Diş hekimleri eylem hazırlığında

Diş hekimleri yarın Türkiye genelinde önlükleriyle sokağa çıkacak ve "Ağız sağlığı sözde kalmasın" eylemi yapacak. İstanbul'da da saat 12.30'da Galatasaray Lisesi'nin önünden Taksim'e kadar yürüyeceklerini bildiren Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, Türkiye'de insanların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine rahatlıkla ulaşamadığını, bu sorunun diş hekimi sayısının azlığından değil, sağlık politikalarındaki yanlışlardan kaynaklandığını vurguladı.

Yayınlanma: 14.10.2008 - 10:37
Abone Ol google-news

Türkiye’de yaklaşık 20 bin diş hekimi bulunduğunu ve bunların yaklaşık 6 bininin resmi kurumlarda, geri kalanının ise özel muayenehanelerinde çalıştığını belirten Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, diş hekimlerinin muayenehanelerinde ancak yüzde 30-40 kapasite ile çalıştıklarını söyledi. AB ülkelerinde bir dişhekimi günde ortalama 15-20 hastaya bakarken, Türkiye’de bir dişhekiminin günde 5-6 hastaya baktığını örnek veren Yıldırım, “Gelişmiş ülkeler ile Türkiye’deki dişhekimi başına düşen nüfus ile dişhekiminin yıllık müdahale sayısı karşılaştırıldığında, insan gücü planlamasının yanlışlığı ortaya çıkmaktadır. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin sunumunda kamuda ve özelde diş hekimlerinin coğrafik dağılımında ciddi bir dengesizlik mevcuttur” dedi.

Mevcut sağlık sistemi içerisinde ağız ve diş sağlığı hizmetleri özel muayenehanelerden alınamadığı için kamuda kapasitenin üzerinde bir yığılma yaşandığını söyleyen Yıldırım, bu nedenle hem hizmete ulaşmada yaşanan zorluklardan dolayı vatandaşların mağdur olduğunu, hem de hizmet kalitesinin sorgulanamadığını belirtti. Yasalarda yer alan “Herkesin diş hekimliği hizmetinden yararlanacağı”na yönelik hakkın kağıt üzerinde kaldığına dikkat çeken Yıldırım, neden eylem yaptıklarını şu sözlerle özetledi:

“Hükümet toplum sağlığı için serbest çalışan diş hekimlerinden de hizmet alsın. Vatandaş devlet kurumlarından gerekli hizmeti alamıyor. Vatandaşın gerekli hizmeti alabilmesi için diş hekimliği alanında özel çalışan insanların da sistemin içine alınmasını istiyoruz. 4 yıldır Sağlık Bakanlığı bürokratlarıyla bu konuda yaptığımız görüşmelerden olumlu sonuç alamadık. Bu nedenle sokaklara çıkmaya ve sesimizi kamuoyuna duyarmaya karar verdik. Bugün 33 oda bölgesinde arkadaşlarımız önlükleriyle sokağa çıkacak. Yürüyüş ve açıklama yapacak.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler