DİSK üyeleriyle polis arasında arbede

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yapan DİSK üyeleriyle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Yayınlanma: 27.12.2012 - 12:42
Abone Ol google-news

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ''Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli, asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır'' dedi.
TRT Arı Stüdyoları önünden yürüyüşe geçen DİSK üyesi bir grup, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, asgari ücretin çalışanlara yetebilecek ve açlıklarına son verecek bir ücretin Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacağına inanmadıklarını belirterek, Asgari Ücret Tespit Komsiyonu'nun toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla toplanması gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin bir işçinin ailesiyle birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret olması gerektiğine işaret eden Ekici, TÜİK'in belirlediği asgari rakamla bile bir ailenin tüm ihtiyaçlarının karşılanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Ekici, ''Bir asgari ücretli olarak, bir öğün 72 kuruşla doyacak, sağlıklı bir şekilde beslenecek ve sağlıklı bir şekilde çalışacak ve aldığın ücretle aileni geçindirebileceksin. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 15 üyesi vicdani şekilde 'Bir öğün 72 kuruşla doyulacak' diyorsa alsınlar başlarına çalsınlar'' diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in asgari ücretin son 10 yılda 300 kat artırıldığını söylediğini hatırlatan Ekici, reel ücret artışlarına bakıldığında durumun son derece farklı olduğunu, net asgari ücretin aynı dönemde reel olarak sadece yüzde 6,6 oranında arttığını savundu. ''Biz asgari yaşamak istemiyoruz'' diyen Ekici, insanların insanca yaşayabileceği, onurlu bir ücret talep ettiklerini, talepleri gerçekleşene kadar da mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını temsil eden Türk-İş temsilcisine, işverenin dayatmalarına son vermesi gerektiğine işaret eden Ekici, ''Türk-İş'e temsil ettiği kesimin bir sorumluluk olduğunu hatırlatıyoruz. Öncelikle Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun anti-demokratik yapısına son verin. Bu sizi küçültmez aksine kendi üyelerinizin gözünde büyültür'' dedi.

Komisyonunu anti-demokratik yapısı devam ettiği sürece her platformda mücadelelerine devam edeceklerini belirten Ekici, şunları kaydetti: ''Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli,asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır. Asgari ücret, işçinin ailesiyle tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde belirlenmelidir. Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır. Asgari ücretin herkese, bölge, yaş, işkolu ayrımı yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi esas alınmalı, bölgesel asgari ücret uygulanması yolundaki girişimlerden uzak durulmalıdır. Asgari ücret gelir dağılımını düzeltici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay alınmalıdır.'' Grup, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na tepki için bakanlık önünde halay çekti.

 

DİSK üyeleriyle polis arasında arbede yaşandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yapan DİSK üyeleriyle güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda devam ediyor. Komisyonun yapısını ve asgari ücreti protesto eden DİSK üyelerinin Bakanlık önündeki eylemlerini sürdürmeleri üzerine emniyet güçleri, eylemcilere dağılmaları yönünde uyarıda bulundu.

Bakanlığın ön kapısına yumurta atan 2 eylemcinin gözaltına almasına eylemciler karşı çıktı. Polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçleri, eylemcilere biber gazı sıkarak müdahale etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler