Diyanet'ten Papa'ya kilisenin dili değişmeli

Erdoğan’ın davetlisi olarak bugün Türkiye’ye gelecek Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco’nun ziyareti öncesinde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez “Yeni bir dile, karşılıklı bir ilişki biçimine ihtiyaç var. Kilisenin belirlediği ve tanımladığı dinlerarası diyalog kavramıyla yeni ilişkilerin kurulacağına inancım yok” dedi.

Yayınlanma: 28.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Görmez, 28-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye’de bulunacak Papa ile bu akşam Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görüşecek. Ziyaret öncesi Cumhuriyet’e konuşan Görmez, “Şüphesiz aslında Papa’nın Türkiye ziyareti daha çok Hıristiyanlık tarihi açısından dikkate değer bir ziyarettir. Çünkü Katoliklik ile Ortodoksluk arasındaki son yıllarda gelişen ilişkileri yinelemeye yönelik bir ziyarettir” dedi. Papa’nın kendilerini de “din adamı” sıfatıyla ziyaret edeceğini anımsatan Görmez, ziyaretin ayrıntıları konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vatikan’ın birlikte çalıştığını söyledi. Ziyaretle ilgili üzerinde durulacak iki temel konu olduğunu belirten Görmez, bunları “Kilise’nin dilini değiştirmesi” ve “İslamofobya” olarak sıraladı. Görmez, şöyle konuştu:

“Eğer farklı din mensupları ve kurumları arasında bu ilişkiler devam edecekse, kilisenin yıllar önce belirlediği ve tanımladığı dinlerarası diyalog çerçevesinde bu ilişkilerin devam etmesi mümkün görünmüyor. Onun için bu konuyu farklı din kurumlarının ve farklı dini liderlerin yeniden değerlendirmesi gerekiyor. Tek taraflı tanımlama ile olmaz bu. Eğer doğrudan insanlığın ortak barışına, huzuruna katkıda bulunacaksa, sorunlara çözümler getirecekse, daha çok yer yüzünde birlikte yaşama, ahlakı ve kültürünü inşa edecek yeni bir ilişki biçimi üzerinde durmak gerekiyor. Yeni bir dile, karşılıklı bir ilişki biçimine ihtiyaç var. Kilisenin belirlediği ve tanımladığı dinlerarası diyalog kavramıyla yeni ilişkilerin kurulacağına olan inancım yoktur.”

‘İslam öcü gibi gösteriliyor’

İslam dünyasında yaşayan Hıristayan azınlıklarla, Hıristiyan dünyasında yaşayan Müslüman azınlıkların ortak sorunlarının birlikte ele alınabileceğinin altını çizen Görmez, “En önemlisi de bugün bir bölgede yaşanan sorunların başka dünyalarda İslamofobyaya dönüşmesinin, İslam’ın ötekileştirilmesi ve öcü haline getirilmesine malzeme olarak kullanılmaması için neler yapılması gerekiyorsa bu konular üzerinde duracağız” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler