'Dünyada her gün 1 milyon iş kazası yaşanıyor'
Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "Dünyada her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası yaşanmakta, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2,3 milyon insan hayatını kaybetmektedir" dedi.
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Ahmet Hamdi Güney, İş Güvenlik Uzmanı Mustafa Tülü katıldı. Toplantıda konuşan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, "Bugün dünyada 3 milyar, ülkemizde ise yaklaşık 14 milyon iş gücü bulunmaktadır. Bununla birlikte her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası yaşanmakta, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2,3 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Çok daha fazla insan ise iş göremez hale gelmektedir" dedi.
Yapılan çalışmalara değinen Önder, "Bakanlığımız istihdamdan çalışma şartlarına, sosyal güvenlikten mesleki eğitime, iş sağlığı ve güvenliğinden yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın haklarının korunmasına kadar çok geniş bir alanı ve toplumun büyük bir kesimini kapsayan çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede iş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye gelmesi amacıyla müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı niteliği taşıyan 6331 sayılı kanun 2012 yılında yayımlanmıştır. Bu düzenleme ile birlikte özel-kamu ayırımı gözetmeksizin çalışanların görüşlerinin alındığı ve eğitimin ön planda tutulduğu, acil durum ve risk değerlendirmesi gibi önleyici bir yaklaşımı benimseyen düzenlemeye gidilmiştir. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında işverene danışmanlık yapmak üzere bugüne kadar Bakanlığımızca 2 bin 403 ortak sağlık ve güvenlik birimi ile 108 bin 451 iş güvenliği uzmanı, 33 bin 315 işyeri hekimi ve 31 bin 226 diğer sağlık personeli belgelendirilmiştir" ifadelerini kullandı.
ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARININ YARISI YÜKSEKTEN DÜŞMEDEN
İnşaat sektörüyle ilgili yapılan çalışmalara değinen Önder şöyle konuştu:
"Ülkemizde ekonomik büyümenin ana eksenini oluşturan inşaat sektöründe faaliyet gösteren işyeri sayısı 2015 yılında 198 bin 231 iken sektörde çalışan sayısı 1 milyon 980 bin 630'lara ulaşmıştır. Buna karşın ölümlü iş kazaları açısından değerlendirildiğinde 2015 yılında bin 252 ölümlü iş kazasının 473'ü inşaat sektöründe meydana gelmiştir. Ölümlü iş kazalarının yarıya yakınının ise, yüksekten düşme şeklinde meydana geldiği görülmektedir. Bu kazalarında büyük bir kısmının iş ekipmanlarından kaynaklandığı anlaşıldığından 2014 yılı itibariyle (Güvenlik İskele Projesi) başta olmak üzere birçok proje hayata geçirilmiştir. Özellikle sektörde kullanılan iskelelerin standartlara uygun olmasına yönelik bir dizi çalıma yapılmış ve nitekim bugün itibariyle 48 iskele üreticisi firma TSE tarafından bu çerçevede belgelendirilmiştir. Sonuç olarak iş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye getirilebilmesi ancak işveren, çalışan, uzman, profesyonel, STK, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili tüm tarafların konuya karşı hassasiyet gösterip sahiplenmesi ile mümkün olacaktır."
FOTOĞRAFLI
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?