'Depremzede, KOSGEB kredisi kapsamına alınacak'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Van'da meydana gelen depremden zarar gören esnaf, zanaatkar ve KOBİ'lerin KOSGEB kredisi kapsamına alınacağını belirterek, bu kişilere 100 bin TL'ye kadar destek verilebileceğini, bunun 2 yıl vadeli faizsiz kredi temin etmek şeklinde ve ilk 6 ayının geri ödemesiz olarak uygulanacağını söyledi.

Yayınlanma: 24.10.2011 - 10:30
Abone Ol google-news

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen "Yatırımların Odağında Türkiye: Fikri ve Sınai Mülkiyetin Yatırıma Dönüştürülmesi" konferansı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan Ergün, Van'da yaşanan deprem felaketine değinerek, "Elbette ülkemiz bir deprem kuşağında bulunuyor. Zaman zaman bunları yaşayacağız. Ancak depremlere daha hazırlıklı olmamız gerektiği bir gerçek. Depremler olmaya devam edecek. Önemli olan bizim ne yaptığımız. Bizim yapılarımızı hangi kalitede ürettiğimizdir. Bu konularda organizasyon kabiliyetimizin, birikimimizin ne olduğudur" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda depreme hazırlık ve müdahale konusunda çok mesafeler katettiğini söyleyen Ergün, "Türkiye, daha tedbirli, daha hızlı bir şekilde afetlere müdahale edebilecek imkan ve kabiliyete sahip. 1999 yılında Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Yalova bölgelerinde yaşanmış olan deprem felaketi Türkiye'ye çok şey kaybettirdi ve o zamandan bu güne kadar gerçekten Türkiye'nin yapısı yolunda, organizasyon gücünde ve kabiliyetinde çok önemli iyi istikamette gelişmeler oldu. Van depreminde de hızlı bir şekilde hem arama kurtarma ekiplerinin hem diğer yardım organizasyonlarının Van'a ulaşmış olması ve kurtarma çalışmalarının, sağlık hizmetlerinin, yardım hizmetlerinin ve deprem sonrası bir takım olacak hizmetlerin hızlı bir şekilde organize edilmiş olması da memnuniyet vericidir. Türkiye bu açıdan çok mesafe aldı. Hem afet sırasında şuanda yapılan çalışmalar hem de bu çalışmalar tamamlandıktan sonra da yapılması gereken çalışmalar var. Van bölgemizde de bu çalışmalar en güzel şekilde yapılacaktır. Kuşkusuz ateş düştüğü yeri yakıyor. Hayatlarını kaybedenleri geriye getirme imkanımız yok. Ama ülkemizin devletimizin gücü maddi kayıpların hepsini telafi edecek imkana sahiptir" diye konuştu.

Depremzede KOSGEB kredisi kapsamına alınacak

Evini kaybedenlerin, işini kaybedenlerin ve sağlık sorunu yaşayanların sağlığını geriye kazandıracak her türlü çalışmayı, Türkiye'nin yapabilecek imkan ve kabiliyete sahip olduğunu söyleyen Bakan Ergün, "Hem de bunu çok hızlı bir şekilde yapabilecek imkanlara sahibiz. Aynı zamanda iş hayatı açısından baktığımızda elbette zarar gören esnaf ve zanaatkarımız vardır. Zarar gören yatırımcılarımız vardır. Onlarla ilgili de zaten KOSGEB vasıtasıyla yürüttüğümüz afetlerden zarar gören işletmelerimize yardım programımız var devam ediyor. Bu programımıza Van ilimizde depremden zarar gören esnaf ve zanaatkar ve KOBİ'lerimiz de alınmış olacaktır. Onları da hızlı bir şekilde bu KOSGEB desteğinden yaralandıracağız. Yeter ki şu çalışmalar biran evvel tamamlanabilsin. İşlerini en kısa zamanda yeniden kurmaları, yeniden işyerlerine sahip olmaları, yeniden işyerlerini hareketli bir şekilde organize edebilmeleri için kendilerine KOSGEB vasıtası ile her türlü desteği verdiğimizi vereceğimizi ifade etmek istiyoruz" diye konuştu.
 

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımlar zarar görmedi

Yaşanan afet sonrasında sadece kendi Bakanlığı ile ilgili değil aynı zamanda diğer Bakanlıklarla ilgili de kapsamlı bir ekonomik destek programı çalışması da yürütüleceğini söyleyen Bakan Ergün, "Ortaya çıkan tabloyu görmek lazım. Ortaya çıkan tabloya göre eminim Bakanlar Kurulumuz da buradaki manzaranın gerektirmiş olduğu her türlü ekonomik destek programlarını uygulamaya almış olacağız. Memnuniyet verici bir durum, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımların herhangi bir zarar görmemiş olmasıdır. Ciddi bir zarar görmemiş olmasıdır. Erciş Sanayi Sitesinde ise bazı esnaf ve zanaatkarın zarar gördüğünü biliyoruz onlarında bu zararı en kısa zamanda telafi edilecektir" dedi.
 

'Gerekirse 100 bin liranın üzerinde kredi verilebilir'

Bakan Ergün, konferansın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergün, bir gazetecinin "Van'da depremzedelere yapılacak yardımın tutarı ne?" sorusuna, "Şuanda bizim afetten zarar gören esnaf ve zanaatkar ve KOBİ'ler ile ilgili yürüttüğümüz bir program var. Bu programın çapı 100 bin TL'ye kadar destek vermek ve 2 yıl vadeli faizsiz kredi temin etmek şeklinde, bunun 6 ayı ödemesiz. Bu genel olarak uygulanan bir sistem. Tabii deprem sonrası bazı mekanizmalarda devreye girebilmekte. Onun için son durumu bir görelim manzara nedir. Çünkü Afet İşleri'nin de atacağı adımlar var. Mesela işyerini kaybedenler için kalıcı işyerleri inşası gündeme gelecek. Evini kaybedenler için konut inşası gündeme gelecek. Bunların mekanizması ayrıca işlemektedir. Bunlar çok uzun vadeli, 20 yıl ve çok düşük kira öder gibi bir şekilde kişilerin mülkiyet sahibi olmasını sağlayacak mekanizmalar" dedi.

Depremzedeler için başka tedbirlerinde düşünülebileceğini söyleyen Ergün, "O bölgede vergi borcu ile ilgili belki esnaf ve zanaatlara, KOBİ'lere başka mekanizmaları devreye sokmak icap edebilecektir. Yani afet sonrası gelişmeleri biraz daha farklı kapsamlı bir şekilde değerlendirmek gerekeceği için burada ben ayrıntıya girmedim. O nedenle Biraz tabloyu görelim. Karşımıza ne çıkacak, çok geniş çünkü hadise. Henüz alınması gereken sonuçların hepsini tekrar alma imkanına sahip değiliz, ama ilk etapta bizim zaten KOSGEB vasıtası ile uygulamış olduğumuz afetlerden zarar gören sel deprem, yangın gibi zarar gören esnaf, zanaatkar ve KOBİ'leimiz için uyguladığımız ben genel prosedürü hatırlattım. Van'daki kardeşlerimiz de bu programa dahil edileceklerdir. Ama belki ilave yapılması gerekenler olacak. Onları da ayrıca Bakanlar Kurulu'nda değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Ergün, KOSGEB'in 100 bin TL üst sınır olarak uygulanan kredisinin depremzedeler için artırılma olanağının olup olmadığına ilişkin bir soruya ise, "Olabilir. Oradaki gelişmeler göre bu limiti artırıp artırmayacağımıza karar vermeye çalışacağız. Onun için manzarayı net olarak bir görelim. O çerçevede gereken desteği sağlarız" yanıtını verdi.

'Manzara bir ayda netleşir'

Bakan Ergün, Van'ın deprem bölgesi ilan edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine ise, "Ben tabi yerinde göremedim. Boyutları nedir. Başbakanımız dün bazı Bakan arkadaşlarımızla birlikte Van'da idiler. Onlar bugün döndüler. Saat 14.00'te Bakanlar Kurulu olacak. Orada genel durumu değerlendirme imkanına sahip olacağız. Kendim manzaranın ne olduğunu sadece basından, televizyon kuruluşlarının verdiği kadar takip edebildim. Veya oradan aldığımız bilgileri edinebildik. Ama net olarak görünen manzara karşısında nasıl kararlar almak lazım onu bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğiz" cevabını verdi.

"Van'a gitmeyi düşünüyor musunuz" şeklindeki bir soruya ise Bakan Ergün, "Kuşkusuz. Gerektiğinde biz de Van'a gideceğiz bazı çalışmalar için. Orada arkadaşlarımıza destek vereceğiz, yardımcı olacağız" yanıtını verdi. Ergün, "Birkaç gün içerisinde hem enkaz kaldırma, hem arama kurtarma çalışmaları netleşir. Ondan sonra ekipler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Afet İşleri ekipleri fotoğrafı netleştirirler. Hasar tespitleri, mülkiyet tespitleri ortaya çıkacaktır. Yani 2-3 gün içerisinde bir net fotoğraf ortaya çıkar ama, bu kayıpları vesaire hepsinin ortaya çıkması yaklaşık 1 aylık zamanı alır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler