'Demokrasinin standartlarını geliştireceğiz'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''İnşallah, önümüzdeki dönemde Türkiye'de daha çok temel hak ve özgürlükler anlamında adım atacağız. Demokrasinin standartlarını geliştireceğiz ve inşallah Türkiye batıyla arayı hızlı bir şekilde kapatacak, nitekim kapatıyor'' dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Şehit Hakan Özcan Gençlik Merkezi'nde eğitim destek kurslarına devam eden kursiyerlerin başarıları dolayısıyla düzenlenen ödül törenine katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'i tebrik ederek, eğitimin aslında merkezi hükümetin işi olduğunu, ancak burada çok anlamlı bir katkının söz konusu olduğunu belirtti.
Özellikle imkanı az olan, fakir ailelerden gelen çocukların da rekabette eşit fırsat yakalamalarının önemli olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, şöyle konuştu: ''Türkiye'de biliyorsunuz üniversite sayıları, örgün eğitimdeki programlar yetersiz. Ama, genç bir nüfusumuz var ve üniversiteye girmek için de çok büyük bir rekabet var. Bu rekabette herkes eşit koşullarda yarışamıyor. Ama, belediyemizin yaptığı bu hizmet sayesinde bu koşullar en azından bir miktar eşitlenmiş oluyor. Doğrusu burada elde edilen yüzde 97'e yakın başarı oranı, imrenilecek bir başarı oranıdır. Bunda emeği geçen, bu imkanı sağlayan belediyemize ve aynı zamanda bütün öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.
Eğitim bizim için çok önemli. Okul öncesi eğitimden başlayıp üniversiteye kadar son yıllarda yaptığımız yatırımlarla, bütçeden ayırdığımız kaynaklarla eğitimi gerçekten önceliklendirdik. Çünkü memleketin geleceği, beşeri sermayenin kalitesine bağlı. Körfezdeki veya Rusya, İran gibi ülkelerdeki gibi doğal zenginliklerimiz sınırlı. Onlar gibi büyük petrol kuyularına, doğalgaz kuyularına sahip değiliz. Bizim en büyük sermayemiz tabii ki insanlarımız. Ama, insanlarımızın da dünyayla rekabet edebilecek düzeyde niteliklere kavuşması için mutlaka eğitime daha fazla kaynak aktarılması lazım.
Son 8 yıldan bu yana Cumhuriyet tarihinde bütçeden en fazla parayı Milli Eğitim Bakanlığı alıyor. 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığına kredi yurtlar kurumu dahil olmak üzere 7,5 milyar lira bir bütçe ayrılıyordu. Bu yıl, kredi yurtları dahil ederseniz toplam 31 milyarın üzerinde bir kaynak ayrıldı. Enflasyona paralel olarak artsaydı, 7,5 milyar lira 15 milyar lira olurdu. Biz bunu katladık. Bu bile yeterli değil. Bütçe imkanları artınca çok daha fazlasını vermek istiyoruz.''
'Eğitim sorununa köklü çözüm'
Eğitime yerelde yapılan hizmetlerin önemine işaret eden Şimşek, ''Çünkü bizim insanımız, iyi bir şekilde yetiştirilirse o zaman Türkiye bizim özlemlediğimiz şekilde sadece kendi bölgesinde büyük bir ekonomik ve sosyal, siyasal aktör olmaz. Aynı zamanda dünyada çok önemli bir ekonomik, siyasal aktör olacaktır. Ben buna inanıyorum'' dedi. Gaziantep'in eğitimde arzulanan noktada olmadığını, kentin büyük bir göç aldığını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gaziantep'in nüfusu 2000 yılından 2007'ye kadar yüzde 38 arttı. Şehir çok hızlı şekilde büyüyor. Bu talebe yetişmek kolay değil. Son 8 yıl içerisinde burada yapılan derslik sayısı, Cumhuriyet tarihinde yapılanın tamamının yüzde 50'si kadar. Biz yakın zamanda büyük bir adım daha atıyoruz ve bir anda 450 tane dersliğin temelini atacağız. Bütçeden bu yıl, İl Özel İdaremize daha fazla para vereceğiz. Bunun sayesinde eğitim sorununun çok daha köklü şekilde çözümüne yönelik adım atacağız. Hayırseverler de katkıda bulunuyor. Gaziantep'e milletvekili adayı olarak geldiğimde burada sadece 1 üniversite ve 11 bin öğrencisi vardı. Şu anda 3 tane üniversite var, sadece Gaziantep Üniversitesi'nin 20 bin civarında öğrencisi var. Bizim bu genç nüfusumuza mutlaka eğitim imkanı sağlamamız lazım.''
Kendisinin fakir bir aileden geldiğini ve ailesinin çiftçilikle uğraştığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti: ''Bizim hiç bir şekilde dershanelere gidecek imkanımız yoktu. Hele Güneydoğu'nun o ücra kesimlerinde eğitim o dönemde çok çok daha zayıf bir noktadaydı. Derslerimizin çoğu öğretmensizlikten boş geçerdi. Fakir bir aileden geldiğiniz zaman daha fazla çalışıyorsunuz. Belki Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin kurslarında yüzde 97 başarıda bununda etkisi vardır. Eğitimde aşkı olan, şevki olan, başarıya susamış çocuklarımıza da mutlaka bu türden imkanları sağlamamız lazım. İnşallah, önümüzdeki dönemde Türkiye'de daha çok temel hak ve özgürlükler anlamında adım atacağız. Demokrasinin standartlarını geliştireceğiz ve inşallah Türkiye, Batıyla arayı hızlı bir şekilde kapatacak, nitekim kapatıyor. Eğitimde aslında biz bir çok ülkeyi de geride bırakıyoruz. Maliye Bakanlığı olarak, devletin ekstra bütün imkanlarını eğitime vermeye hazırız. Bu çerçevede Gaziantep'in sıkıntılarını bütün yerel yöneticilerle birlikte çözeceğiz.'' Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise eğitim kurslarında 1916 öğrencinin eğitim aldığını, bu öğrencilerden 1868'nin 4 yıllık bir fakülteye yerleşme hakkı kazandığını ve yüzde 97 başarı sağlandığını bildirdi. Şimşek, dereceye giren ve başarılı olan öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.
Ortak akıl binası açıldı
Bakan Şimşek, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ortak akıl platformu binasının açılış törenine de katıldı. Ortak akıl platformu binasının, Gaziantep'in yerel yönetimde de ne kadar yenilikçi olduğunu gösterdiğini ifade eden Şimşek, bu tür bir uygulamanın başka bir yerde olmadığını tahmin ettiğini belirterek, şöyle konuştu: ''İlk defa derneklere bu türden bir hizmeti sağlamaya yönelik olarak belediyemizin başlattığı bir inisiyatif. Fikrin bu kadar özgün olması gerçekten çok başarılı bir başlangıç. Az önce bana Hatay'ın Dörtyol ilçesindeki olayları sordunuz. Gaziantep'te bu türden olaylar yaşanmıyorsa, yerelde gerek sivil toplum örgütlerinin gerek yerel yöneticilerinin herkesi kucaklayan bir anlayışla ve bu türden gerilimlere imkan sağlamayan bir anlayışla Gaziantep'imizi yönetildiği içindir. Bunu takdir etmek lazım. Bu türden başlangıçlarla, bu türden binalar ve bu binaların içini dolduracak fikirler, milli birlik ve beraberliği güçlendiren yaklaşımlardır. Bundan bir süre önce Gaziantep'te hemşehri derneklerinin katıldığı bir festival düzenlendi. Bu tüm vatandaşların kaynaşmasını sağlayan bir ortamdı. Bu özgün fikirden dolayı Büyükşehir Belediyemizi canı gönülden tebrik ediyorum. İnşallah bu tür hizmetleriyle Türkiye'nin bütün diğer hizmetlerine örnek olur ve yayılır.''
Güzelbey ise hemşehri derneklerini ve diğer derneklerini bir çatı altında toplayacak, sosyal ve kültürel faaliyetlerine mekan imkanı sağlayacak olan binanın Gaziantep'in özgün mimarisiyle yapıldığını söyledi. Bakan Şimşek, daha sonra binanın açılışını yaptı. Açılış töreninin ardından, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde polis aracına yapılan saldırıda şehit olan polis memuru Fatih Yıldız'ın Zeytinli Mahallesi'ndeki baba evine giden Bakan Şimşek, şehit babası Reşit Yıldız'a başsağlığı diledi. Törenlere ve ziyarete, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, AKP Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Mehmet Sarı, Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Erdoğan ile İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz da katıldı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü