Dünyada Geçen Hafta
Dünyada geçen hafta oldukça yoğun bir gündem vardı. Seçimler, seller, depremler, çatışmaların yanı sıra işbirliği de dünya sahnesinde yer buldu. İşte dünyada geçen hafta meydana gelen belli başlı olaylar...
Almanya’da zafer yine Merkel’in
Almanya’da geçtiğimiz pazar yapılan genel seçimleri, Türkiye’nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkan Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) kazandı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ittifakı toplam yüzde 33.8, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 23, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 14.7, Yeşiller Partisi yüzde 10.5, Sol Parti yüzde 12.5 ve diğer partiler de yüzde 6 oranında oy aldı. SPD, en kötü seçim sonuçlarından birini alırken, FDP ve Yeşiller Partisi seçimlerde bugüne dek en iyi sonucu elde ettiler. Yeni hükümet CDU/CSU ve FDP arasında kurulacak. Seçimlerde 5 Türk kökenli milletvekili adayı federal meclise (Bundestag), biri ise eyalet meclisine girmeyi başardı. Federal mecliste sandalye kazanan Türk kökenli isimler, Hür Demokrat Parti’den Serkan Tören, Sosyal Demokrat Parti’den Aydan Özoğuz, Yeşiller Partisi’nden Ekin Deligöz ve Memet Kılıç, Sol Parti’den Sevim Dağdelen olurken, eyalet meclisi seçimlerinde SPD’nin adayı Serpil Midyatlı kazanan isimler arasında yer aldı. Seçimlere katılma oranının da yüzde 72,5 ile bugüne dek yapılan genel seçimlerdeki en düşük oran olduğu bildirildi. Siyasi yorumcular bu sonuçlarla birlikte Türkiye’nin AB üyeliğinin daha da zora girdiğini belirtiyor.
Portekiz’de sosyalistler kazandı
Portekiz’de geçtiğimiz pazar yapılan genel seçimleri Jose Socrates’in liderliğindeki Sosyalist Parti (PS) kazandı. Seçimlerde PS yüzde 36,5, ana muhalefetteki muhafazakar Sosyal Demokrat Parti (PDS) yüzde 30.2, Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi ittifakı (CDS/PP) yüzde 10.4, Sol Bloku (BE) yüzde 9.2 ve Demokratik Birlik Koalisyonu (PCP-PEV) yüzde 7.4 oranında oy aldı. Portekiz’de 2005 yılında yapılan seçimlerde yüzde 45 oranında oy alarak tek başına iktidar olan PS’nin, bu sonuçlara göre bu kez koalisyon kurması gerekiyor.
‘Güneyin NATO’sunu kuralım’
Venezüella’da yapılan Güney Amerika-Afrika (ASA) zirvesinde Libya lideri Muammer Kaddafi ve Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, iki kıtanın yeni bir küresel güç haline gelmesi amacıyla kıtalar arası güçlü bir ittifak kurulmasını istedi. Kaddafi 2011’e kadar “Güneyin NATO’su” olarak adlandırdığı bir savunma ittifakı kurulması çağrısında da bulundu. İki gün süren zirvede Afrika’daki açlık, ekonomik kriz ve enerji gibi pek çok konu gündeme geldi. Güney Amerika’yı ilk kez ziyaret eden Kaddafi zirvedeki konuşmasında , “Dünyayı birlikte yeniden şekillendirebiliriz” dedi.
İran nükleer denedi, Batı masaya oturdu
İran, 1 Ekim’de yapılan nükleer müzakereler öncesinde hafta başında uzun menzilli Şahab 3 ve Siccil füzelerini başarıyla denedi. Füzeler, Ortadoğu, Avrupa ve Türkiye’yi vurabiliyor. Öte yandan BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya’nın yanı sıra Almanya’nın oluşturduğu ‘5 artı 1’ grubu, İran ile 15 aylık bir aradan sonra masaya oturdu. İran nükleer krizine barışçıl çözüm bulma amacıyla perşembe günü Cenevre’de yapılan görüşme, yeni bir müzakere sürecinin başlamasını sağladı. Müzakerelerde İran, ikinci nükleer tesisini BM müfettişlerine açmayı taahhüt etti ve ikinci tur müzakerelerin yine bu ay içersinde yapılacak toplantı ile sürmesi konusunda uzlaşma sağlandı.
Gine kan gölü
Cuntayla yönetilen Batı Afrika ülkesi Gine’de “kontrolden çıkan” askerlerin muhalif göstericilere ateş açması sonucu onlarca kişi hayatını kaybetti. Geçen yıl sonunda darbeyle başa geçen Yüzbaşı Moussa Dadis Camara’nın devlet başkanlığına aday olduğunun açıklanması üzerine, yaklaşık 50 bin protestocu gösteri yasağına rağmen, “Kahrolsun ordu iktidarı” ve “Dadis’e hayır” sloganlarıyla başkent Conakry’de sokaklara döküldü. Bunun üzerine askerlerin göstericilere müdahale etmesi sonucu 157 kişi hayatını kaybetti. Görgü tanıkları ve insan hakları savunucuları askerlerin stadyuma toplanan kalabalığa ateş açtığını, kaçan kişilere süngüyle saldırdığını ve kadınlara tecavüz ettiğini anlattı. Askerlerin yağma yaptıkları da bildirildi. Olaylarda 1250’den fazla kişinin de yaralandığı tahmin ediliyor. Darbeci lider Camara, Fransa radyosuna yaptığı açıklamada kendisini, “Bu zulmü yapanlar ordu içindeki kontrol edilemeyen unsurlardır. Devlet Başkanı olarak ben bile bu gergin durumda ordu içindeki bu unsurları kontrol edebileceğimi söyleyemiyorum” diyerek savundu. Olayların araştırılacağını açıklayan Camara, gösterilerde yaralananlara ve ölenlerin ailelerine tazminat ödeyeceklerini söyledi.10 milyon nüfuslu Gine, zengin elmas, altın, demir yataklarına ve dünyadaki boksit madeni rezervinin yarısına sahip.
Pasifik’te kâbus bitmiyor
Filipinler’in başkenti Manila’yı geçtiğimiz cumartesi vuran Ketsana tropik kasırgası hafta içinde Vietnam, Laos ve Kamboçya’ya da ilerlerken, ölü sayısı 380’e çıktı. Kasırgadan etkilenen kişilerin sayısının 2,5 milyonu bulduğu belirtiliyor. Güney Pasifik’teki Samoa ve Amerikan Samoası’nda salı günü meydana gelen 8,3 büyüklüğünde deprem ve ardından gelen tsunamide 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bazı köylerde birçok evin denize sürüklendiği, bazı bölgelerde ise tsunami dalgalarının çekilirken tonlarca kum bıraktığı ve arama ekiplerinin kumun altında cesetler bulduğu belirtiliyor. Endonezya’nın Sumatra Adası açıklarında çarşamba günü meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremde ise BM’ye göre 1100, Endonezya hükümetine göre 715 kişi öldü, yüzlerce ev yıkıldı. Depremin ardından en az 3 bin kişinin enkaz altında olduğu bildiriliyor.
Facebook’ta suikast anketi
ABD Gizli Servisi, internetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta “Barack Obama öldürülsün mü?” anketi başlatan kişilerin peşine düştü. Geçen hafta sonu siteye konduktan iki gün sonra kaldırılan ankette katılımcılardan “evet” , “hayır”, “belki” ve “eğer sağlık güvencemi keserse” şıklarından birini seçmeleri isteniyordu. Gizli servis, anketi fark eder etmez siteyle bağlantıya geçildiğini ve anketin pazartesi günü kaldırıldığını bildirdi. 750 kişinin anketi cevaplandırmış olduğu belirtiliyor. Cevapların dağılımı ise açıklanmadı.
Gilad Şalit’in görüntüleri İsrail’de
Hamas’ın elinde 3 yıldan uzun bir süredir esir bulunan İsrailli asker Gilad Şalit’in sağlıklı olduğunu gösteren ilk videonun cuma günü İsrailli yetkililere teslim edilmesi karşılığında İsrail, 19 Filistinli kadın tutukluyu serbest bıraktı. Serbest bırakılan kadınlardan tutuklandığında hamile olan Gazzeli Fatma Said, evine 2 yaşındaki oğlu Yusuf ile birlikte döndü. Hamas ile İsrail arasındaki değiş-tokuş anlaşması uyarınca serbest bırakılması beklenen son tutuklunun da bugün serbest bırakılacağı açıklanmıştı. 2 dakika 40 saniyelik videoda Şalit sağlığı yerinde, kısa saçlı ve tıraşlı görünüyor. Elinde ise kaydın son günlerde çekildiğini ispatlayan 14 Eylül 2009 tarihli Hamas’ın çıkardığı “Filistin” adlı gazete bulunuyor. Yaptığı konuşmada ailesine ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya seslenen Şalit “En büyük hayalim tekrar ailemi görmek” diyor. Gilad Şalit, 25 Haziran 2006’da Gazze’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından kaçırılmıştı. Şalit’in serbest bırakılması için Hamas ile İsrail arasında Mısır ve Almanya arabuluculuğunda yapılan görüşmelerden sonuç alınamamıştı. Hamas, Şalit’e karşılık 1000 kadar Filistinli militanın serbest bırakılmasını istiyor.
İrlanda AB anayasasına ‘evet’ dedi
Avrupa Birliği’nin anayasası niteliğini taşıyan Lizbon Anlaşması’nın cuma günü ikinci kez referanduma sunulduğu İrlanda’da seçmenlerin yaklaşık yüzde 68’i “evet” oyu kullandı. Katılımın yüzde 58 olduğu referandumdan yüzde 32 civarında ise “hayır” çıktı. Avrupa Birliği’nden memnuniyet açıklaması geldi. İrlandalılar Lizbon Anlaşması’nı, 12 Haziran 2008’de düzenlenen ilk referandumda yüzde 46,6 oranındaki “evet” oyuna karşı, yüzde 53,4 oranındaki “hayır” ile geri çevirmişti. Referanduma katılım oranı geçen yıl yüzde 53,1 olarak kaydedilmişti. Bu kez de sandıktan “hayır” oyu çıkması durumunda, Lizbon Anlaşması’nın rafa kaldırılması söz konusuyudu, çünkü AB’nin anayasası konumundaki anlaşmanın yürürlüğü girmesi için 27 üye ülke tarafından da onaylanması gerekiyor.,
(Derleyen: Berza ŞİMŞEK)
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi