Dolapdere sokaklarını 'mesken tutanlar'

Güney Afrikalı sanatçılar Sello Pesa ve Vaughn Sadie, 'Inhabitant' adlı çalışmalarıyla bugünlerde İstanbul sokaklarını mesken tutuyorlar.

Yayınlanma: 20.10.2011 - 09:15
Abone Ol google-news

Johannesburg kentindeki farklı göçmen grupların mesken tutmamücadelesine ışık tutmak amacıyla 2008de başlayan çalışma, İDANSın davetlisi olarak Dolapdere Caddesinde sergilenecek. Güney Afrikalı sanatçılara burada, İstanbuldan çöp toplayıcıları, taksi sürücüleri, sanatçılar ve göçmenler eşlik edecek. Inhabitantı Johannesburgda ilk sergilediklerinde sokaktaki insanların performansın doğal bir parçası olmaktan çıkıp, bilinçli bir katılım sağlayacak kadar hoşlandıklarını söylüyor Sadie, Bizi birer dansçı, yaptığımızı da performans olarak algılamak yerine yaşamın doğal bir hareketiolarak görüyorlardiyor.

Sello Pesa ise mekâna ve zamana göre şekillenen danslarının en önemli yönünün değişime açık olmak olduğunu söylüyor: En önemlisi değişim çünkü sokaklar hiçbir zaman aynı insanlar ve aynı eylemlerden oluşmaz. Bu nedenle dansımız üzerinde hiçbir zaman tam olarak bir kontrol söz konusu değil.” “Inhabitantın içinde bale figürleri de var klasik dans figürleri de. Ancak en önemlisi doğalveiçgüdüselfigürler. Pesa, İstanbulda ilki dün gerçekleştirilen 9 kişilik performansa, sokaktan 2 çöp toplayıcısı, 1 taksi sürücüsü, sanatçılar ile göçmenlerin de katıldığını söylüyor.

Gösteride en önemli sorun ise sanatçılara sürekli müdahale edip ne yapmaya çalıştıklarınısoran polis olmuş.

İDANStan Yiğit Daldikler ise İstanbul gösterisi için iki haftalık çalışma ve hazırlık süreci geçirdiklerini vurgulayarak Inhabitant, dışarıdan bir gözle izleyeceğiniz, ben ve diğeri olarak ayırabileceğiniz bir proje değil. Tamamıyla içindesiniz. Birlikte bir şey yapıyoruzduygusu hâkim diyor.

Inhabitantiçin buluşma noktası Dolapdere Caddesi, Yenişehir Merkez Cami, Çiftyıldız Pastanesi önünde, bugün saat 18.00de.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler