DİSK: Düşük primle ucuz işgücü yaratılmasın
DİSK Başkanı Beko, ülkede kölelik koşullarında çalıştırılan yüz binlerce göçmen olduğunu belirterek, düzenlemenin tüm göçmen işçilere yapılmasını aksi takdirde eşitlik ilkesinin zedeleneceğini söyledi.
Uzun bir süredir kayıtdışı çalıştırılan, kayıtdışı olduğu için de bir yandan haksız rekabete yol açtıkları bir yandan işsizlik sorununun çözümünü zorlaştırdığı için eleştirilen Suriyeli işçi meselisi bir kez daha gündemde. Avrupa’nın ülkelerinde istemediği için Türkiye’de kalmaları yönünde baskıları artırması hatta gidenleri bile bulup getirmesini istediği Suriyeli göçmenler için hükümet çareyi onlara çalışma hakkı vermekte buldu. Ayrıntıları tam olarak bilinmeyen ancak başta turizm olmak üzere bazı sektörlerin kendilerine yasaklı olduğu anlaşılan Suriyeli göçmenlerin çalışma meselesi başka sorunların kaynağı olacak gibi görünüyor.
Sevinçle bekleyen var
Ayakkabı imalatı ve tekstil gibi emek yoğun sektörlerin ellerini ovuşturarak beklediği çalışma izinleri ne kadar yararlı olacak bilinmez ama konuya Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) bütüncül bir yaklaşım ve eleştiri geldi. Konuya hakkında konuştuğumuz DİSK Başkanı Kani Beko, yaptığı ayrıntılı analizde özet olarak, ülkede pek çok göçmenin kölelik koşullarında çalıştığını, ücretlerinin ödenmediğini, kayıtdışı olduğunu aktardıktan sonra, eğer böyle bir çalışma olacaksa mutlaka ve mutlaka tüm göçmenleri kapsaması gerektiğinin altını çizdi.
Beko’nun konuya ilişkin görüşlerini şöyle özetlemek mümkün: Fiilen Türkiye’de kayıtdışı, asgari ücretin altında, kölece koşullarda çalıştırılan yüz binlerce göçmen bulunuyor. Sadece Suriyeliler değil, dünyanın birçok yerinden işçiler çalışma izinleri olmadığı gerekçesiyle insanlık dışı koşullarda çalıştırılıyor. Bu bir hak gaspı ve fiilen oldukça yoğun yaşanıyor.
Hükümetin on binlerce insanın yerinden yurdundan olmasına sebep olan ve komşu bir ülkede iç savaşı kışkırtan dış politikası artık içeride de bir dizi karmaşık sorunlara neden oluyor ve bu sorunlar ciddi toplumsal gerilimlere yol açıyor.
DİSK olarak, insanların doğduğu ülkeye, etnik kökenine, inancına bakılmaksızın tüm işçilerin iş güvenceli, sendikalı işlerde, insanca yaşayabileceği bir ücretle ve sosyal haklarla çalışma hakkını savunuyoruz.
Kabul edilemez
Öte yandan bu konuda bir yasal düzenleme olacaksa sadece Suriyelilere yönelik değil kesinlikle tüm göçmen işçilere yönelik olmalı. Aksi bir durumun, sadece bir ülke yurttaşlarına yönelik bir düzenleme de eşitlik ilkesine aykırı olacak.
Öte yandan yasal düzenlemede yer alacağı daha önceki aylarda basında iddia edilen daha düşük sigorta primi ve benzeri uygulamalar eşitlik ilkesine uymuyor.
Daha düşük sigorta primiyle veya benzeri başka düzenlemelerle daha ucuz işgücü ordusu yaratmaya kalkmak ayrımcılık olur. Böylesi bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değil. Ve en önemlisi de böylesi bir eşitlik ilkesine aykırı düzenleme, işsizlik oranının yüksek olduğu ülkemizde yeni bir ucuz işgücü kitlesi yaratarak ciddi toplumsal sorunlar doğurabilir.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza