Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan vizeye ‘kaçamak’ yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; bazı ülke vatandaşlarının Türkiye’ye girişlere kolaylık sağlayan “C1 vize” uygulaması üzerinden insan kaçakçılığı yapıldığı iddialarına, “İşlemler yetkili kurumlarımız tarafından yerine getiriliyor” karşılığını verdi. Çavuşoğlu’na tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Neyi saklıyorsunuz? diye sordu.

Yayınlanma: 22.08.2021 - 03:00
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan vizeye ‘kaçamak’ yanıt
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun; Irak, Cezayir ve Libya vatandaşlarını kapsayan, sadece ticaret, sağlık ve turizm amaçlı seyahatlerde kullanılabilen ve 60 gün süresi bulunan C1 tipi vize uygulamasıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşımıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi hazırlayan Torun, “C1 vize ile ülkemize gelen yabancı sayısı kaç? C1 vize alarak Türkiye’ye gelen ancak yasal süre içinde ülkeyi terk etmeyen yabancı ülke vatandaşları var mı? Varsa sayısı kaç? C1 vize istismar edilerek insan kaçakçılığında kullanıldığı iddiası belgesi tarafınıza ulaştı mı” sorularını yöneltti.  

ÜÇ AY SONRA YANIT!

Torun’un önergesini üç ay sonra yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, “C tipi e-vize, Cezayir, Irak ve Libya’dan iş-ticaret, turizm amacıyla gelecek yabancılara vize kolaylığı amacıyla 2016’da hayata geçirildi. C tipi e-vize uygulaması, 2019’da Cezayir’de, 2020’de Irak’ta sonlandırıldı. Libya’da da Mart 2020’den bu yana uygulanıyor. Her tür vize tipi için vize süresini yahut vize muafiyet süresini ihlal eden yabancılara ilişkin işlemler, yetkili kurumlarımız tarafından 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde yerine getiriliyor” ifadelerini kullandı. Bakan Çavuşoğlu’nun yanıtını değerlendiren Torun, C1 vize ile ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını belirterek “Bu uygulamayı istismar edip insan kaçakçılığı yapanlar varsa iktidar millete açıklamalı, sorumlular cezalandırılmalı. Aksi halde, zaten ülkemizi mültecilere açık hapishane haline getiren iktidar, bu işin de altında kalır” dedi. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler