Doğalgaz anlaşması bugün imzalanıyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz krizinin aşılmasının ardından, Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko, Avrupa ve Ukrayna'ya yeniden gaz verilmesini öngören anlaşmanın imzalanması için bugün Moskova'ya gidecek. Ancak anlaşmanın Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko tarafından onaylanmaması yeni anlaşmazlık çıkma ihtimalini gündeme getiriyor.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 10:48
Abone Ol google-news

Ukrayna Hükümeti Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, iki ülke gaz şirketlerinin detaylandıracağı nihai anlaşmaya bugün Moskova'da birlikte imza atacakları kaydedildi.

Putin ile cumartesi günü 5 saatlik görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada Timoşenko, ''Görüşmeler gerçekten kolay değildi. Ancak gerekli belgelerin imzalanması için ortak karara vardık. Görüşme sonuçlarına göre Ukrayna Naftogaz ve Rus Gazprom yöneticilerine, bugüne kadar gerekli tüm belgelerin hazırlanması talimatı verildi. Belge imzalandıktan hemen sonra Avrupa'ya gaz sevkıyatı yeniden başlayacak'' demişti.

Görüşmenin ardından Putin ise, Ukrayna'ya verilecek gazın Avrupa'ya verilen fiyattan yüzde 20 daha düşük olacağını, buna karşılık da Ukrayna'nın transit ücretini geçen yılın fiyatlarından alacağını söylemişti.

 

Yeni anlaşmazlık çıkma ihtimali

Rusya'nın saygın ekonomi gazetesi Kommersant, Putin ve Timoşenko'nun kabul ettikleri anlaşmanın Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko tarafından onaylanmadığını belirterek, bunun da iki ülke arasında bu konuda yeni anlaşmazlıklar çıkması riskinin büyük olduğu anlamına geldiği kaydedildi.

Haberde, Rusya'nın Ukrayna'ya gazı Avrupa fiyatlarının yüzde 20 altında vermesiyle Kiev'in bin metreküp gazı Rusya'dan 360 dolara alacağı belirtilerek, görüşmelerde Ukrayna'nın aracı şirket RusUkrEnergo aracı şirketinin çıkarılmasını istediğini, Rusya'nın kabul etmesiyle iki ülkenin ilk defa doğrudan aracısız gaz ticareti yapacağı vurgulandı.

Rus haber ajansı RİA Novosti, iki başbakanın görüşmesinde 9 Ocak'ta oluşturulan Avrupalı gözlemci mekanizmasının da kaldırılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilerek, gaz geçişini iki ülke görevlilerinin denetleyeceği kaydedildi.

Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlyanskiy de yaptığı açıklamada, tarafların anlaşmayı imzalamasından hemen sonra Avrupa'ya transit gazın yeniden gönderileceğini ancak gazın Avrupa'ya gönderilmeye başlanmasından sonra 36 saat içinde ulaşabileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler