'Ding Dong Cadı Öldü' çalmalı mı çalmamalı mı?
Thatcher karşıtlarının marşına dönüşen 'Ding Dong Cadı Öldü'nün listelerde ilk sırayı zorlaması BBC'yi şarkıyı yayımlayıp yayımlamama ikilemine sürükledi.
Eski Britanya Başbakanı Margaret Thatcher, 87 yaşında ölmesinin ardından her gün yeni bir tartışmayla gündemi belirlemeye devam ediyor. Thatcher’ın pazartesi günkü ölümünden beri ‘Demir Leydi’yi sevenler ve nefret edenler’ olarak bölünen ülkede son olarak Scotland Yard ve BBC , kendilerini ‘ölünün ardından konuşulmaz’ tabusunun sorgulandığı tartışmaların odağında buldu. Komiser Yardımcısı Jeremy Scott’ın Twitter’a “Umarım acı çekerek ölmüştür” diye yazması polis teşkilatını karıştırdı. Kamu yayın kurumu BBC ise ‘Oz Büyücüsü’ filmi müziğiyken, Thatcher karşıtlarının marşına dönüşen ‘Ding Dong, Cadı Öldü’ adlı şarkıyı yayımlayıp yayımlamama ikileminde kaldı.
Liste birincisine yayın ‘hakkı’
Karşıtları, Amazon’un Britanya uzantılı sitesinde indirilme rekoru kıran şarkıyı, Thatcher’ın ölümüyle birlikte ülke müzik listelerinin birinci sırasına yerleştirmek için sanal âlemde bir kampanya başlattı. Ancak haftanın bir numaralı şarkısının da geleneksel olarak BBC Radio 1’in pazar günkü programında ‘yayınlanma hakkı kazanması’ tartışmanın fitilini ateşledi. Finansmanı kamu fonlarıyla sağlanan BBC, böylece bir yandan Britanya halkının bir haftada 20 bin kez dinleyerek rekor kırdığı ama diğer yandan da eski başbakanın ölümünü kutlayanların marşına dönüşen bir şarkıyı yayımlayıp yayımlamama ‘derdi’ ile baş başa kaldı. Halihazırda BBC’nin Thatcher severlerce ‘muhaliflerine fazla yer vermekle’ eleştirilmesi ve bu konuda 227 şikâyet alması işleri iyice karıştırdı. Ayrıca BBC’nin, Sex Pistols grubunun kraliyet karşıtı ‘God Save the Queen’ (Tanrı Kraliçe’yi korusun) şarkısını yayımlamama gibi bir kararı olması yeniden hatırlandı.
BBC müdürü: Editoryal karar
Geçen hafta göreve gelen BBC Genel Müdürü Lord (Tony) Hall ise tartışmaya medya bağımsızlığına atıfla yanıt verdi. Lord Hall, ‘Ding Dong, Cadı Öldü’yü bir numara yapma kampanyasını şahsen ‘fazlasıyla uygunsuz’ bulduğunu söylerken, çalışanlarına şarkıyı yayımlayıp yayımlamamanın ‘nihayetinde editoryal karar olduğu’ mesajı verdi. Lord Hall bu yolla kararı Radio 1’in denetleyicisi Ben Cooper ile diğer yöneticilere bıraktığını ima etti. Ancak Guardian ’ın ulaştığı üst düzey bir yetkili “Kararı 3 kişi verecek. Son söz Lord Hall’ün olacak” dedi. Tartışmaya çalışanlar da katıldı. BBC’den bir kaynak ‘hakaret içermeyen şarkının çalınmaması için sebep olmadığını’ söylerken, bir diğeri “Bu siyasi karar değil. Liste halkın talebini yansıtıyor. Gerçekleri göz ardı edemeyiz” dedi.
Thatcher’ın dostları ise şarkıyı çalarsa BBC’nin ‘asli hizmet amacından sapacağı’ fikrinde. Meclis Medya Komitesi’nin Muhafazakâr başkanı John Whittingdale “Listeleri siyasi amaçlarına alet ediyorlar” dedi. Eski bakan Gerald Howart ise “Bir kamu kanalının asli görevi halka iyi ve doğruyu göstermektir” vurgusu yaptı.
‘Geç kalmış bir ölüm’ dedi, işinden oldu
Komiser yardımcısı Scott, Thatcher için “Umarım ölümü onur kırıcı ve acılı olmuştur” diye yazdığı tweet’i ile ortalığı karıştırdı. Thatcher’ın 87 yaşında ölmesine atfen ‘çok geç kalmış bir ölüm’ yorumu yapıp ‘tabutunun bombalanmasını’ öneren Scott, Başbakan David Cameron için de ‘aynı sonu diledi.’ Scotland Yard’ın hakkında soruşturma açtığı Scott, olayların büyümesi üzerine ise çareyi istifa etmekte buldu. Scotland Yard yetkilisi Allan Gibson, “Davranışı kabul edilemez. İstifa ederek doğruyu yaptı” dedi. Tartışmalar üzerine Scott’ın Twitter’daki ‘@thinbluespeck’ hesabını silmesi de dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı