Diyanete ayrıcalık
Hastaneleri bakanlığa geçiyor.
Türkiye Diyanet Vakfı’na ait hastaneler ile bu hastanelerde çalışan personel Sağlık Bakanlığı’na bağlanacak. Tüm taşınır ve taşınmazlarıyla birlikte bakanlığa devredilecek hastanelerde çalışanlar da kadro aranmaksızın İstanbul ve Ankara’da uygun kurumlarda memuriyete başlayacak. Diyanet Vakfı’nın diğer 5 bin vakıftan hiçbir farkının olmadığını belirten CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, “Burada hak doğurucu bir düzenleme söz konusu. Diğer vakıflarda çalışanlar da ‘Bizi de memuriyete alın’ diyebilir. Alınmazlarsa anayasının eşitlik ilkesine aykırı davranılmış olur” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Meclis’te kabul edildi. Görüşmeler sırasında üzerinde durulan maddelerden biri de “Diyanet Vakfı’na özel olarak düzenlendiği” belirtilen madde oldu.
Düzenlemeye göre Türkiye Diyanet Vakfı’na ait hastaneler, taşınır ve taşınmazlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na (TKHK) devredilecek. TKHK’den ve vakıftan oluşacak üç kişilik komisyonlar bedel tespiti yapacak. Bedel, TKHK’ce belirlenecek sağlık kurum ve kuruluşlarının döner sermaye gelirlerinden bir yıl içinde vakfa ödenecek. Türkiye Diyanet Vakfı’na bağlı Ankara’da 100, İstanbul’da ise 79 yataklı 2 hastane bulunuyor. Hastanelerde toplam 656 kişi çalışıyor.
‘Kadro kısıtlaması’ yok
Meclis’te kabul edilen kanun ile vakfın hastanelerinde çalışan doktor ve diğer personele “ayrımcı” bir düzenleme geliyor. Buna göre hekimler TKHK’nin ihtiyaç duyduğu kuruluşlarda “memur kadrolarına” atanacak. Doktorlar dışındaki personel ise söz konusu kurumlara “sözleşmeli”olarak yerleştirilecek. Bu yerleştirmeler sırasında “kadro kısıtlaması” dikkate alınmayacak ve tüm personel bulundukları ilde bir kuruma yerleştirilecek.
Düzenleme eşitlik ilkesine aykırı
Maddeye itiraz eden vekillerden CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Diyanet Vakfı’nın diğer 5 bin vakıftan farkının olmadığını kaydetti. “Sağlık Bakanlığı neden Diyanet’in hastanesini alıyor, başka bir vakıf hastanesi sahibi ‘Benim hastanemi de al’ derse alacak mı?” diye soran Çetin, düzenlemenin “hak doğurucu” olduğunu bildirdi. Diyanet Vakfı’nın hastanelerinde çalışan personelin direk memuriyete geçeceğine dikket çeken Çetin, “656 kişi sınavsız, Ankara ve İstanbul gibi illerde direkt memuriyete başlayacak. Diğer vakıflarda çalışanlar da ‘Bizi de devlet memurluğuna alın’ diyebilir. Onlar memur yapılmadığı zaman Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı hareket edilmiş olur” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası