Dış basında Ergenekon
Dünya basını Ergenekon soruşturmasına ilişkin ikinci davayı çeşitli yorumlarla değerlendirdi. Financial Times, soruşturmayı "hem tüm ulusun izlediği bir pembe dizi, hem de Türkiye'nin değişen siyasi kültürün çok ciddi bir testi haline geldi" diye değerlendirirken, Wall Street Journal ise "Türkiye'deki dava, bir siyasi ayrışmayı gözler önüne serdi" yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzası ile yayımladığı "Türkiye'deki Dava, Komplo Kültürünü Gözlerin Önüne Serdi" başlıklı geniş haber analizinde Ergenekon soruşturmasını yazdı.
İstanbul'daki bir gecekonduda silahların ortaya çıkarılmasından iki yıl sonra "Sürekli genişleyen Ergenekon şebekesine ilişkin soruşturma, hem tüm ulusun izlediği bir pembe dizi, hem de Türkiye'nin değişen siyasi kültürün çok ciddi bir testi haline geldi" diye yazdı.
"İkinci iddianame daha da açıkça siyasi"
Gazete, ikinci davanın içeriği ve sanıklara ilişkin bilgi de verdiği haberinde "ikinci iddianame, daha da açıkça siyasidir" dedi ve emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un bir terörist örgüt beyinleri olmakla ve hükümete karşı silahlı ayaklanmayı kışkırtmakla suçlanırken Abdüllah Gül'ün 2007 yılında cumhurbaşkanı olarak getirilmesine laik muhalefet patlamasını da soruşturduğuna dikkat çekti.
"Derin devlet ile es anlamlı"
Savcıların, Hrant Dink'in öldürülmesi gibi saldırıları ve "görünürde hükümet karşıtı gösterileri düzenleme planlarını demokrasiyi altüst etme komplosunun parçaları gibi" değerlendirdiği kaydedilen haberde "Ergenekon" etiketinin, askeri darbe ve esrarengiz cinayetler kültürü olan "derin devlet" ile "eş anlamlı" hale geldiği yorumunu da yaptı.
"Davanın yürütülme tarzı problem"
Liberal aydınların ve birçok sırada Türkün, davanın bu tür faaliyetlere son vereceğini umduğunu da kaydeden gazete, "Ancak bir sorun var. Davanın yürütülme üslubu, meşruluğuna ilişkin soru işaretlerine yol açtı Bu da, eski tarz laikler ile dini muhafazakarlar arasında daha çok gerginlik yarattı."
Bu çerçevede, "Saygılı akademisyenler ve gazetecilere yönelik şafaktaki operasyonlar, 60 yaşlarındaki zanlıların yargılama öncesi uzunca hapiste tutulması ve kanıt olarak telefon dinlemelerine dayanması, laik siyasetçilerin, davayı AKP muhaliftlerine karşı bir cadı avı gibi kınamasına yardımcı oldu" görüşünü de dile getirdi.
"AKP'ye karşı mücadele"
Bu arada, haberde "askerler ve destekçilerinin AKP'ye karşı mücadele etmeye" başladığına ilişkin işaretlerin bulunduğu öne sürülürken yıllık hakim ve savcı atamalarında yaşanan soruna dikkat çekerek bu konudaki gecikmenin "Ergenekon ekibinin başka görevlerine atanabileceği" söylentilerine yol açtığını, yerlerine atanabilecek savcıların da, o kadar detaya hakim olmasının "adeta imkansız" olacağı da savunuldu.
FT, "AKP-ordu ilişkilerinin yeniden tesis edilkmesine yardımcı olduğunu" belirttiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un geçen ay askerlere karşı "organize bir iftira kampanya"nın yürütüldüğünü söylediğine dikkat çektikten sonra TBMM tarafından gece yarısı onaylanan askeri yargı düzenlemesinin de Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğüne işaret etti. Gazete, haberi son verirken de şunları yazdı:
"Ancak, Sayın Elçi'nin dediği gibi 'Cin şişeden çıktı'. Ergenekon soruşturması, sürüp gitse de ilgili olduğu darbe ve kompo kültürünün sona ermekte olduğu umuluyor."
WSJ: Ergenekondavası siyasi ayrışmayı gözler önüne serdi
Ergenekon soruşturmasına ilişkin ikinci davanın başlamasına dikkat çeken yabancı gazetelere Wall Street Journal da katıldı. "Türkiye'deki dava, bir siyasi ayrışmayı gözler önüne serdi" diyen WSJ, soruşturmanın ülkeyi böldüğünü, derin çatlakları ortaya koyduğunu öne sürerken "Komutanlar da, ordu liderliğinin, Türkiye'nin değişen siyasi sistemdeki rolü konusunda bölündü. Bazı subaylar, daha çok otoriter ve Batı karşıtı hale gelirken bazıları da ılımlı bir yaklaşımdan yana" iddiasında da bulundu.
ABD'deki borsa ve finansal çevrelerin gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye'deki dava, bir siyasi ayrışmayı gözler önüne serdi" başlıklı haber analizinde Ergenekon soruşturmasının "Türkiye'nin laik demokrasinin geleceğinin nasıl güvencenin altına alınacağı konusunda derin çatlakları ortaya koydu" yorumunu yaptı.
"Asrın Davası" olarak adlandırıldığı belirtilen soruşturmanın, ülkenin, "davayı siyasete askeri müdahalelerin sonu anlamına geldiğini düşünenler ile suçlamaların, Türkiye'nin laik bekçilerine zarar vermeye kararlı, kökleri İslam'da olan bir hükümet tarafından uydurulduğuna inananlar" arasında bölündüğü öne süren gazete, buna karşın ülkede "Müslüman muhafazakarlardan laik Türklere kadar birçok kişinin" soruşturmaya destek verdiği de belirtildi.
WSJ, savcıların bazı genellari, hükümeti devirmeyi amaçlayan bir komplonun başında bulunmakla suçladıklarını kaydederken, Türkiye'de askerlerin 1960 yılından bu yana dört hükümeti devirdiklerini de yazdı. Ancak son 10 yılda gerçekleştirilen siyasi reformların ordunun siyasi gücünü azalttığını belirten gazete, şöyle devam etti:
"Komutanlar da, ordu liderliğinin, Türkiye'nin değişen siyasi sistemindeki rolü konusunda bölündü. Bazı subaylar, daha otoriter ve Batı karşıtı hale gelirken bazıları da ılımlı bir yaklaşımdan yanadır."
ABD'li gazete, ordunun Ergenekon ile bağlantıyı reddettiğine dikkat çektiği haberinde HSYK'da yaşanan soruna değindikten sonra "Türk devlet kurumları arasındaki gerginlikler artarken Ergenekon davasını, Türkiye'de sivil bir demokrasiye doğru çok önemli bir adım olarak gören Türkler bile, esasen siyasi bir kararı mahkemelerin ellerine bırakarak yapılacak iyilik kadar zarar vermesinden korkuyor" diye yazdı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği