Dışişleri bakanı Davutoğlu Podgorica'da
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, artık Balkanları kriz, gerilim ve savaşla anılan bir bölge olmaktan çıkarıp, barış, istikrar ve refahla anılan bir bölge haline getirmeye kararlı olduklarını, bunun için de Karadağ'ın Avrupa Atlantik kurumlarına intibakını desteklediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi ziyarette bulunduğu Podgorica'da Devlet Konukevinde Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bir araya geldi.
Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Davutoğlu, Karadağ'a çok mutluluk verici, tarihi bir ziyaret yaptığını belirterek, "1878'de Karadağ'ı ilk tanıyan ülke bizdik, 2006'da da ilk tanıyan ülkelerden olduk. Ama 130 yıllık geçmişte ilk gelen dışişleri bakanı ben oldum. Bu benim için büyük bir şereftir" diye konuştu.
"Karadağ bizim için hem örnek hem önemli ülke"
Misafirperverlikleri için Karadağlı yetkililere teşekkür eden Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Karadağ bizim için hem örnek, hem çok önemli bir ülke. Örnek bir ülke, çünkü en zor şartlarda Balkanlar'da etnik barışı sürdürme kapasitesini, erdemini göstermiştir. Önemli bir ülke çünkü stratejik olarak çok önemli bir coğrafyada bulunuyor ve 6 ülkeye aynı anda komşu. Dolayısıyla Balkanların doğu ve batı yakasını birleştiren iki ülke olarak Türkiye ve Karadağ, ortak sınıra sahip olmasalar da bizim için komşu ülkeler."
Karadağ ile ikili ilişkilerini en üst düzeyde her alanda en kapsamlı şekilde geliştireceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Aramızda siyasi hiçbir sorun olmadığı gibi, tam bir siyasi anlayış birliği var" dedi.
Davutoğlu, ekonomik alanda da büyük bir potansiyelin mevcut olduğunu, bu potansiyeli harekete geçirmeye kararlı olduklarını kaydederek, öncelikli hedefleri arasında bir iş adamları konseyi oluşturma, karma ekonomik komisyonu harekete geçirme ve daha çok Türk yatırımını Karadağ'a getirmenin yer aldığını bildirdi.
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) faaliyetlerinin de en iyi şekilde devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, kültürel olarak da ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduklarını söyledi.
Karadağ ile iç içe geçmiş toplumlar olduklarını belirten Davutoğlu, "Çünkü Karadağ'dan Türkiye'ye göç etmiş ve orada yaşayan çok sayıda Karadağ kökenli vatandaşımız var. Onları da Türkiye ile Karadağ arasında bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Rojeya'ya da yarın giderek bu dostluk köprüsünü daha da geliştireceğiz" diye konuştu.
"Yeni bir işbirliği vizyonu"
Davutoğlu, sözlerine şöyle devam eti:
"Görüşmelerimizde bölgede, Balkanlarda birlikte çalışma kararı aldık. Bölgemizde yeni bir işbirliği vizyonunun ortaya çıkması lazım. Son 20 yıl içinde yaşanan gelişmeler gösterdi ki bölgede herkes için güvenlik varsa, ancak o zaman güvenlik vardır. Bir toplum için güvenlik yoksa, hiç kimse için güvenlik yoktur. Aynı şekilde ekonomik refah da ortaktır.
Artık Balkanları krizle, gerilimle, savaşla anılan bölge olmaktan çıkarıp, barış, istikrar ve refahla anılan bölge haline getirmeye kararlıyız. Onun için de Karadağ'ın Avrupa Atlantik kurumlarına intibakını destekliyoruz. NATO üyeliğine destek vereceğimiz gibi, Avrupa vizyonunu da destekliyoruz."
Davutoğlu, Türkiye'nin bu dönem Güneydoğu Avrupa İşbirliği Sürecinin başkanlığını yürüteceğine dikkati çekerek, Roçen ile bu konuda da yapılabilecek muhtemel faaliyetler ve projeler hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.
Bakan Davutoğlu, açıklamasını, "(Karadağ'a) Gecikmiş bir ziyaretti ama son ziyaret olmayacak. Bir daha 130 yıl değil, bu ziyaretler için 130 gün bile beklemeyeceğiz" sözleriyle noktaladı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza