Domuz gribi etkisini kaybetti mi?
Domuz gribinin Türkiye'de ve dünyada etkisini giderek kaybedip kaybetmediği bilim adamlarınca tartışılıyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Pandemi İzleme Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Eraksoy, domuz gribinde dünyada bir duraklama olduğunu belirterek, "DSÖ'ye göre dünyada son bir haftada 588 kişi ölmüş. Hastalığın bitmediği açık ancak hızı azalmış. Bu iyi bir şey. Ama hala aşılanmayanlar varsa aşı imkanını kullanmaları gerekir. Hastalığı hafife almamak gerek, hala birileri bu hastalığa yakalanabilir. Yeniden bir tırmanış olur mu, olmaz mı, bunu da tahmin edemiyoruz" dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur ise, "Domuz gribi korkusu bitti. Ancak hastalık diğer gripler gibi küçük miktarlarda görülmeye devam edecek" dedi.
Prof. Dr. Eraksoy ve Prof. Dr. Akdur, H1N1 domuz gribinin kışın en soğuk aylarında yüksek oranlarda ölümlerin beklenmesine karşın hastalığın hızının yavaşlaması ve Türkiye ve dünyadaki seyri konusunda açıklamalarda bulundu.
Hastalığı hafife almamak gerek
Prof. Dr. Eraksoy, dünya üzerinde domuz gribinde bir duraklama olduğunu belirterek, "Gribin olağan davranışını göstereceği varsayılarak, kış aylarında en üst düzeye çıkacağı öngörülmüştü. Hastalığın hızının Ocak'ta kesileceğini tahmin edemezdik. Grip virüsü sürekli değişkenlik gösteren bir virüstür" değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Eraksoy, H1N1 virüsünün en etkili olduğu dönemin sonbahar aylarında gözlendiğini belirterek, "Aralık'ta hastalık yavaşladı. Yine de grip, dalgalar halinde gelebilen bir hastalık olduğundan, yeniden tırmanabileceği kaygısı hep vardı. Bugün itibariyle dünya üzerinde genel olarak bir duraklama olduğu anlaşılıyor. Ancak bu, hastalığın bir daha görülmeyeceği anlamına gelmez. Hastalığın seyrini önceden kestirmek kolay değil. Ocak'ta hızının kesileceğini önceden bilemezdik. Hala da kesin bir şey söyleyemeyiz. Grip virüsü sürekli değişkenlik gösteren bir virüstür" diye konuştu.
Prof. Dr. Eraksoy, domuz gribi salgınının yavaşlaması ile ilgili olarak, insanların aklına "Hastalık bitti neden aşı olalım?" sorusunun gelebileceğine değinerek, "DSÖ'ye göre dünyada son bir haftada 588 kişi ölmüş. Hastalığın bitmediği açık ancak hızı azalmış. Bu iyi bir şey. Ama hala aşılanmayanlar varsa aşı imkanını kullanmaları gerekir. Hastalığı hafife almamak gerek, hala birileri bu hastalığa yakalanabilir. Yeniden bir tırmanış olur mu olmaz mı bunu da tahmin edemiyoruz" şeklinde konuştu.
"İnsanların çoğu farkında olmadan bağışıklık kazanmış"
Prof. Dr. Eraksoy, domuz gribinin hızının kesilmesiyle ilgili olarak, "Hastalık o kadar çok sayıda kişiyi etkilemiş ki, birçok kişi bağışık hale gelmiş. Farkında olmadan insanların pek çoğu bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış, hastalığı hafif geçirdikleri için de fark etmedi. Aşı olanlar da aşı olduğu için bağışıklık kazandı" açıklamasında bulundu.
"Hastalık bitmedi, hızı azaldı"
Prof. Dr. Eraksoy, aşılamada hala büyük bir aşılama oranının tutturulamadığına dikkat çekerek, "Türkiye'de yaklaşık olarak 3 milyon doz aşı uygulanmış gözüküyor. Türkiye en son 8 milyon doz aşı ithal etti. Bunun da yarıya yakını uygulandı, yarısı da elde mevcut.
Bir o kadar daha aşılama yapılabilseydi, toplum daha güven içinde olacaktı. Aşılanma oranları daha yüksek olursa hastalığı ağır geçirme ihtimali olan insanları en aza indirebileceğiz" dedi.
Prof. Dr. Eraksoy, insanların aklına "Hastalık bitti neden aşı olalım?" sorusunun gelebileceğine de değinerek, "DSÖ'ye göre dünyada son bir haftada 588 kişi ölmüş. Hastalığın bitmediği açık, hızı azalmış. Bu iyi bir şey. Ama hala aşılanmayanlar varsa aşı imkanını kullanmaları gerekir. Hastalığı hafife almamak gerek, hala birileri bu hastalığa yakalanabilir. Yeniden bir tırmanış olur mu olmaz mı bunu da tahmin edemiyoruz" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Eraksoy, geçen yıl hamilelerdeki zatürreye bağlı ölüm sayısının 2 olduğunu, bu yıl ise 40 üzerinde gebenin domuz gribine bağlı zatürreden öldüğünü de kaydederek, aşılamanın önemini vurguladı.
Prof. Dr. Akdur: Domuz gribi korkusu bitti
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur ise, "Domuz gribi korkusu bitti. Ancak hastalık diğer gripler gibi küçük miktarlarda görülmeye devam edecek" dedi.
Prof. Dr. Akdur ise, domuz gribinin ve tüm griplerin soğuk havayla bir ilişkisi olmadığını belirterek, "Nitekim domuz gribi salgınının birinci dalgası yazın çıktı. Kışın 2. dalganın daha ağır seyretmesi beklenebilirdi, çünkü kışın insanlar kalabalık yerleri daha çok kullanırlar. O nedenle kışın 2. dalga daha ağır bekleniyordu ancak domuz gribi başından beri beklenen ağırlıkta ve sıklıkta bir salgın olmadığı için kış aylarına denk gelen ikinci dalgası da beklenen ağırlıkta olmadı" diye konuştu.
Prof. Dr. Akdur, Şubat ayında 3. bir dalganın beklendiğine dikkat çekerek, "Ancak söylendiği, abartıldığı gibi hastalık sıklığı ve ölümler de yüksek olmayacak. Bu durum bütün öngörülerin yanlış olduğunun ve abartıldığının bir tür ispatı olacaktır. Domuz gribi korkusu bitti. Ancak hastalık diğer gripler gibi küçük miktarlarda, mevsimsel gripten bile daha az görülmeye devam edecektir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık