaz Irmak’tan oluşan CSO Cello Quartet’in konseri büyük ilgi gördü. Dörtlünün ardından sahneye, 85 yaşındaki tango - akordeon sanatçısı Sabahattin Özbaş çıktı. Ardından da Ali Işıklı - Çağan Gün Işıklı ve Tangoloji Dans Stüdyosu eğitmenleri dans gösterisi sundu. SCA’ya bağlı Jeunesses Musicales Ankara Çocuk Korosu, şef Fatma Bildiren yönetiminde konser verdi. Çocukların ardından da Erdinç Aktuğ Quartet dinleti sundu.
ÇSM’nin fuayesindeki etkinliklerin ardından yapılan salon etkinliği ise Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer’in teşekkür konuşmasıyla başladı.
Daha sonra sahneye SCA’nın sosyal sorumluluk projesi kapsamında çocuklardan oluşturduğu Türkü Dostları Korosu çıktı. Gecenin sonunda ise Safa Bolat&Şenlik Bandosu, Balkan müzikleri konseri verdi, katılımcılar dans etti.
Yolumuz aydınlanıyor
Cumhuriyet gazetesinin 87. kuruluş yıldönümü, İzmir bürosunda gerçekleştirilen ziyaretler, gönderilen mesajlarla da kutlandı.
Büronun eski ve yeni çalışanları, yıldönümünü, Çınaraltı Restoran’da, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun da katılımıyla kutladı. Kısa bir konuşma yapan Mumcu, her türlü zorluğa karşın kararlılıkla yayınlarını sürdüren Cumhuriyet gazetesinin bu özel gecesinde bulunmaktan mutluluk ve onur duyduğunu söyledi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sertel, Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım ve İGC Basın Danışmanı Murat Koç, İzmir büromuzu ziyaret etti. Konuklar, 87. yıl pastasını Cumhuriyet gazetesi Ege temsilcisi Serdar Kızık ve çalışanlarımızla birlikte kesti. Sertel, kurulduğu günden bu yana yayın çizgisinden ve duruşundan ödün vermeyen gazeteye nice uzun yıllar diledi. Eski DİSK Genel Sekreteri ve CHP İzmir milletvekili adayı Musa Çam da, yeni yaşımızı pastayla kutlayan konuklar arasında yer aldı.
Mesaj gönderenler: İzmir Valisi Cahit Kıraç, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir milletvekili adayı Alaattin Yüksel, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Hüsnü Yaman, Dr. Ülkümen Rodoplu, Dr. Alparslan Berktay, Aydın Türkaydın, Hidayet Karakuş, Erol Özbay, Hüseyin Altun, Demet Günoğlu, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Alabay, Hüseyin Ölmez, CHP PM üyesi ve İzmir milletvekili adayı Prof. Dr. Hülya Güven, eski milletvekili Hakkı Ülkü, KSK Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan, Ali Engin, Faik Ay, gönderdikleri mesaj ve çiçeklerle yeni yaşımızı kutladılar.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, gazetenin akılcı, objektif ve ilkeli yayın politikasını 87 yıldır sürdürdüğünü vurgulayarak “Sorumlu habercilik anlayışını, ilkelerinden ödün vermeden bugüne dek sürdüren gazetenizin çalışanlarını kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
ÇYDD İzmir Şube Başkanı Gönül Kaya da mesajında, “Hukuka, sanata, basın ve haberleşme özgürlüğüne yönelik baskıların dayanılmaz boyutlara ulaştığı bugünlerde kuruluş yıldönümünü kutlayan Cumhuriyet, yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor” dedi.
Okurlar ve dostlarla bir arada
Cumhuriyet gazetesinin 87. kuruluş yıldönümü Adana’da da coşkuyla kutlandı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen kutlamada Cumhuriyet okurları ve dostları bir kez daha bir araya geldikleri yıldönümünde dayanışma duygularını iletti.
Cumhuriyet Kültür Sanat Merkezi’nde (CKSM) yapılan kutlamaya Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş’tan Cumhuriyet okurları katıldı. Kutlamaya çok sayıda gazeteci, CHP, İP, DSP, ADD, ÇYDD, 68’liler Birliği Vakfı, Adana Tabip Odası, Eğitim-İş, Eğit-Der, demokratik kitle örgütü, sendika, meslek odası ve siyasi parti temsilcisiyle Cumhuriyet Okurları (CUMOK) büyük ilgi gösterdi. CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, İl Başkanı Zeydan Karalar, milletvekili adayları Ali Demirçalı ve Rıza Mete’nin de katıldığı etkinlikte konuşan Cumhuriyet Adana Temsilcisi Çetin Yiğenoğlu, katılımcılara teşekkür etti. Cumhuriyet’in yalnız olmadığını bir kez daha gördüğünü söyleyen Yiğenoğlu, gösterilen dayanışmanın önemini anlattı, “Nice yıllarda buluşmak dileğiyle, hoş geldiniz” dedi.
Katılımcılara geleneksel döner, pilav ve içecek ikramında bulunuldu. Adana Valisi İlhan Atış ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ile çok sayıda siyasi parti, kitle örgütü, sendika ve meslek odası da Cumhuriyet’in kuruluş yıldönümünü gönderdikleri çiçek ve yayımladıkları dayanışma mesajlarıyla kutladı.
“Zulümdar” ilk kez Eskişehir’de
Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay’ın ‘Silivri Üçlemesi’nin üçüncü kitabı “Zulümdar” ilk kez Eskişehir’de okuyucularıyla buluştu. Zulümdar’ın Eskişehir’de piyasaya çıkması nedeniyle imza günü düzenlendi. Balbay’ın Zülumdar kitabını Eskişehirlilere Nail Güreli, Bekir Coşkun, Rutkay Aziz, Süheyl Batum, Ümit Zileli, İlhan Taşcı, Bahadır Selim Dilek ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen imzaladı. İmza gününde Eskişehirlilerin yoğun ilgisi nedeniyle izdiham yaşandı.
Eskişehir CUMOK, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi’nin katkılarıyla Tepebaşı Belediyesi Eskişehir Kültür Merkezi’nde yapılan etkinlikte, ilk önce Mustafa Balbay’ın Silivri’den Eskişehirlilere gönderdiği mektup, Rutkay Aziz tarafından okundu. Mustafa Balbay mektubunda, Eskişehirlilerin son 4 ay içinde üçüncü kez kendisini bağırlarına bastığını belirterek “Uğur Mumcu’lara, Ahmet Taner Kışlalı’larak toprak, bana hasret düştü. Nasıl bizi ölümle korkutamadılarsa, demir parmaklılarla da korkutamadılar. Korkutamayacaklar. Türkiye bu günleri aşacak. Hep birlikte aşacağız” dedi.
Balbay mektubunda, en tehlikeli aydın tipinin halkla bütünleşememiş aydın olduğuna da vurgu yaparak Eskişehirlilere şöyle seslendi: “Silivri üçlemesinin son kitabı Demokrasi Tanrısı-Zulümdar roman tadında. Bütün olaylar, dini kullanarak iktidara gelen bir Başbakan’ın, demokrasiyi kullanarak hükümdar olmak istemesinin etrafında dönüyor. Ama halk ona hükümdar değil, zulümdar diyor. Bu ülkenin adını açıklamam, siz bulun.”
Kitap imza etkinliği öncesinde Tepebaşı Belediyesi Eskişehir Kültür Merkezi’ni dolduran Eskişehirliler ile düşüncelerini paylaşan Nail Güreli, Balbay’ın şahsında demokrasi ve zulme karşı mücadelenin bayraklaştığını belirterek 12 Haziran’da yapılacak seçimlerde herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir milletvekili adayı Süheyl Batum ise medyanın Silivre’deki zulmü Ahmet Şık ile Nedim Şener’in tutuklanması ile gördüğüne dikkat çekerek “Bize gömlek giydirmeye 1970’lerde başladılar. 12 Haziran’da bunlara gereken ders verilerek Türkiye yeniden Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet haline getirilecektir” diye konuştu.
Bekir Coşkun da, Türkiye’nin bütün yürekli insanlara ihtiyacı olduğunu belirterek “Eskişehir âşık olduğum kenttir. Dik duruşu ile Türkiye’ye örnek oluyor” şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza