Darbe komisyonu raporunu yazmaya başlıyor
Darbe Komisyonu, Genelkurmay ve MİT’İ dinlemeden rapor yazma aşamasına geçiyor.
TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun, 3 aylık görev süresini 4 Ocak’ta sona erecek. Komisyon, muhalefetin taleplerine karşın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı dinlemek yerine yalnızca yazılı sorular iletti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ise soru bile gönderilmedi. Komisyonun; iletilen sorulara yanıtların gelmesiyle birlikte 2 hafta içinde raporu hazırlaması bekleniyor.
TBMM Darbe Araştırma Komisyonu; 15 Temmuz’u araştırmak üzere parlamentoda grubu bulunan dört siyasi partinin ortak kararıyla kurulmuştu. Darbe girişiminin hemen ardından kurulma kararı alınmasına karşın komisyon AKP’nin üye belirlememesi nedeniyle çalışmalarına darbe girişiminin üzerinden yaklaşık 2.5 ay geçtikten sonra 4 Ekim 2016 tarihinde başlayabilmişti. Komisyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ilk toplantıda belirlenen Başkanlık Divanı’nın tamamı muhalefetin taleplerine karşın AKP’li üyelerden belirlenmişti. AKP’li üyelerin oylarıyla komisyonda ayrıca davet edilecek bütün isimlerin ve izlenecek çalışma yöntemlerinin Başkanlık Divanı tarafından belirlenmesine yönelik yetki tanınmıştı.
Süre uzatılmayacak
Komisyonun, karar alınması halinde görev süresini bir ay uzatma hakkı bulunuyor. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen ay yaptığı açıklamayla komisyonun amacına ulaştığına işaret etmesi üzerine komisyonda uzatma kararı alınması beklenmiyor. Komisyon, 4 Ocak’ta görev süresinin sona ermesinin ardından yaklaşık iki hafta sürmesi tahmin edilen rapor yazma aşamasına geçecek. Bu sırada eski Cumhurbaşkanları, eski Başbakanların da bulunduğu çok sayıda kişiye gönderilen yazılı sorulara gelen yanıtlar da rapora dahil edilecek.
Oylama dahi yapılmadı
Komisyonun 3 aylık çalışma süresi boyunca muhalefetin özellikle Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın davet edilerek dinlenmesi talepleri hiçbir şekilde işleme dahi alınmadı. Muhalefetin bu konuda verdiği çok sayıda önergenin oylaması bile yapılmadı. Komisyon muhalefetin dinleme taleplerinin aksine Genelkurmay Başkanı Akar’a yazılı soru yöneltti. Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da yazılı soru yöneltilmesi yönünde bir hazırlık yapılmasına karşın, komisyon her iki isime de soru yöneltmekten vazgeçti.
Askerler ‘uyardık’ dedi
Komisyonun ilk ayında eski Genelkurmay Başkanları Hilmi Özkök, Işık Koşaner ve İlker Başbuğ önemli açıklamalar yaptı. Eski Genelkurmay Başkanlarının YAŞ toplantıları öncesi hükümetin FETÖ yapılanması konusunda uyarıldığını ancak bir sonuç alınamadığı konusunda ortak görüş bildirdi. Eski Genelkurmay Başkanlarının iktidarı eleştirmeleri hükümet içinde komisyon çalışmalarının AKP’ye zarar verdiği tartışmalarına neden oldu.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı