Dışişleri'nde ikinci kayıt korkusu
Dışişleri'ndeki Suriye toplantısına ilişkin ses kayıtlarının bir dinleme cihazıyla yapıldığı açıklanmasına karşın, bu cihazı koyanlara yönelik sorgulama yapılmadığı bildirildi.
İnternete düşen Dışişleri Bakanlığı’ndaki Suriye toplantısına ilişkin ses kayıtlarının bir dinleme cihazı ile yapıldığı açıklanmasına karşın, bu cihazı koyanlara yönelik MİT, Emniyet ya da Bakanlık tarafından arama veya sorgulama yapılmadığı öğrenildi. Dışişleri’nde Bakan Ahmet Davutoğlu’nun Kırım Türklerinin temsilcisi Mustafa Kırımoğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin kayıtların da sızmasından kaygı duyuluyor. Davutoğlu, ses kayıtları sızan toplantıdan birkaç gün sonra Kırımoğlu ile görüşmüştü. Bu görüşmede Kırımoğlu’nun Türkiye’den yardım talebi ele alınmıştı.
Hükümetin “paralel yapı”yı adres gösterdiği ve “casusluk” suçlamasında bulunduğu Davutoğlu’nun makam odasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yaptığı dörtlü toplantının sızmasından bu yana geçen sürede günlük faaliyetlerine yönelik bir kısıtlama getirilmedi.
Sadece Davutoğlu’nun yakın çalışma ekibince kata giren çıkanlarla ilgili kamera görüntüleri ve ses kaydına konu olan toplantının yapıldığı 13 Mart öncesinde ve sonrasında odasında yaptığı görüşmeler incelendi. Davutoğlu’nun, Suriye planlarının ele alındığı toplantının olduğu gün, memleketi Konya’dan gelen bir grubu da odasında ağırladığı öğrenildi.
Bakanlıkta sağır oda bulunmuyar ancak hem makamda, hem de bakanın korumalarında iki ayrı jammer bulunuyor. Bu jammer’ların, 13 Mart günü de çalıştırıldığı öğrenildi. Odanın cep telefonları aracılığıyla ya da uzaktan dinleme olasılığının bulunmadığına işaret eden kaynaklar, dinlemenin Davutoğlu’nun makam telefonuna konan ayrı bir aparat ya da masasına yerleştirilen cihazla yapıldığı görüşünü dile getiriyor.
Davutoğlu’nun makam masasının önünde iki sandalye yer alıyor. Ayrıca odasında bir de oturma takımı bulunuyor. Görüşmenin de bu oturma grubunda yapıldığı belirtildi. Oturma grubunda Fidan ile Güler’in ikili koltukta oturduğu tahmin edilirken, bu bölgede de detaylı inceleme yapıldığı öğrenildi.
Diplomatik kaynaklar, “Süreç artık yargıda” diyerek yorum yapmaktan kaçınırken, başta Özel Kalem’de çalışanlar olmak üzere personele yönelik bir sorgulama da yapılmadı. Bakanlıkta cep telefonları, internet ve bilgisayar düzenlemelerinde kısıtlama bulunmuyor.
Dışişleri bilgisayarlarındaki yüksek koruma duvarı nedeniyle personelin çoğu kendi özel bilgisayarlarını veya tabletlerini kablosuz internet ağı ile kullanmaya devam ediyor. Bakanlıkta dinlemeye yönelik özel bir çalışma olmaması da, kaydı sızdıranlarla ilgili şüphelerin artmasına neden oldu.
Bakanlıkta gerginlik
Bakanlık’ta kişisel faaliyetlere yönelik bir kısıtlama bulunmamasına karşın gergin bir ortam gözleniyor. Personelin çoğu güvenlik tedbirlerini artırdı. Birçok kişi, bakanlık yazışmaları dışında, bakanlığa ait mail adresi yerine özel maillerini kullanmaya özen gösteriyor. İşyeri bilgisayarlarında da özel yazışma yapılmamasına da özen gösteriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?