‘Dipte dengeleniyoruz’

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, bir an önce ortaya güçlü bir ekonomi programı konulması gerektiğini söyledi.

‘Dipte dengeleniyoruz’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.05.2019 - 23:07

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sık sık “ekonomide dengelenme” söylemini kullanırken, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Ekonomi kendiliğinden kontrolsüz ve dipte bir dengelenme süreci ile karşı karşıya” yorumunu yaptı.

ASO Meclis toplantısında dikkat çeken değerlendirmelerde bulunan Özdebir, enflasyon, işsizlik, döviz kurlarında oynaklık ve yüksek faiz algısının Türkiye ekonomisinde yapısal bir soruna dönüştüğüne işaret etti.
Özdebir şöyle devam etti:

Eğitim ve demokrasi
“Ekonomi, yapısal sorunların çözümü noktasında yetersiz kalmış, yapısal dönüşüme ve üretime odaklanılması zaruri hale gelmiştir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi, ‘üretmeden tüketen milletler, önce haysiyetlerini, sonra da hürriyetlerini kaybedeceklerdir.’ Yapısal dönüşümden kasıt üretimi harekete geçirecek bir yapısal uyumdur. Bizim kastettiğimiz üretime dönük bir eğitim politikası, demokrasinin güçlendirilmesidir.” Ekonomi politika yapıcılarının bir an önce ortaya güçlü bir ekonomi programı koyması gerektiğini de belirten Özdebir, “Ekonomi kendiliğinden kontrolsüz ve dipte bir dengelenme süreci ile karşı karşıya. Burada yapılması gereken, gerçekçi politikalar ortaya koymak, doğru sinyaller vermek, uygulamaya konulan politikaları seçerken ekonominin gerekliliklerine göre politika tercihinde bulunmak gerekir” dedi.

Sanayicilerin en büyük sorunlarından birinin borçluluk olduğunu aktaran Özdebir, reel sektör-bankacılık sektörü arasındaki bu sorunun da bir an önce çözülmesi gerektiğini bildirdi. ASO Başkanı Özdebir, şöyle bir öneri de yaptı:

Borcu Merkez alsın
“ASO olarak reel sektörü üretime devam edebilmesi için, sektörün bankalara olan borçlarının Merkez Bankası tarafından alınması ya da diğer bir alternatif, Asya krizinden sonra Malezya ve Tayland’da olduğu gibi, aktif yönetim şirketleri vasıtasıyla borç yapılandırılması ve sistemin yürütülebilmesi için ‘Kurumsal Borç Yeniden Yapılandırma Komitesi’ devreye sokulabilir. Amaç, şirketlere sermaye niteliğinde aktarım yapılmasıdır.” 

‘Cari fazlanın anlamı işsizlik’

ASO Başkanı Özdebir, cari açıktaki düşüşün nedeninin ithalattaki daralma olduğuna işaret ederek “İthalatın yüzde 12’si tüketim malları geri kalanı ise ara malı ve hammaddeden oluşuyor. Önümüzdeki aylardaki cari fazlanın anlamı ekonomide küçülme ve istihdamın düşmesi, işsizliğin de artmasıdır” dedi.
Özdebir, dünyada, ekonomik yavaşlama, ambargo ve ticaret savaşları gibi gelişmelerin ülkenin aleyhine işlerken, ekonomi yapıcılarının koşulları daha da aleyhe çevirecek uygulamalardan uzak durması gerektiğini de belirtti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon