Dink cinayeti şüphelisine ödül gibi atama

Dink cinayeti şüphelisi Demir, Cizre Emniyet Müdürü oldu

Yayınlanma: 05.01.2015 - 20:19
Abone Ol google-news

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle şüpheli olarak ifadeye çağrılan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü Amiri Ercan Demir, Cizre Emniyet Müdürü oldu. Dink davası avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, cinayette sorumluluğu bulunan Demir’in Cizre’ye Emniyet müdürü olarak atanmasının ciddi bir hata olduğunu vurguladı.

Cizre’de 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan gerginliğin ardından görevden alınan İlçe Emniyet Müdürü’nün yerine Hrant Dink cinayeti şüphelisi, Ercan Demir’in atanması tepki yarattı. Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, “Ercan Demir, Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olanlardan biridir. Cinayet planlandığı bilgisinin geldiği dönemde kendisi amirdi. Cinayetin
önüne geçmediler. Sorumluluğu olanlardan biridir. Cizre’ye Emniyet müdürü olarak atanması ciddi bir hatadır” dedi.

Ercan Demir’in Hrant Dink cinayetindeki sorumluluğunun çok açık olduğunu ifade eden Bakırcıoğlu, “Biz hiçbir zaman ‘Ercan Demir’in cinayette ihmali var’ demedik. ‘Demir kasıtlı olarak bu cinayetin önüne geçmeyenlerden biridir’ dedik. Ercan Demir henüz ifade vermedi ama ifadeye çağrıldı. Böyle bir ismin Cizre’ye Emniyet müdürü olarak atanması çok vahim” diye konuştu.

 

Adı raporda geçiyor

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun Dink cinayetine ilişkin hazırladığı raporda, Hrant Dink öldürüldüğünde Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde amir olan Ercan Demir için “Yasin Hayal ve grubunun izlenmemesinde ihmali var” denmişti. İstanbul Savcılığı, Trabzon’daki görevlilerle ilgili kısmı ayırarak görevsizlik kararı verip dosyayı Trabzon’a göndermişti. Trabzon’daki savcılık, dosyayı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) iletmişti. HSYK, 1 Temmuz 2014 tarihinde Trabzon Emniyeti ve Trabzon Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında soruşturma yapılması gerektiğe karar vermişti. TMK 10. maddeyle yetkili İstanbul Savcılığı, Trabzon’daki dosyayı isteyerek iki dosyayı birleştirdi. HSYK’nin Trabzon’daki Emniyet ve jandarma görevlilerinin cinayetteki sorumluluğunun
araştırılmasına yönelik kararının ardından bugüne dek ifadesi alınmayan bazı isimler ifadeye çağrılmaya başlandı. Cizre’ye atanan Ercan Demir de şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı ancak henüz ifade vermedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler