DİSK Genel Başkanı Erdoğan'a hakaretten hakim önünde: Ceza verirseniz ertelemeyin

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretten hakim karşısında. Beko, ceza verilmesi durumunda cezasının ertelenmemesini istedi.

Yayınlanma: 22.03.2016 - 14:21
Abone Ol google-news

Suruç'ta 20 Temmuz 2015 tarihinde meydana gelen 34 kişinin ölümü ile sonuçlanan patlamadan bir gün sonra yaptığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesi ile hakkında 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun yargılanmasına başlandı. Beraatini isteyen Beko, ceza verilmesi durumunda da cezasının ertelenmemesini istedi.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı (DİSK) Kani Beko ve avukatları Necdet Okcan ile Sezin Uçar katıldı. Duruşmada müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ise Avukat Seçik Özkazanç temsil etti. Duruşmayı, destek amacıyla gelen DİSK yöneticileri de izledi.

 

 

 

YAZILI SAVUNMA SUNDU

 

Tutuksuz yargılanan Kani Beko, hazırladığı yazılı savunmasını okuduktan sonra mahkemeye sundu. Savunmasında Suruç'ta meydana gelen patlamadan bir gün sonra, KESK, TMMOB ve TTB başkanları ile birlikte Suruç'ta bir basın açıklaması yaptıklarını hatırlatan Beko, şunları söyledi:

 

“Basın açıklamamızda özetle katillerin, onlara bu zemini hazırlayanların, yönlendirenlerin belli olduğunu ifade ettik. 5 Haziran'da Diyarbakır'da bombayı meydana koyan katilleri kim kolladıysa, koruduysa, görmezlikten geldiyse, Suruç'ta da aynı odağın saldırıyı önlemediğini, gerekli tedbirleri almadığını vurguladık. Aynı açıklamada AKP politikaları nedeniyle ülkemizin Suriye'ye, Irak'a, Yemen'e, Afganistan'a dönme tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuzu vurguladık. AKP'nin ve Cumhurbaşkanının etnik, mezhepçi ve 'Yeni - Osmanlıcı' politikasından vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdik. Emperyalizmin ve AKP iktidarının Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren bu politikalarının ülkemizi de aynı tehditle karşı karşıya getirdiğini vurguladık. Bugün gelinen noktada sizlere soruyorum; kim haklı çıktı? Keşke bizim eleştiri ve uyarılarımıza kulak verilseydi, keşke haklı çıkmasaydık da 10 Ekim'de düzenleyicisi olduğumuz Ankara Emek Barış Demokrasi Mitingi, İstanbul Sultanahmet Meytanı, Ankara Merasım Sokağa, Kızılay'a, Taksim'e yapılan ülkemiz tarihinin en büyük katliamları ile sarsılmasaydık"

 

 

 

'GENEL BAŞKANI OLDUĞUM DİSK'İN TÜĞÜZÜ FAŞİZME KARŞI MÜCADELE ETMEYİ TEMEL AMAÇ EDİNMİŞTİR'

 

O dönemde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir eleştiride bulunduğunu, bu eleştiride kullandığı bir kelime nedeni ile hakkında bu davanın açıldığını belirten Beko, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerek Başbakanlığı gerekse de Cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleştirdiği politik söylemi ve icraatları, kendisi gibi düşünmeyen, inanmayan ve davranmayan insanları, dini ve etnik toplulukları, siyasi partileri ve grupları, sendikaları, dernekleri ötekileştirmenin, 'hain', 'terörist' ve 'bölücü' ilan etmenin örnekleri ile doludur. Genel Başkanı olduğum DİSK'in tüzüğü, faşizme, baskıya, zulme ve işkenceci tüm rejim ve dikta yönetimlerine karşı mücadele etmeyi temel amaç saymaktadır. Ben DİSK'in tüzüğünde yer alan amaçlara uygun olarak görevi yaptım ve yapmaya devam edeceğim" dedi.

 

 

 

CEZASININ ERTELENMESİNİ İSTEMEDİ

 

Hakim Aşkım Kocamanoğlu'nun, herhangi bir ceza durumunda hakkında verilecek hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını isteyip istemediğini sorduğu Beko, beraatini isteyerek, ceza alması durumunda da cezasının ertelenmemesini istedi. Duruşma çıkışı açıklama yapan Kani Beko, mahkemeye sunduğu yazılı savunmasını özetleyerek basın mensuplarına okudu.

 

 

 

İDDİANAMEDEN

 

Suruç'ta 20 Temmuz 2015 tarihinde meydana gelen patlamadan bir gün sonra Suruç'a giden Kani Beko'nun burada yaptığı açıklama Zaman Gazetesi'nde haber olmuş, haberde kullandığı ifadeler de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılmıştı.

 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt soruşturma sonucunda Kani Beko ve Beko'nun açıklamalarını haberleştiren Zaman Gazetesi'nin o zamanki Sorumlu Yazıişleri Müdürü Harun Çümen'e “Cumhurbaşkanına hakaretö suçundan dava açmış, her iki şüphelinin 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarını talep etmişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler