Diyarbakır'da cenaze gerilimi

Cezaevinde intihar eden hükümlünün cenazesinin aileden habersiz gömüldüğünü iddia eden, aralarında HDP’li vekillerin olduğu gruba polis müdahale etti.

Yayınlanma: 18.03.2019 - 22:43
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1300353>

Tekirdağ’da hükümlü olarak bulunduğu cezaevinde intihar eden Zülküf Gezen, önceki gece apar topar Diyarbakır’daki Yeniköy Mezarlığı’nda defnedildi. Ailesi ve HDP, cenazenin kaçırılarak gömüldüğünü öne sürdü. Polis ise cenazenin ailenin bilgisi ve katılımıyla gömüldüğünü açıkladı. Ancak HDP’liler, eşgenel başkan Sezai Temelli’nin de katılımıyla dün tekrar cenaze namazı kılıp, mezarlığı ziyaret etmek isteyince kent karıştı. Mezarlığın çevresine etten duvar ören polis, HDP’li kitleye basınçlı su ile müdahale etti.

PKK hükümlüsü Zülküf Gezen, 16 Mart akşamı, tutulduğu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde banyoda kendisini asarak hayatına son verdi. Gezen’in cenazesi, dün sabah Diyarbakır’da olacak şekilde yola çıkarıldı. Ancak iddiaya göre polis, cenazeyi aileden habersiz bir şekilde Tekirdağ’dan erkenden alıp kente getirdi ve gece yarısı da aileden sadece birkaç kişinin katılımıyla Yeniköy Mezarlığı’nda defnetti.

Bunun üzerine HDP, eşbaşkan Sezai Temelli ve çok sayıda milletvekilinin de katılımıyla dün Diyarbakır’daki mezarlıkta tekrar cenaze namazı kılınıp, Gezen’in mezarını ziyaret etme kararı alındı. Bu gelişme üzerine mezarlığın çevresinde polis etten duvar ördü. Mezarlığın etrafındaki yolların çoğu, trafiğin kapatıldı. Binlerce metrekarelik mezarlığın çevresine yüzlerce polis ve TOMA yerleştirildi. HDP’lilerin mezarlığa gelmesi beklenirken bir emniyet yetkilisi, basın mensuplarına yaklaşarak, Gezen’in açlık grevi eylemine katıldığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını, kendisinin Hepatit-B hastası olduğunu, HDP’lilerin olayı provoke etmek için sahiplendiğini ileri sürdü.

Müdahale edildi
Kısa süre sonra bir başka polis yetkilisi, anons aracından mikrofonla mezarlık etrafında toplanan kalabalığa dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Ardından mezarlık çevresindekilere basınçlı su ile müdahale edildi. Yaklaşık bir saat süren olaylar sonrasında Temelli, bir grup milletvekili ile birlikte konvoyla mezarlığa geldi. Polis yalnızca Temelli’nin ve milletvekillerinin mezarlığa girmesine izin verileceğini, başkasının girmesine ise müsaade edilmeyeceğini söyledi. Temelli ile birkaç milletvekili mezarlığa girerken, polis hemen arkalarından girişi kapattı. Çok sayıda milletvekili ve danışmanı, kalabalık bir partili grubuyla dışarıda kaldı. Bu sırada dışarıda kalan gruba polis ikinci kez basınçlı su ile müdahale etti. Arbede sırasında bazı milletvekilleri de olaydan etkilendi.

Temelli ve beraberindekiler, mezarlığın ardından Gezen ailesine taziyede bulundu.
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Açıklamada “Bir kısım internet sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında ifade edildiği gibi sözde ‘tecride karşı fedai eylemi’ söz konusu olmayıp, ilk bulgulara göre bahsi geçen hükümlünün ölümü kendisini asarak intihar etmek suretiyle meydana gelmiştir” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler