Düğün sezonunda indirim yapılsın
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, düğünlerin en hareketli olduğu üç aylık sezona girerken, zücaciye sektöründe KDV indiriminin tam zamanı olduğunu belirterek, elektrikli ev aletlerinde de ÖTV'nin üç ay için sıfırlanması uygulamasının sürdürülmesinin de piyasaların normalleşmesine katkı sağlayacağını ve yatırımları artıracağını kaydetti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, yaptığı açıklamada, "Evlilik sezonu Türkiye genelinde başladı. Özellikle Haziran'dan Ağustos'a kadar üç ay boyunca büyük bir canlılık yaşanacaktır. Yaz ayları ev kurma zamanı. Ev kuracaklar da içini eşyalarla donatacaklar. Tam sezon başlangıcında, zücaciyede KDV'nin, hiç olmazsa bir yıl süreyle yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi çok yararlı olacaktır" dedi.
Ayrıca elektrikli ev aletlerindeki ÖTV'nin de üç ay süreyle sıfırlandığını anımsatan Yalçıntaş, bu sürenin uzatılmasının piyasanın daha da canlanmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
Yalçıntaş, diğer yandan mobilyada KDV indiriminin devam ettirilmesinin yine gelecek aylar için çok önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin büyük bir genç nüfusa sahip olduğunu belirten Yalçıntaş, vergi indirimleri ile hükümetin de gençlere çeyiz yaparken, yuva kurarken çok önemli bir destek vermiş olacağını kaydetti.
"KDV indirimleri doping oldu, süresi uzatılmalı"
Yalçıntaş, ekonominin bugün en çok ihtiyaç duyduğu şeyin "güven ve piyasanın canlandırılması" olduğuna dikkat çekerek, bu sebeple İTO olarak, tıkanıklık yaşayan sektörlerin canlandırılması için hükümetten taleplerde bulunduklarını kaydetti. KDV ve ÖTV indirimleriyle sağlanan teşviğin olumlu sonuçlarının alınmaya başlandığını vurgulayan Yalçıntaş, şöyle devam etti:
"Sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı, Nisan'da son 5 ayın zirvesine çıktı. Kapasite kullanımı, geçen yılın aynı ayına göre 14.9 puan gerilese de Mart ayına göre 2.1 puan artış gösterdi. Yine otomotiv sektörü, KDV indirimleri ile vites yükseltti. Tüketici KDV indirimine çok iyi yanıt verdi. Mobilyada KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi de sektörde yüzde 30 civarında hareketlilik sağladı. Benzer şekilde beyaz eşya sektöründe yapılan ÖTV indirimi de sektörün yüzünü güldürdü. Bu iyileşmede hükümetin kriz tedbir paketiyle uyguladığı vergi indirimlerinin etkisinin büyük olduğunu düşünüyoruz. Ancak indirimlerin bitme dönemleri de çok yaklaştı. Sağlanan canlılığın sürmesi için, bu vergi indirimlerinin, zamanın ve zeminin elverdiği ölçüde devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz."
"KDV indirimi hammaddeye de yansımalı"
Yalçıntaş, KDV indiriminin, hem imalatçıya hem de satıcıya yansıyacak şekilde yapılmasının da çok önemli olduğunu belirterek, "Sadece bitmiş malın KDV'sini indirmek yeterli değildir. İndirimin hammaddeye de yansıması lazım ki, imalatçı da aynı anda desteklensin" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!
- Akaryakıt tankeri patladı!
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!
- 'Daha sert adımlar atacağız'