Diyarbakırlı gazeteciler anlatıyor... ‘Dayanışma zamanı’
Tutuklu gazeteciler, KHK ile kapatılan kurumlar, işsizlik ve baskılar nedeniyle gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü buruk geçiriyor.
Diyarbakır’da haber yaparken şiddete uğrayan, gözaltına alınan, tutuklanan ve çalıştıkları kurum KHK ile kapatılınca işsiz kalan 3 gazeteci yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı.
KHK ile kapatılan İMC TV’nin editörlerinden Faruk Balıkçı: Bugün çalışan gazeteciler günü. Ama medyaya yönelik baskılar nedeniyle binlerce gazeteci işsiz kaldı. Böylesi bir dönemde gazetecilerin gününün kutlanmasının düşünülemeyeceği kanaatindeyim. Aslında bugün tüm basın özgürlüğüne yönelik darbelere karşı dayanışma günü olmalı, bu anlamıyla öne çıkmalı. Türkiye’de gazeteciler işsizlik nedeniyle büyük bir ekonomik darboğaz, açmaz yaşıyorlar. Çünkü onların başka meslekleri yoktur ve başka da bir iş bilmezler, onlar sadece haber yapmayı bilirler. Ama onlar bugün ekonomik sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalıyorlar. Ne 12 Eylül döneminde, ne 90’larda, ne de Cumhuriyet tarihinin herhangi bir döneminde bu kadar baskı yaşanmadı basın üzerinde.
Haber takibinde gözaltına alınan gazeteci Sertaç Kayar: Neredeyse 10 yıldır çalışan gazeteciler gününü farklı bir baskı mekanizmasıyla karşılıyoruz. Ya gazetecilerin tutuklanmasını ya gözaltına olmasını, ya darp edilmelerini ya da üzerlerine kurşun yağdırılmasını konuşuyoruz. Bu yıl da aynısı oldu. Sokağa çıkma yasakları sırasında geçen yıl birçok gazeteci arkadaşımız ölümle burun buruna geldi. Artık dayak, gözaltı, şiddet ve tutuklanma gibi baskılara bir de işsiz bırakılmayla, açlıkla terbiye edilmek de eklendi. Adeta gazetecilere karşı bir savaş açılmış durumda. Binlerce arkadaşımız mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Tek tip bir gazetecilik, tek tip bir medya yaratılmak isteniyor. Gidişat bu yönde. Umut ediyoruz ki artık gazetecilerin gerçekleri kaygısız ve korkusuzca yazacağı günler bir an önce gelir.
BASKILAR BİTSİN
Haber takip ederken “heyecanlı” olduğu için gözaltına alınan ve 3 ay 8 gün tutuklu kalan Beritan Canözer: Öncelikle her alanda ve şartta görevini yapmaya gayret eden gazeteciler olarak, baskıyı ve şiddeti de en çok yaşayan biziz. 9 binin üzerinde gazeteci işsiz. Yüzlercesi tutuklu. Basın kartı, pasaportu iptal edilen yüzlerce gazeteci var. 5 arkadaşımız 18 gündür gözaltında. Bu rakamlar bile ülkemizdeki gazetecilerin ne kadar vahim bir ortamda görevlerini yapmaya çalıştıklarını anlatmaya yetiyor. Bu ülkede çalışan gazeteciler günü bu nedenle kutlanmamalı çünkü bu ülkede gazeteciler çalışamıyor. Tek beklentimiz gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılması ve basın üzerindeki baskıların son bulması.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü