Dövüş sanatıyla kilo ver

Spor salonlarında dönem dönem özel eğitimler veriliyor. İlk olarak kick boksla başlayan bu akım plates, step aerobik, spinning ve en son karma dövüş sanatı olarak bilinen ‘mixed martial arts’la devam ediyor. Saate bin kalori yakmanızı sağlayan egzersiz, sağlıklı kilo vermek için bire bir.

Dövüş sanatıyla kilo ver
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.10.2008 - 15:27

Spor salonlarında dönem dönem özel eğitimler veriliyor. İlk olarak kick boksla başlayan bu akım plates, step aerobik, spinning ve en son karma dövüş sanatı olarak bilinen ‘mixed martial arts’la devam ediyor. Saate bin kalori yakmanızı sağlayan egzersiz, sağlıklı kilo vermek için bire bir. Ancak bayanların dövüş sporlarına olan ilgisi şaşırtıcı. Ders alan kişilerin yüzde 30’u bayan. Herkesin hedefi tek; sağlıklı bir yaşam sürmek... Bu nedenle spor yaptıklarını belirtiyorlar. Tüm kas gruplarının çalışmasına yardımcı olan karma dövüş sanatı, 1990’ların başında popüler bir spor haline gelmişti. Bu spor Avrupa ülkelerinde sanatçılar tarafından formlarını korumak için tercih ediliyor. Ülkemizde ise Akatlar Club Sporium’da başlayan mixed martial arts (karma dövüş sanatları) dersi, 2008 Brezilya Jiu Jitsu Turnuvası’nda 3 altın, 1 gümüş madalya alan Burak Değer Biçer ve ekibince veriliyor. Ayrıca bu ekip yurt dışında ‘Brezilyalılara jiu jitsu dersi veren Türkler’ olarak da biliniyor. Akatlar Sporium’da çalışma programına katılan kişiler, dövüş sanatının tüm disiplinlerini ustalardan öğreniyor.


Saatte 1000 kalori

Mixed martial arts, bütün kas gruplarını aynı anda çalıştırması nedeniyle kilo vermek için çok etkili bir yöntem. Bir saatte ortalama bin kalori yakabiliyorsunuz. Vücudunuz da sportif bir görünüm kazanıyor. Bayanlara çoğunlukla basit boks vuruşları öğretiliyor, güreş yaptırılmıyor. Fıtık ve sakatlıkları olanların da rahatlıkla katılabildiği dersler için bir yaş sınırlaması mevcut değil. ‘Modern mixed martial arts’ın (karma dövüş sanatları) doğuşu 1900’lerin başına gitmekte. Avrupa, Japonya ve Pasifik bölgesindeki karma stil karşılaşmaları, 1920’lerdeki efsanevi ‘Gracie’ ailesinin ‘vale tudo’ (her şey mübah) turnuvaları ve 70’lerde Japonya’daki karma dövüş sanatları organizasyonlarına dek dayanmakta. Bu dönemde Brezilya jiu-jitsu yapan dövüşçülerin diğer rakiplerini domine etmesiyle dövüş sanatlarına bakış tüm dünyada değişti. Bu dönem sonrası başka disiplinlerden daha komple dövüşçüler geldi.



Aktivite Sadece Spor Değildir

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tanju Besler toplum çoğunlukla fiziksel aktiviteyi ‘spor’ kelimesiyle eşanlamlı kullanıyor. Bence bu en büyük yanlış. Fiziksel aktivite gün içinde vücudun hareketli sistemlerini, en başta kas ve eklemin çalıştırılmasıdır. Bunun sonucunda ise enerji harcaması artar, kalp ve solunum hızı yükselir. Farklı düzeylerde fiziksel aktivite mümkündür. Fiziksel aktivite türü olan spor aktivitesinden sonra kasların gevşetilmesi için straching yapılmalıdır. Fiziksel aktivite tiplerine baktığımızda egzersiz, spor, oyun, ev ve bahçe işi, yürüme gibi birçok hareket tiplerini görmek mümkündür. Genel anlamıyla fiziksel aktivitenin sağlık üzerine olumlu etkileri vardır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon