Dünyada 1 Mayıs kutlamaları

İstanbul'da Taksim'e çıkmak isteyen emekçiler polisin sert müdahalesiyle karşılaşırken tüm dünya 1 Mayıs'ı coşku içinde kutladı.

Dünyada 1 Mayıs kutlamaları
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.05.2013 - 12:34

Almanya'da 1 Mayıs İşçi Bayramı Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından başta Berlin olmak üzere çeşitli kentlerde düzenlenen mitinglerle kutlandı. Almanya'nın başkenti Berlin'de DGB öncülüğünde Hackescher Markt adlı meydanda toplanan kalabalık kortejler eşliğinde ünlü Brandenburg Tor meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Yürüyüşte Alman sendika, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra Berlin eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Bakanı Dilek Kolat da hazır bulundu. Mitinge çok sayıda göçmen kuruluşları da destek verdi. Mitingde Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Olcay Başeğmez, CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Almanya Başkanı Beyhan Yıldırım ve çok sayıda Berlinli hazır bulundu. Mitingte Alman yetkililer hükümeti asgari ücret, vergi reformunu sert bir şekilde eleştirerek, Almanya'da eşit bir gelir dağılımını talep etti. Sendikalar ayrıca en az yüzde 6.5 oranında zam çağrısında bulundu.

CHP Berlin Birliği Başkanı avukat Özdemir, Almanya'da 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı'nın barışçıl bir ortamda kutlandığına işaret ederek, İstanbul'da 1 Mayıs gösterilerine katılmak isteyen vatandaşlara ve CHP'li politikacılara karşı biber gazı sıkılmasını sert bir dille eleştirdi. Özdemir, "AKP hükümetinin işçi sınıfına hareketini Taksim'deki uygulama ile görmüş olduk. AKP din sömürüsü yapmakta. AKP, gerçek yüzünü bugün Taksim'de daha iyi gösterdi.Bugün İstanbul'da yaşananlar demokrasi adına üzücü" dedi.

Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Başeğmez ise, İstanbul'da bugün adeta sıkıyönetim yaşandığını, toplu taşım araçlarının yasaklandığını hatırlatarak, "Bugün Berlin'in göbeğinde farklı milletten insanlar barışçıl bir biçimde 1 Mayıs'ı kutlamaktadır. Almanya ile Türkiye arasında demokrasi farkı var. Kenan Evren hükümeti 1 Mayıs'ı kutlamaktan korkuyordu şimdi de AKP hükümeti korkmakta" şeklinde açıklamada bulundu. Berlin TGB Başkanı Yıldırım ise, AKP'nin emekten yana bir parti olmadığını vurgulayarak, emek ve Cumhuriyet hareketinin vatan için Türkiye'de birleşmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan başkent Berlin'de Neonazi taraftarı bir gruba karşı çok sayıda sol örgüt biraraya gelerek, Nazilerin gösteride bulunmasını engelledi.

 

 

İspanya'da işsizliğin gölgesinde "1 Mayıs İşçi Bayramı"

Avrupa'da yaşanan ekonomik krizde en büyük darbeyi alan ülkelerin başında bulunan ve 6 milyondan fazla işsizin bulunduğu İspanya'da bu yılki 1 Mayıs kutlamaları sönük geçti.
Başkent Madrid'te "Sınırları yok. Haklarını savun" teması altında gerçekleştirilen gösterilere katılımın geçen yıllara göre oldukça düşük olduğu gözlendi.

"Trokya'nın diktelerine hayır, Bu yetkililer mahvediyor ve öldürüyor, Kesintilere hayır, 6 milyon 200 bin sebebimiz var, Adalet, demokrasi ve iş istiyoruz" gibi onlarca pankart altında toplanan işçiler, bayramlarını sönük bir şekilde kutladı.

Ülkenin iki büyük sendikası UGT ve CCOO'nun liderleri basına yaptıkları açıklamalarda, işsizlik sorununa karşı hükümete "acil ulusal anlaşma" çağrısı yaptı.

"Bu ekonomi politikasından başka alternatif yok, ifadesi büyük bir yalandır" diyen sendika yöneticileri, ekonomik modeli değiştirmek, istihdam yaratmak ve işçiyi korumak için hükümet, muhalefet ve sivil toplum örgütleri arasında büyük bir anlaşma yapılması gerektiğini savundu.
UGT Genel Sekreteri Candido Mendez, "Bu 1 Mayıs, bir dönem noktası olmalı" diyerek, "İlk aşamada istihdam yaratılmalı. Avrupa, GSMH'sinin yüzde 1 ila 2'sini işsizlikle mücadeleye ayırmalı" ifadesini kullandı.

İspanyollar umutsuz

İşçi Bayramı dolayısıyla Madrid'te bulunan ismini açıklamak istemeyen emekli bir kadın, "3 kızım, 3 torunum var. Eğer benim emekli maaşımı keserlerse ben nasıl çocuklarıma ve torunlarıma yemek yapabileyim. Sadece ben değilim bu sorunu yaşayan, kötü durumda olan. Pazar çantalarını dolduramayan çok fazla insan var. Ne utanç verici" dedi.

AB ve İspanya hükümetini de eleştiren yaşlı kadın, "Kemer sıkması gerekenler varsa, bankalar siyasetçilerdir bizler değil. Hırsız, utanması olmayan bir hükümet ve Avrupa Birliği var. Merkel çok daha esnek olmalı" ifadelerini kullandı.

Her geçen yıl daha kötümser olduğunu söyleyen 40 yaşlarındaki diğer bir İspanyol ise "Yaşadığımız durumdan dolayı insanların neşesi yok. 6 milyon işsiz, gelecek vizyonu olmayan bir ülke, devamlı daha fazla kesinti yapan bir hükümet var. Hiçbir yöne gitmediğimizin farkına hala varamadılar. Halkı hiç birşey heyecanlandırmıyor. Gençler çalışmak için yurtdışına gidiyor. Daha ne kadar dayanırız bilemiyorum" diye konuştu.

Barcelona daha kalabalıktı

Öte yandan 1 Mayıs gösterilerinin biraz daha kalabalık olduğu Barcelona'da binlerce kişi hükümetin yaptığı kesintileri protesto edip, işçi haklarının korunmasını istedi.
"Tüm güçleriyle geliyorlar. Organize ol ve hakların için savaş" başlıklı pankartın arkasında yürüyen Katalanlar, 6 milyodan fazla işsizin İspanyol hükümetinin bu zamana kadar uyguladığı ekonomi politikasının başarısızlığını gösterdiğini ileri sürdü.


 

Fransa'da 1 Mayıs kutlamaları

Fransa'da sosyalist hükümetin çalışma hayatında getirmek istediği yeni reformlara karşı çıkan işçi sendikaları ile reformları destekleyenler arasında yaşanan görüş ayrılıkları, bu yılki 1 Mayıs kutlamalarına damgasını vurdu.

Hükümetin çalışma dünyasındaki reformlarına karşı çıkan sol eğilimli "CGT", "FO" ve "FSU" işçi konfederasyonları, başta Paris olmak üzere ülke genelinde gösteri düzenledi.
Hükümetin yasa tasarısın destekleyen "CFDT" ve "CFDC" gibi konfederasyonlar ise 1 Mayıs'ı ayrı etkinliklerle kutlama yolunu tercih etti.

İşçileri ikiye bölen tasarı

Aktif nüfusun yüzde 10'dan fazlasının işsiz olduğu Fransa'da sosyalist hükümet, istihdam koşulları ve sosyal kesintilerin ağır olması nedeniyle yurt dışına kaçan sermayeyi ülke içinde tutabilmek ve küçük işletmelerin daha kolay işçi istihdam etmelerini sağlamak için çalışma hayatında düzenlemeye gitmek istiyor.

Hükümetin meclise sunduğu tasarı, işverene, ekonomik kriz dönemlerinde sendikalarla, işçi sayısını düşürme, çalışma sürelerini azaltma gibi konularda daha fazla müzakere etme hakkı sağlıyor.

Sol eğilimli sendikalar, iş güvenliği ile ilgili haklara zarar vereceği düşüncesiyle söz konusu tasarıya şiddetle karşı çıkarken, sağ eğilimli sendikalar işsizlik sorunun çözümü için bu tür bir yasanın avantaj sağlayacağını düşünüyor.
 

Bulgaristan 

 

Bulgaristan'da 1 Mayıs dolayısıyla, eski Komünist Parti'nin (BKP) devamı Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) himayesinde mitingler yapıldı.Mitingde konuşan BSP lideri ve eski Başbakan Sergey Stanişev, istifa eden Boyko Borisov Sofya'daki mitinge 30 bin kişinin katıldığını belirten Stanişev, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir vatandaşımızın daha kendini yaktığını üzüntüyle öğrendik. Bunun hesabını kim verecek? Meşale adamlar umutsuzluktan en acı ölümü seçmeye devam ediyor ancak 12 Mayıs'ta yapılacak ve BSP'nin kazanacağı seçimden sonra Bulgaristan'ı yıpratan Borisov yönetimine kesin olarak son verilecek."

Sakin geçen mitingde toplanan BSP taraftarlarını selamlayan Stanişev, "Bulgarlar 4 yıl boyunca aşağılandı ve ezildi. Emeğimizin değeri geçmişte asla böyle küçümsenmemiştir. Hayatımda, gözlerinde acı gördüğüm bu kadar büyük bir kalabalıkla karşılaşmadım" diye konuştu.

Ülkede resmi bayram olarak ilan edilen 1 Mayıs dolayısıyla birçok şehirde BSP'nin himayesinde miting ve gösteriler düzenlendi. 

 

Azerbeycan

Azerbaycan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, başkent Bakü'de kutlandı. Bakü'de bulunan "Fehle(İşçi)" Caddesi'ndeki İşçi Anıtı etrafında toplanan az sayıda vatandaş, ellerinde pankartlarla bir süre slogan attı. Grup, Sovyetler Birliği marşını okuduktan sonra olaysız şekilde dağıldı. Azerbaycan Komünist Partisi ve "Kırmızı Sol Gençler Birliği"nin düzenlediği kutlamaya katılımın düşük olması dikkati çekti.

 

Yunanistan

Yunanistan'ın başkenti Atina 1 Mayıs'ta, hükümetin mali krizle mücadele kapsamında uyguladığı tasarruf politikası çerçevesinde alınan önlemleri protesto eden işçilerin grevlerine sahne oldu. Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısıyla Klaftmonos Meydanı'ndan Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüyüş düzenlendi.

Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) üyeleri de Sintagma Meydanı'nda ayrı bir gösteri yaptı. Ayrıca kamu ve özel sektörlerde çalışanlar, bugün ülke çapında 24 saatlik grev başlattı ve başta Atina olmak üzere tüm büyük kentlerde hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto eden yürüyüşler düzenledi. Ana muhalefet SYRİZA Partisi (Radikal Sol Koalisyon) lideri Aleksis Çipras yaptığı açıklamada, ekonomiyi ne iflas etmiş bankacılık iktidarının ne de yozlaşmış politik sistemin canlandıracağını ifade ederek, bunun sadece işçi sınıfının mücadeleleriyle başarılacağını kaydetti. Bu arada toplu taşıma araçlarının iş durdurma eylemlerinin yanı sıra gemi ve demiryolları çalışanlarının da 24 saatlik greve gittikleri duyuruldu

 

Bosna Hersek

Emekçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir çok ülkede meydanları doldururken, çalışma koşullarının her geçen gün zorlaştığı Bosna Hersek'te, mesire alanlarında dinlenmeyi tercih etti.

Bosna Hersek'te, resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs'ta, çalışanlar, aileleri ve arkadaşları ile Saraybosna yakınlarındaki Roma Köprüsü ve Stoyçevats'daki mesire alanlarını doldurdu.
Güneşli havayı değerlendiren Bosna Hersekliler, 1 Mayıs'ı berrak ve soğuk nehir kenarlarında serinleyerek ve mangalda kuzu çevirerek geçirdi.

Vatandaşlar, 1 Mayıs'ta piknik yapmanın bir gelenek olduğunu, atalarından böyle gördüklerini ve çocuklarının da bu şekilde kutlamayı sürdüreceğini belirtti.

Bosna'da ekonomik krizle birlikte işsizliğin de her geçen gün arttığını ifade eden vatandaşlar, buna rağmen 1 Mayıs'ta gösteri ve miting olmamasını yadırgamadıklarını söyledi.

"Aslında her gün protesto lazım"


Bosna Hersek Bağımsız Sendikalar Birliği Başkanı İsmet Bayramoviç,  ülkesinde 1 Mayıs'ta herhangi bir gösteri yapılmadığını belirterek, "İşçiler, protesto konusunda istekli değillerdi" dedi.

Sendika başkanlığına 2010 yılında getirildiğini anlatan Bayramoviç, o yıl 1 Mayıs'ta çalışanların sorunlarını dile getirmek üzere protesto düzenlemek istediklerini, ancak "işçi kesiminin o zaman da buna ilgi göstermediğini" iddia etti.

Bayramoviç, "Aslında Bosna'daki mevcut durum, 365 gün protesto yapmamızı gerektiriyor" diye konuştu.

 

Hırvatistan

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Balkan ülkelerinde de kutlandı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla 5 sendikanın öncülüğünde toplanan binlerce kişi, hükümeti protesto etti.

Ban Yelaçiç Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler, hükümet politikalarını eleştiren dövizler açtı ve sloganlar attı.

Göstericiler, yaptıkları açıklamalarda, "hükümetin kötü sosyal politikasına, 400 bin kişinin işsiz yaşamasına, 85 bin kişinin aylardır maaş alamamasına" tepki gösterdi ve çalışanlara daha iyi çalışma imkanları sağlanmasını istedi.

Sırbistan'da eylem, Karadağ'da imza kampanyası

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, işçiler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, Slaviya Meydanı'nda buluştu ve Dimitriy Tutsoviç anıtına çelenk bıraktı.

Ülkede, ayrıca bazı siyasi parti ve sendikalar tarafından küçük çaplı gösteriler düzenlendi.
Makedonya'da ise bazı işçi sendikaları, işçi hakları konusunda bildiriler dağıttı.
Makedonya Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Miryana Andreska, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl 1 Mayıs kutlamalarının küresel ekonomik krizin gölgesinde geçtiğini kaydetti.

Öte yandan, Makedonya'da bazı vatandaşlar da aileleri ve arkadaşlarıyla piknik yapmayı tercih etti.

İşsizliğin yüzde 45'e ulaştığı Kosova'da da çoğunlukla vatandaşlar 1 Mayıs'ı evlerinde dinlenerek ya da mesire yerlerinde piknik yaparak geçirdi.

Karadağ'da da Bağımsız Sendikalar Birliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, ülkedeki doğum oranı hızının korunması ve emeklilik siteminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler