Davutoğlu'ndan muhalefete vize çağrısı: 9 kanun çıkarılması lazım

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ortak basın toplantısında konuştu. Davutoğlu "Haziranda vize serbestliği için 9 madde geçirmemiz lazım."

Davutoğlu'ndan muhalefete vize çağrısı: 9 kanun çıkarılması lazım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.03.2016 - 19:03
<video:494566>

Yunan mevkidaşı Çipras ile İzmir'deki görüşmeden sonra yapılan ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, "AB ile vize muafiyeti haziran ayında başlayacak. Vize muafiyetinin gerektiği yasaları gerçekleştireceğiz. İlgili 9 kanun çıkarılması lazım, muhalefet liderlerine çağrıda bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, iki ülkenin başkenti arasında uçak seferlerinin olmadığını farkettiklerini ve bunu değiştirmek için çalışmalara başlayacaklarını kaydetti. "THY ile temas kurduk, Ankara ile Atina arasında uçuşlar başlayacak" diyen Davutoğlu, iki ülke arasındaki ortak çalışmalardan bahsederken "Türk ve Yunan ders kitaplarının gözden geçirilmesi için ortak bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

Kilis'e düşen roket

Kilis'te iki vatandaşın ölmesine sebep olan roket atışıyla ilgili soruyu cevaplarken Davutoğlu, "Bugün Kilis’te üzücü bir olay yaşadık, DAEŞ tarafından roket atışı söz konusu oldu. Angajman kuralları çerçevesinde misliyle karşılık verildi. İlgili güvenlik birimlerinden gerekli bilgiyi aldık, saldırının her türlüsüne karşı TSK’ya verilmiş talimatlar var. Tedbirler gözden geçirilmiştir, hazırlıklarımız zaten vardı. Suriye’deki ateşkesin ne kadar kırılgan olduğu gözler önüne seriliyor" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

AB ile Türkiye anlaşması

"Aldığımız bütün tedbirlere rağmen, 29 Kasım’dan bu yana Türkiye’yi transit olarak kullanmak isteyen insan kaçakçıları var, sahilimize vuran çocuk bedenleri var. Kayıtsız kalmamız mümkün değil.

"Uzun müzakereler sonrası AB tarafından kabul gören, düzensiz göçü düzenli kılmak için mutabık kaldık. Yakalanan göçmenler, Türkiye tarafından alınacak. Bu göçmenlerin sayısı kadar göçmen de, böyle bir maceraya yürümememiş, aynı sayıda göçmen Avrupa’ya gönderilecek. Herhangi bir artış olmayacak, ne kadar alıyorsak, o kadar göçmeni düzenli olarak göndereceğiz.

"Bunu yapmamamız durumunda düzensiz göçü teşvik ediyor. Düzenli göçün kuralları koyup, AB’nin kabul edeceği göçmenleri tespit edip normal yollardan göndereceğiz. Maliyetine bakıldığında, yeni kabul dolasıyıla bunu öne almış olduk. AB ile vize muafiyeti haziran ayında başlayacak. Vize muafiyetinin gerektiği yasaları gerçekleştireceğiz. İlgili 9 kanun çıkarılması lazım, muhalefet liderlerine çağrıda bulunuyorum.

"Maliyete gelince yeni kabul dolasıyıla Ege’den aldığımız her mülteciyi Avrupa karşılayacak.

Toplantının ana hatları

"Bugün ele aldığımız konular ilişkilerimizin derinliğini gösteren boyutlara sahip. 11 bakanın katıldığı toplantıda iş birliği alanlarımızı tanımladık. Dün AB zirvesinden buraya geldik birlikte. Dolasıyıla son gelişmeleri, Suriye krizi ve sonuçlarını ele alma imkanı bulduk. Öncelikle eş başkanlığını yaptığımız konsey toplantısındaki memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Çok büyük iş imkanları var Yunanistan’la aramızda. İki taraf arasındaki dostluk ilişkisi en önemlisidir.

"İzmir Selanik arasında feribot seferleri için altyapı çalışmaları tamamlanıyor.

"Çipras’la birlikte görüşürken iki başkent arasında doğrudan hava iletişiminin olmadığını fark ettik. THY ile temas kurduk, Ankara ile Atina arasında uçuşlar başlayacak.

"Yunanistan’la aramızdaki turizm alanındaki geniş potansiyeli geliştirmeye kararlıyız.

"10 milyar dolar olan ticaret hacminin hızla artmasını istiyoruz. Özellikle yatırımlar bağlamında Yunanlı yatırımcıları ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.

"Ders kitaplarımızın gözden geçirilmesi dahil ortak bir çalışma yürütüyoruz.

"Dün Brüksel’de önemli zirveye birlikte katıldık. 3 ay içinde 2. ziyaret bu yaptığı Türkiye’ye Sayın Çipras’ın. AB-Türkiye ilişkileri dolasıyıla kendilerine teşekkür ediyorum. Suriye’den kaynaklanan göçmen krizi dolasıyıla Türkiye Yunanistan aynı perspektifi paylaşmaktadır. Türkiye, Suriyeli masumlara kapılarını açtı. Yunanistan da doğrudan etkilenen ülkeler arasında.

"Sayın Çipras’ın gösterdiği anlayışlı yaklaşım için teşekkür ediyorum. Kıbrıs ve Ege sorunun çözümüne çok yakınız. Doğu Akdeniz’in krizlerle anılan bir yer değil, ortak gelecek perspektifiyle anılan bir bölge olmasını arzu ediyoruz."

Yunanistan Başbakanı Çipras'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’a, Ahmet’e teşekkür etmek istiyorum. Oldukça sık karşılaşıyoruz. Misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. İzmir’de ağırlanmaktan çok memnunuz. Biz bugün burada İzmir’de Ege denizini gören bir balkonda tarihi bir sorumluluk hissetmekteyiz, biliyoruz ki bu şehir insanları bir kültür kavşağını oluşturmaktadır. Bu şehir savaşları, göçmenleri, göçü hatırlatan bir tarafı da var. Bütün bu hususlar, hepimize tanıdık olan şeyler. Bugün de benzer olumsuz koşullarla karşı karşıyayız. Belirtmek durumdayız, göz ardı etmemek gerekir ki İzmir aynı zamanda kozmopolit bir şehir, halkların huzur içinde yaşadıkları bir şehir. Ege bölgesinde son derece önemli bir şehir. Biz bunun için toplantıyı burada gerçekleştirmeye karar verdik. Sembolik bir anlamı vardı bunun.

"Bugün son derece önemli bir anlaşmaya imza attık. Türkiye ve Yunanistan arasındaki protoklü güncelledik, Sayın Davutoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Ortak sorunların birlikte üstesinden gelmek için kararlı bir sorumluluk izliyor. Bu sorunun sebebi, kaynağı değil, Türkiye ve Yunanistan. Esasında Türkiye ve Yunanistan onbinlerce insani misafir eden ülke.

"Düzensiz göçmen geçmiş durumda. Yunanistan ve Türkiye bu insanları misafir etmeye devam edeceklerdir. AB çerçevesinde biz ortak bir tavır sergileyerek bu düzensiz göçmenlerin yasal göç aracılığıyla, uluslararası hukuk çerçevesinde Avrupa’ya gitmelerinin yolunu açmak istiyoruz. Bu çerçevede yasa dışı yollara karşı verdiğimiz çabaları yoğunlaştırarak devam ettireceğiz. Şunu da belirtmek istiyorum, geri kabul anlaşmasının uygulanması göçmenlere, diğer ülkelerden gelenlere, savaşın olduğu yerlerden değil, şu mesajı veriyor; kesinlikle Avrupa’ya geçmeleri söz konusu olmayacaktır. Biz bu gerçeği samimiyetle söylüyoruz. Bu insanların Avrupa’ya geçişlerine izin verilmeyecektir. Bu çerçevede yetkili bakanlarımızla çeşitli anlaşmar yaptılar.

"Bizi yıllardan ayıran konulara da değinme fırsatı bulduk. Aramızdaki sorunları ele aldık, bir tanesi Kıbrıs konusu. Adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesi konusunda hem fikiriz. Mutlaka BM kararlarına dayanmalı ve AB çerçevesinde gerçekleşmesi gereken bir çözüm olması gerekir. Adada yaşayan Türkler, Rumlar ve diğer azınlıklar çağdaş koşullarda olmalı. Ege'deki durumu da ele aldık, şunu söyledim: Yunanistan hava sahası ihlaliyle ilgili kaygılarımızı ilettik, son bir yılda bu hikayelerde artış olmasıyla alakalı kaygılı olduğumuzu ilettim. Bu ihlallerin dostluğumuza katkı yapmadığını söyledim. Bu konuyla ilgileneceklerini söyledi Başbakan da.

"Türkiye'nin AB'ye üyeliği demokratik reformlar için son derece önemli bir husustur bildiğiniz gibi. Kuzey'deki durumu biliyorsunuz, oldukça sıcak, güneydeki durum da oldukça kırılgan. İnanıyorum ki bu çerçevedeki çabalarımızı daha da artırmamız gerekiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler