Denetimsizlik ölümleri arttırdı

Depremde yine kamu binaları ve yeni yapılan çok katlı binaların yıkılması dikkat çekti. Yıkılan binaların altındaki işyerlerinde kolon ve kirişlerinin de kesildiği iddia edildi.

Yayınlanma: 25.10.2011 - 09:17
Abone Ol google-news

Hükümetin deprem politikaları ve yapı denetimi mevzuatında yapılan son değişiklikler çok kısa sürede gündeme geldi. Erciş ve çevre köylerde tespitlerde bulunan İMO Van Şube Başkanı Şemsettin Bakır “Ölümlerin en büyük nedeni eksik denetim. Denetimsizlik kaynaklı yıkım var” dedi. Bakır, “Şu andaki binalara bakıldığında malzeme, işçilik, denetimsizlik kaynaklı yıkım var. İlgili belediyelerin yeterli yapı denetimi olmadığını görüyoruz. Üstelik yapı denetiminde getirilen son serbestleşme düzenlemeleri nedeniyle durum daha da kötüleşecek” dedi.

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Başkanı Necati Uyar da köylerde ruhsatsız yapılaşmanın önünü açan son yapı denetimi değişikliklerinin sorunları daha da derinleştireceği uyarısında bulundu. KHK ile bütün köylerde okullar dahil ruhsatsız yapılaşmanın önünün açıldığını, ayrıca kentlerde insanların toplu bulunduğu cami, okul gibi yapıların plansız olarak yapılaşmasına olanak sağlandığını belirten Uyar, “Bu tür düzenlemelerin yaratacağı sıkıntıların ne olabileceği maalesef Van depremi ile çok kısa sürede ortaya çıkmış oldu. Kaçak yapılaşma başka bir şey ama devlet eliyle çarpık yapılaşmanın önünün açılması, üstelik bu kararların Meclis’te tartışılmadan alınması çok yanlış” diye konuştu.

Bu arada TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, beraberinde oda başkanları ve öğretim üyelerinden oluşan bir heyet ile bugün Van’da incelemelere başlayacak.

FOTOĞRAF: AFP

İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler