"Dağdan inene de, dağ açıkacak olana da iş lazım"

Mardin eski Milletvekili Muharrem Doğan, Kürt sorunun çözümü konusunda bölgeye yatırım yapılmadığı takdirde, siyasi partilere rant kapısı olmaktan öteye gidilemeyeceğini belirtti.

Yayınlanma: 01.09.2009 - 07:02
Abone Ol google-news

Anavatan Partisi eski Genel Sekreter ve Mardin eski Milletvekili Muharrem Doğan, "Kürt açılımı" hakkında bugüne kadar hükümet kanadında, somut bir yönlendirmenin olmadığını söyleyerek, "Yol haritası çizilirken yöntem nedir? Belli değil" diye konuştu.

Bölge halkının, Doğu-Güneydoğu'da devletle vatandaş arasındaki köprünün kurulmasını istediğini belirten Doğan, "Devletle vatandaş el ele bütünleşerek kucaklaşmak istiyor, bu bölgede görev yapan memur ve yetkililerin sürgün olanı değil, saygın olanını istiyor. Mahrumiyet bölgesi uygulaması onur kırıcı olarak algılandığından kaldırılmasını istiyor" dedi.

Terörün sadece afla, silahla, bombalamayla bitmeyeceğini, terör bir sonuç olduğunu söyleyen Doğan, şunları dedi:

"Asıl mesele terörü meydana getiren sebepleri ortadan kaldırmaktır. Bunun yolu da yatırımdan geçer. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasından geçer. Bugün için İstanbul'a iki köprü hizmet veriyor. Buna ilaveten deniz altı Marmaray tüp geçit projesi tamamlanmak üzere. Bu proje hayata geçirildiği vakit İstanbul trafiğinin sıkıntısı kalmayacak. Ama Doğu-Güneydoğu'da okul, hastane ve elektrik sıkıntısı devam ediyor. İş-aş, öğretmen, doktor sıkıntısı hat safhada. Ankara'nın Çankaya'sında elektrik kesintisinin yıllık ortalaması 18 saat iken Doğu-Güneydoğuda elektrik kesintisinin haftalık ortalaması 18 saatten fazladır. Bu durum ortadan kalkmadıkça hiçbir çözüm çözüm değildir"

Doğan, bölgedeki sosyo-ekonomik gelişmenin sağlanmasıyla, "demokratik açılıma" daha çok yaklaşılabileceğini savunarak şöyle devam etti:

"Aksi takdirde demokratik açılım siyasi partilere rant kapısı olmaktan öteye gidemez. Önemli olan dağdakileri indirmekse, 'gelin ananıza babanıza kavuşun' demekse; 'ananızı, babanızı bırakıp, dağa çıkmayın' demek de, o kadar önemlidir. Dağdan inene de dağa çıkmayacak olana da, iş-aş lazım."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler