Denizyıldızı niçin beş kollu?

Larva döneminde altı kollu olmalarına rağmen, yetişkin denizyıldızları genelde beş kolludur. Peki neden?

Yayınlanma: 03.04.2011 - 21:03
Abone Ol google-news

Bilim insanları neredeyse iki yüz yıldan bu yana bu soruyu yanıtlamaya çalışıyordu. Almanya’daki Münster Üniversitesi biyoloğu Marc de Lussanet şimdi doğru cevabı bulduğundan emin. Evolution & Development dergisindeki yazısına göre, yavru denizyıldızları bir müddet suda serbest dolaştıktan sonra, bir süreliğine bir vantuzla zemine tutunuyorlar. Şimdiye kadar bu vantuzun nereden geldiği bilinmiyordu. İşte, De Lussant bu vantuzun körelip yok olan altıncı kol olduğuna inanıyor.

Denizyıldızları örneğin denizlalesi ve denizhıyarı gibi derisidikenliler sınıfındandır. Bu tür hayvanlar larva döneminde simetrik yapılı olmalarına rağmen yetişkinlikte bu simetri bozulur. Şimdiye kadar yetişkin hayvanın, yavrunun sol tarafından büyüdüğü sanılıyordu, bu süreç sırasında da larva bu yapıdan ayrılıyordu.

Halihazırdaki bilgilere göre larvanın beden yapısı tamamen bozulmakta. Ancak De Lussanet yapının kalıcı olduğunu fakat bazı değişimlerin yaşandığını söylüyor. İlk önce karın tarafı bedenin sağ tarafından uzaklaşıyor. Bunun ne zaman meydana geldiği, denizyıldızı fosillerinden anlaşılmakta. Bedenin sağ tarafından zemine tutunabilmek için bir sap uzuyor. Beş kol kalıcı oluyor ve bunlar yetişkin denizyıldızında genelde karın tarafının ortasında yer alan ağzın etrafında sıralanıyor, diyor De Lussanet.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler