Dolara 'doğrudan' müdahale yurt dışında yankılandı

Merkez Bankası'nın Türk lirasını güçlendirmek amacıyla döviz piyasalarına gerçekleştirdiği doğruda müdahale, yurt dışında da yankı buldu.

Yayınlanma: 18.10.2011 - 15:49
Abone Ol google-news

WSJ, Merkez Bankası'nın sabah 8'den kısa bir süre sonra lirayı almaya başladığını, böylece liranın dolar ve euroya karşı yükselmesinin sağlandığını kayderken "İktisatçılar, bu adımın bankanın liranın daha da zayıflamasını önlemek için harekete geçeceği yönündeki en açık mesajı göndermeyi amaçladığını söylediler" diye yazdı.

"Merkez Bankası bir süre daha piyasada kalacak"

ING yetkilisi Simon Quijano-Evans'ın "Piyasaları onları test etmeyi sürdürecek ve Banka bir süre daha piyasada kalmaya mecbur olacak" değerlendirmesine yer veren WSJ, "Türkiye'nin döviz reservleri, Banka'nın para birimi güçlendirmek için dolar satmaya devam ettiği için sürekli düşüyor" yorumunu yaptı.

"Şimdiye kadar doğrudan müdahaleden kaçınmıştı"

Liranın küresel ekonomi kaygıları ve euro bölgesinin tırmanan borç kaygılarının nedeniyle son haftalarda yoğun baskının altında bulunduğuna işaret edildiği haberde şunları da yazdı:
"Şimdiye kadar Banka, döviz piyasasına doğrudan müdahale etmekten kaçınmıştı. Bunun yerinde lidanın değer kayıbını durdurmak için günlük ihalelerde dolar satmıştı.
Ancak devam eden lira satışlarının, 848 milyon dolar sattığı Mayıs 2006'dan bu yana ilk defa müdahale etmesine neden oldu."

ABD'li gazete, Merkez Bankası'nın alışılmış olmayan para politikasını başlattığı Kasım 2010'dan beri liranın dolara karşı yüzde 30 zayıfladığına da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon