Diyarbakır Barosu: OHAL ile başlatılan antidemokratik uygulamalar endişe verici boyutlara ulaşmıştır
Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, 5 Nisan Avukatlar günü nedeniyle Tahir Elçi'nin 2015 yılında öldürüldüğü yerde açıklama yaptı. Özmen, OHAL ile birlikte başlayan sürecin darbe teşebbüsünde bulunanlara karşı mücadelenin ötesinde, demokratik düzeni ortadan kaldırıcı, temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı ve muhalif kesimleri sindirmeye dönüştüğünü söyledi.
Diyarbakır Barosuna bağlı avukatlar, 5 Nisan Avukatlar günü nedeniyle Tahir Elçi'nin yaşamını yitirdiği Sur ilçesindeki Yenikapı Sokak'ta bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, CHP İstanbul Milletvekili olan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu ile birlikte çok sayıda avukat cübbeli olarak katıldı. Baro Başkanı Ahmet Özmen, Tahir Elçi soruşturmasının etkin ve hızlı yürütülmemiş ve faillerinin halen yargı önüne çıkarılmamış olmasını protesto etmek ve bu duruma dikkat çekmek amacıyla bu yıl da açıklamayı Yenikapı Sokak'ta yaptıklarını söyledi.
Sivil siyasete ve parlamenter sisteme yönelik 15 Temmuz darbe teşebbüsünde yer alanlara yönelik hukuk çerçevesinde yargısal süreçlerin yürütülmesinin ve benzer girişimlerin bir daha yaşanmaması için demokratik sistemin güçlendirilmesinin gerekliliğine her fırsatta vurgu yaptıklarını belirten Özmen, "Ancak, darbe girişiminden hemen sonra ilan edilen OHAL ve çıkarılan KHK'lar ile başlatılan antidemokratik uygulamalar endişe verici boyutlara ulaşmıştır. OHAL ile başlayan süreç darbe teşebbüsünde bulunanlara karşı mücadelenin ötesinde, demokratik düzeni ortadan kaldırıcı, temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı ve toplumun muhalif kesimlerini sindirme ve baskılama yönünde uygulamalara dönüşmüştür" dedi.
YEGANE ÇÖZÜM DİYALOG VE MÜZAKERE
Sivil siyaset kanallarını kapatıcı şekilde milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılarak tutuklanmalarının çözüme bir katkı sağlamadığını ifade eden Özmen, "Kürt meselesinin yegane çözümünü diyalog ve müzakere kanallarının güçlendirilmesiyle mümkün görmekteyiz" diye konuştu.
FAİLİ MEÇHULLER ZAMAN AŞIMINA UĞRUYOR
Devlet görevlileri tarafından işlenen ve insan haklarının ağır ihlalini oluşturan suçların soruşturulmadığını da iddia eden Özmen, "Binlerce faili meçhul, gözaltında kayıp veya çeşitli şekillerde yapılan keyfi infazlara ilişkin dosyalar zamanaşımına uğratılmaktadır" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?