"Dünyadaki terör hükümlülerinin yarısı Türkiye'den"

Türkiye'nin giderek insan hakları ihlallerinde 'model ülke' haline geldiğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "2011 yılında dünyada terör gerekçesiyle tutuklu bulunan insan sayısı toplam 35 bin 117. Türkiye'de aynı gerekçeyle tutuklu olan insan sayısı ise 12 bin 897. Neredeyse dünya genelindeki terör hükümlülerinin yarısı Türkiye'den" dedi.

Yayınlanma: 10.12.2011 - 12:46
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de şu an tutuklu bulunan gazeteci sayısının 71 olduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Çin ve İran, bu konudaki geleneksel 'şampiyonlar', Türkiye'nin gerisinden geliyor" dedi.

İnsanlarını tehdit olarak görme konusunda da Çin ile Türkiye arasında rekabet olduğunu söyleyen Tanrıkulu, "2011 yılında dünyada terör gerekçesiyle tutuklu bulunan insan sayısı toplam 35 bin 117. Türkiye'de aynı gerekçeyle tutuklu olan insan sayısı ise 12 bin 897. Neredeyse dünya genelindeki terör hükümlülerinin yarısı Türkiye'den. Çin, 1,3 milyar nüfusuyla, Türkiye'nin neredeyse yarısı kadar terör mahkûmuyla, dünya ikincisi" dedi.

Tutuklu milletvekilleri

Tutuklu milletvekillerinin durumuna da değinen Tanrıkulu, şöyle dedi:

"Parlamento kendi iradesine sahip çıkamadı, yargı halkın iradesini gasp etti, parlamento yasama görevine sahip çıkamadı; sekiz milletvekili halen tutuklu, bir milletvekilliği ise hukuk aykırı biçimde düşürüldü."

"Türkiye neredeyse komşu ülkelerden cezaevi kiralayacak"

"Kadına yönelik şiddette dünya şampiyonluğunu kimseye kaptırmamaktaki kararlılık devam ediyor" diyen Tanrıkulu, şöyle dedi:

"Temel insan hakları ile doğrudan ilişkili olan Türkiye'nin Kürt meselesi ağırlaşarak kutuplaşma, ayrışma ve çatışma meselesi olmaya devam ediyor.

Alevi yurttaşlarımız eşit yurttaşlık talepleri hiçbir biçimde karşılanmış değil.
Cezaevleri dolmuş taşmış durumda, Türkiye neredeyse komşu ülkelerden cezaevi kiralama aşamasına geldi.

'Faili meçhuller', 'yargısız infaz' da, 'işkence' de geçmişte kalan kavramlar değil. Türkiye'de, 2011 yılında 15 faili meçhul cinayet işlendi. Bu sayı, 1990'ların ilk yıllarından fazladır. 2011 yılında yargısız infaz/dur ihtarı/rastgele ateş açma sonucunda 19 kişi öldürüldü. Gözaltında dört, cezaevinde 31 kişi şiddet sonucu yaşamını yitirdi. Sadece Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na işkence nedeniyle başvuranların sayısı ise 325."

"Bugün, Türkiye için karanlık bir gün"


Tüm dünyada, insan hakları belgelerinin koruması altındaki çocuk ve gençlerin Türkiye'de tehdit altında olduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Türkiye, tutuklu ve hükümlü çocukların sayısı sıralamasında, Avrupa'nın en önde gelen ülkelerinden; cezaevindeki 18 yaş altındaki çocukların sayısı Türkiye'de 2 bin 672 ve 500 civarında da öğrenci tutuklu bulunmakta. Bugün, Türkiye için karanlık bir gün. Dünyanın zorbalığa başkaldırdığı bu yılda, Türkiye'nin kendisi insan hakları alanında kara bir bilançoya mahkûm edilmiş durumda" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler