Denetlemeler devam ediyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, alkollü içeceklerle ilgili denetimlerini sahte alkollü içeceklerden ölüm olaylarının öncesinde de yaptığını ve yapmaya devam ettiğini bildirdi.

Denetlemeler devam ediyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.04.2009 - 09:43

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''Bakanlığımız, denetimlerini ölüm olayları öncesinde de yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Ülke çapında metil alkol aranmasıyla ilgili yapılan denetimlerde alınan 71 adet numuneden sadece birinde yüksek oranda metil alkole, ayrıca hacmen alkol miktarı tayini için alınan 89 numuneden 2 tanesinde olumsuzluğa rastlanmıştır'' denildi.

Bakanlığın, sahte alkollü içecekten ilk ölümün meydana geldiği 21 Mart 2009 tarihinden itibaren tüm ülke çapında denetimlerini artırdığını bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Olayın meydana geldiği Bursa'da 683 adet denetim yapılmış ve şüphelenilen içkilerden numune alınmıştır. Numunelerin analiz sonucu mevzuata uygun bulunmuştur. Antalya'da il genelinde içki satış ve tüketim yerlerinde yapılan denetimlerde yeddi emine alınan 2935 adet içkiden 31 adet numune alınmış, bunlarla ilgili analiz sonuçları beklenmektedir.''

İzmir'de 63 iş yerinde yapılan denetimlerdeki bandrol kontrollerinde sahteciliğe rastlanmadığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

''Bunun dışında özellikle Antalya İl Müdürlüğü'müz tarafından bu yıl otellere yönelik 122 denetim yapılmış, 2 iş yerine cezai işlem uygulanmıştır. Ayrıca alkollü içki denetim programı kapsamında Antalya'da bu yıl 213 denetim yapılmış, 135 numune alınmış, bunlardan 29'u uygun çıkmamıştır. (Uygun çıkmayanlardan 3'ü metil alkol yüksekliği, diğerleri ise etil alkol oranının düşüklüğünden kaynaklanmaktadır.) 44 numunenin ise analiz sonucu beklenmektedir. Uygun çıkmayan ürünleri satan ve tüketime sunan iş yerleri hakkında yasal işlem başlatılmıştır.''

Alkollü içki alınırken ve tüketilirken bazı hususlarda dikkat edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, öncelikle şişenin üzerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim veya ithalat izni, tarih ve numarasının olup olmadığı, ürünün etiketinde bulunan diğer etiket bilgileriyle birlikte kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.

Ürünün kapağı üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve TAPDK logoları taşıyan bandrol bulunması, bandrolün düzgün yapıştırılıp yapıştırılmadığının kontrol edilmesi, bandrolün yırtık ya da yıpranmış halde olmaması gerektiği bildirilen açıklamada, bandrol üzerindeki logoların yukarı-aşağı yönde hareket ettirilerek ve farklı açılardan bakılmak suretiyle kontrol edildiğinde, mavi-turkuaz renk dönüşü olması gerektiği kaydedildi.

Şişenin daha önce açılıp açılmadığı, özellikle kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığının, yıpranmış, darbeli olup olmadığının, kapakta enjektör deliğinin bulunup bulunmadığının ve etiket ile şişenin yıpranmış olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.

Ürünün görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içermemesi gerektiği ifade edilen açıklamada, ayrıca, önlem olarak kullanıcılara şeffaf koruma ve hologramı kendilerinin açması, restoran ve otel işletmecilerinin ucuz mal tekliflerine itibar etmemesi, sadece yetkili distribütörlerden mal alması tavsiyesinde bulunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler