"Doğu Asya'nın temel sorunu enflasyon"

Dünya Bankası, Doğu Asya için enflasyonun hala temel sorun olduğunu, bölge genelinde daha sıkı para politikalarına ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.03.2011 - 10:24

Bankanın yılda iki kere yayımlanan ''Doğu Asya ve Pasifik'' raporunda, Japonya'daki deprem ve ardından yaşanan tsunaminin kısa dönemde ekonomik tahribat yaratacağı, felaketin bölge geneline etkisinin sınırlı olacağı belirtildi. Raporda, ''Japonya'da büyümede yaşanacak geçici yavaşlamanın, bölge geneline kısa vadeli etkisi olacaktır'' denildi.

Buna karşılık Singapur'da Dünya Bankası forumunda konuşan Singapur Finans Bakanı Tharman Shanmugaratnam, depremin ekonomik etkilerinin daha fazla ve uzun ömürlü olabileceğini çünkü Japonya'daki nükleer tesisteki hasarın çözülmesinin aylar alabileceğini, bunun tüketiciler ve iş dünyasının güvenini etkileyebileceğini ifade etti. Shanmugaratnam, son felaketin Kobe'den farklı olarak nükleer reaktörü de içeren bir kriz olduğunu, güvenin farklı yönden etkilendiğini kaydetti.

Ekonomistler, Güney Kore ve Tayvan'ın, Japonya'da üretilen plastik ve elektronik girdilere yüksek oranda bağımlı konumda bulunduğunu, ancak her iki ekonominin de aynı zamanda birçok alanda Japonya ile rekabet halinde olduğu için yüksek fiyatlardan faydalanabileceğini belirtiyor. Dünya Bankası, Japonya'daki felaketin maliyetine ilişkin kendi tahminine raporda yer vermezken, ekonomistlerin deprem ve ardından yaşanan tsunamiye ilişkin tahminlerine atıfta bulundu.

Buna göre, felaketin maliyetinin 122 milyar dolar ile 235 milyar dolar arasında, bir başka ifadeyle, Japonya'nın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2,5'u ile yüzde 4'ü arasında olacağı tahmin ediliyor. Dünya Bankası'nın bugün yayımladığı bir başka raporda ise Japonya'nın yeniden yapılanmasının ise 5 seneyi bulacağı belirtildi.
 

Büyüme, yukarı yönde revize edildi

Raporda, Dünya Bankasının Doğu Asya ekonomileri için büyüme tahmini de revize edildi. Buna göre, daha önce bu yıl yüzde 7,8 büyüyeceği öngörülen Doğu Asya ekonomilerinin yüzde 8,2 büyüyeceği tahmini raporda yer aldı. 2012 yılında ise Doğu Asya ekonomilerinin büyümesi yüzde 7,9 olacak. Çin dışarıda tutulduğunda ise gelişmekte olan Doğu Asya ekonomileri bu yıl yüzde 5,3 büyüme kaydedecek. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in ise bu yıl yüzde 9 büyümesi bekleniyor. Geçen yıl Çin ekonomisi yüzde 10,3 büyüme kaydetmişti.

Bankanın revize ettiği tahminlere göre, bu yıl Endonezya yüzde 6,4, Malezya yüzde 4,8, Filipinler yüzde 5, Tayland yüzde 3,7 ve Vietnam yüzde 6,3 büyüyecek. 2012 yılında ise Çin yüzde 8,5, Endonezya yüzde 6,7, Malezya yüzde 5,7, Filipinler yüzde 5,4, Tayland yüzde 4,2 ve Vietnam yüzde 6,7 büyüme kaydedecek. Banka, bölge genelinde yüksek politika faiz oranları da dahil olmak üzere daha sıkı para politikalarına ihtiyaç olduğunu, Doğu Asya için enflasyonun hala temel sorun olduğunu bildirdi.

Raporda, Doğu Asya ülkelerinde hükümetlerin faiz oranlarını artırmada ve para birimlerinin değerini serbest bırakmada isteksiz olduğu belirtildi. Öte yandan, Dünya Bankasının raporuna göre, geçen yıl Doğu Asya'da yaklaşık 51 milyon kişi yoksulluk sınırından çıktı. Böylece, bölgedeki yoksulluk oranı yüzde 27'ye yani yaklaşık 500 milyon kişiye gerilemiş oldu. Banka, Doğu Asya ekonomileri içinde Çin, Endonezya, Malezya, Filipinler, Vietnam, Tayland, Kamboçya, Fiji, Laos, Moğolistan ve Papua Yeni Gine'yi değerlendiriyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon