Dünyadan sert tepkiler

Libya'da tüm ülkeyi saran isyan dalgasına Batı, ticari kaygıları nedeniyle sert tepki göstermeye devam ediyor...

Dünyadan sert tepkiler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.02.2011 - 07:48

 

BM daimi temsilcisi

Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Şalgam'ın El Hayat gazetesi muhabirine telefonda, ''Benden başka Libya'nın BM Daimi Temsilciliğindeki tüm diplomatlar Dabaşi'yi destekliyor'' dediği, kendisinin ise Kaddafi hükümetiyle temasta olduğunu ve onları bu hareketlerine son vermeleri yönünde ikna etmeye çalıştığını söylediği bildirildi.

Yılanın başını kesin

Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabaşi, Kaddafi'ye liderlikten çekilme çağrısında bulundu. Dabaşi, BM'de gazetecilere açıklama yaparken, ''Eğer çekilmezse, halk ondan kurtulmasını bilir'' dedi. Libya'nın BM Daimi Temsilciliğinde çalışan diplomatlar olarak istifa etmediklerini bildiren Dabaşi, bunun nedenini de ''rejime değil, Libya halkına hizmet verdiklerini belirterek açıkladı.

Dabaşi'nin liderliğinde ayrıca bir yazılı açıklama yaparak, Kaddafi'ye karşı ayaklanan halkın yanında olduklarını ve Kaddafi rejiminin derhal sona ermesi gerektiğini belirterek, Libya ordusunu ''Tiran (despot) Kaddafi'nin devrilmesine yardımcı olmaya'' çağırdı. Yazılı açıklamada, Kaddafi'nin ayaklanmayı bastırmak için Afrikalı paralı askerler kullanması da kınandı ve ''Trablus'ta benzeri görülmemiş bir kıyım beklendiği'' ifade edildi.

''Kaddafi'nin Libya ve Libya halkından ne kadar nefret ettiğinin de açıkça göründüğü'' kaydedilen açıklamada, Libya ordusunun subaylarına ve askerlerine de ''nerede olurlarsa olsunlar ve rütbeleri ne olursa olsun organize olup, Trablus'a gitmeleri ve yılanın başını kesmeleri'' çağrısında bulunuldu. Libya'nın BM Daimi Temsilciliği, BM'den, Libya üzerindeki hava sahasını da uçuşa kapatmasını, böylece rejime silah ve paralı asker gönderilmesinin önlenmesini istediklerini de açıkladı. Öte yandan, Konsey de bir açıklama yaparak, Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dabaşi'nin talebi üzerine, Libya'daki durumu görüşmek üzere bugün TSİ 16.00'da basına kapalı danışma toplantısı yapacağını duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Libya'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen halka yönelik saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu.

 

"Kan gölü sona ermeli"

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya'daki gelişmelerden dolayı endişe duyduğunu, ''ülkedeki kan gölünün kabul edilemez olduğunu ve bitmesi gerektiğini'' bildirdi. Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı paralı askerlerin ve güvenlik güçlerinin halka ateş açmasını kınayan Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, "Bütün dünya Libya'daki olayları endişe ile izliyor ve ABD, uluslararası toplumla birleşerek Libya'da meydana gelen şiddet olaylarını kesin bir dile kınıyor" dedi. Clinton, Libya hükümetinin Libya halkının evrensel haklarını korumakla yükümlü olduğunu ve "kabul edilemez kan gölüne" bir son vermesi gerektiğini ifade etti.
 

BM genel sekreteri

BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon, Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçlerinin savaş uçakları ve helikopterlerle halka ateş açması karşısında "utanç" duyduğunu belirterek, Kaddafi'yi bu şiddet olaylarına "hemen" son vermeye çağırdı. Genel Sekreterin sözcüsü Martin Nesirky, yaptığı açıklamada, "Eğer halka ateş açıldığı doğrulanırsa, bu çok ciddi bir uluslararası insan hakları ihlaline girer ve sertçe kınanır" dedi. Ban-Ki moon'un dün 40 dakika Kaddafi ile konuştuğunu bildiren sözcü, "Genel Sekreter, şiddetin artmasından dolayı derin endişelerini dile getirdi, şiddetin hemen son bulmasını ve Kaddafi'nin de göstericilerle diyalog kurmasını istediğinin altını çizdi'' diye konuştu.

 

Kanada

Kanada Başbakanı Stephen Harper, Kanada'nın batısında yer alan Vancouver kentinde düzenlediği bir basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Libya'da göstericilere ateş açılmasını, "utanç verici ve kabul edilemez" olarak niteledi. Harper, Kaddafi'den halka saldırmaktan "hemen" vazgeçmesini istedi.

 

İngiliz gazeteleri

İngiliz gazetelerinin çoğu Libya'daki olaylara bugünkü sayılarında manşetlerinden yer verdi.
The Independent gazetesi, deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'in Kaddafi ile ilgili yazısını yayımlayarak, Fisk'in "Zalim, mağrur, kana bulanmış ve 40 yıldan fazla terör ve baskının ardından acaba şimdi kesinlikle gidiyor mu?" sözlerini manşetine taşıdı.
Fisk "Trablus'un zorbası" olarak nitelendirdiği Kaddafi rejiminin "silah sesleri ve alevler arasında çöktüğünü" yazdı.

Independent başyazısında ise Kaddafi'nin, İngiltere'nin "konfor için biraz fazla sarıldığı" bir lider olduğu belirtildi. İngiltere-Libya ilişkilerinin 1984'te, Lonra'daki Libya Büyükelçiliğinden açılan ateş sonucu bir İngiliz polisinin ölümünden sonra gerildiği anımsatılan yazıda, ilişkilerin 2004'te eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Libya ziyaretiyle yeniden düzeldiği kaydedildi.

Times gazetesi "Lanet olası Albay" manşetiyle, "Kaddafi rejiminin, göstericilere ateş açıp, daha fazla kan dökülmesi sözü vererek, zalimliğini gösterdiğini ve Batının Kaddafi'ye, gecikmeksizin görevi bırakması için baskı yapması gerektiğini" belirtti.
Guardian, "Kaddafi, iktidarı elinden giderken, etrafa saldırıyor" derken, Daily Mail, "Zalim kaçışta", Financial Times ise "Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor" manşetlerini attı.

 

Berlusconi sessizliğini bozdu

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, daha önce "yakın dostu" olarak nitelendirdiği Muammer Kaddafi'nin ülkesi Libya'daki gelişmeler karşısında sonunda sessizliğini bozdu. Savaş uçaklarının Libya'nın başkenti Trablus'u hedef gözetmeksizin bombaladığına ilişkin haberlerin ardından Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Silvio Berlusconi'nin "Libya'daki gelişmeleri büyük bir dikkat ve endişeyle takip ettiği" belirtildi.

Başbakan Berlusconi'nin sivil halka uygulanan kabul edilemez şiddet karşısında endişe içinde olduğu ifade edilen açıklamada, "Avrupa Birliği ve uluslararası topluluğun, Libya'daki krizin sonuçları öngörülmesi zor bir iç savaşa dönüşmesini engellemek için her türlü çabayı göstermesi ve Libya vatandaşlarının güvenliği ile ülke ve bölgenin bütünlüğü ve istikrarının korunmasını sağlayacak barışçıl bir çözümü desteklemesi gerektiği" kaydedildi.

Birkaç gün önce konuya ilişkin sorular üzerine "rahatsız etmek istemediği için" Kaddafi'yi aramadığını belirterek eleştiri oklarını üzerine çeken Berlusconi, geçen yıl da bir zirvenin sonunda Libya liderinin elini öpmüş ve muhalefetle uluslararası toplumun tepkisine neden olmuştu.

 

Filistin, İsrail'den Libya'daki vatandaşlarının geri dönmesine izin istiyor

Filistin Yönetimi, İsrail'in Libya'da bulunan Filistinli işçilerin Batı Şeria'ya dönmesine izin vermesini istiyor. Filistin Yönetimi'nin yetkilisi Hüseyin El-Şeyh, yaptığı açıklamada, Libya'daki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, Filistin liderliğinin, Libya'da yaşayan Filistinlilerin derhal Filistin topraklarına dönüşlerinin sağlanması için Arap ülkelerinden ve uluslararası gruplardan İsrail'e baskı yapmaları talebinde bulunduğunu söyledi. El-Şeyh, Libya'daki Filistinlilerin çoğunda Filistin kimliği bulunmadığına işaret ederek, Filistin hükümetinin bu kişilerin ihtiyaçlarına yönelik bir plan hazırladığını vurguladı. Libya'da binlerce Filistinlinin bulunduğu belirtiliyor.

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakan Yardımcısı Taysir Caradat, Trablus'taki elçilikleri vasıtasıyla bu ülkedeki Filistinlilerle temas halinde olduklarını bildirdi. Caradat, Libya'daki Filistinlilerin durumunun iyi olduğunu ve kendilerine olaylar sırasında herhangi bir zarar gelmediğini de ifade etti. Filistin Dışişleri Bakanlığının, özellikle Trablus, Bingazi ve Masrata'daki üniversitelerde öğrenim gören Filistinli öğrencilerin ülkeye dönüşlerini sağlamaya çalıştığı da bildirildi.
 

Almanya uçak yolladı

Almanya ise, Libya'daki vatandaşlarını Lufthansa havayolu şirketine ait özel bir uçakla tahliye edecek.
Lufthansa şirketi sözcüsü Thomas Jachnow, Alman vatandaşlarının tahliyesi için Lufthansa şirketinin 300 yolcu kapasiteli Airbus A340-600 uçağını bugün Frankfurt'tan Trablus'a göndereceğini, uçağın bu akşam yerel saat ile 19.15'te Frankfurt'a dönmesinin beklendiğini belirtti.

 

OPEC'i toplantıya çağırdı

İtalyan hükümet kaynağı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) Libya'daki gerginlik nedeniyle petrol üretimini artırmak için olağanüstü toplantı yapmayı değerlendirdiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon