DTP'li Binici'den Kürtçe kanal sorusu

DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde "Yasa ve yönetmeliklerde Türkçe dışındaki dillerin kullanılmasını engelleyen hükümlerin kaldırılmasına yönelik bir çalışmanız var mı?" diye sordu.

Yayınlanma: 02.01.2009 - 13:44
Abone Ol google-news

DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, TRT-6'de Kürtçe dilinde yayına başlandığını ancak Kürtçe konuşmalar, çıkartılan gazete ve kitaplar ile davetiyelerin soruşturma ve dava konusu olmaya devam ettiğini söyledi.

Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi'ne bir aylık kapatma cezası verildiğini, DTP'li milletvekillerinin Meclis Genel Kurul'undaki Kürtçe ifadelerinin tutanaklara "Bilinmeyen dil" olarak geçtiğini ve milletvekilleri hakkında seçim çalışmalarında Kürtçe konuştukları için çok sayıda dokunulmazlık fezlekesi bulunduğunu ifade eden Binici, "TRT'de serbest olan Kürtçe dili günlük yaşamda ve siyasette baskı ve engellemelerle karşılaşmaya devam ediyor. En son partimizin Ceyhan'da 29 Kasım'da düzenlediği mitingde Kürtçe konuşulduğu gerekçesiyle DTP Adana İl Başkanı ve yöneticileri hakkında dava açıldı. Bütün bu engellemeler yasa ve Anayasa'daki Türkçe dışındaki dillerin kullanılmasını yasaklayan yasal düzenlemelerden kaynaklanıyor. Farklı dillerin önündeki yasal ve anayasal engeller kaldırılmadığı sürece TRT yayını başta olmak üzere bu dildeki faaliyet ve etkinlikler sadece hükümet ve devlet açısından serbest olacak" dedi. Binici Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"Yasa ve yönetmeliklerde Türkçe dışındaki dillerin kullanılmasını engelleyen hükümlerin kaldırılması veya değiştirilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Varsa nasıl bir düzenlemeye gitmeyi düşünüyorsunuz? Anayasa'da bu yönlü bir değişikliğe gitmeyi düşünüyor musunuz? Siyasi Partiler Yasası'nda Türkçe dışındaki dilleri yasaklayan hüküm kaldırılarak farklı dillerde siyasi çalışmalar yürütülmesi serbest hale getirilecek midir?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler