Dünyalar onların oldu ama...
İnternette yayımladıkları video ile sesini geniş kitlelere duyuran "Metro Cazcıları" şefleri Masis Aram Gözbek önderliğinde kendi kanatlarıyla uçma çabasında. Hızla kazanılan ün de, başarıları da sorunları ortadan kaldırmıyor, son sponsorluk anlaşmaları bu yıl sonuna kadar sürecek, koronun şu an çalışma yapacak bir yeri de yok, duyurulur!
Röportaj için oturduğumuz kafedeki sohbetimiz biter bitmez etraftan övgüler gelmeye başlıyor.
Bu haklı tebrikleri toplayan “Metro Cazcıları”, yani “Boğaziçi Caz Korosu”. Geçen ay Avusturya’da düzenlenen Dünya Koro Şampiyonası’ndan “Dünya Şampiyonu” unvanıyla dönen ekibin bu noktaya çetrefilli bir süreçten geldiği ise su götürmez. “Caz korosuna girdiniz mi kolay kolay çıkamıyorsunuz” diyor Boğaziçi Caz Korosu üyeleri Mert Beşken ve Defne Mudun. Defne, Felsefe bölümü öğrencisi, Mert ise Makine Mühedisliği’nden mezun. Yollarının koroyla kesişmesi neredeyse tesadüf; biri koronun bir videosunu görüp beğeniyor, diğeri ise Rock Korosu’ndayken Caz Korosu’nu keşfediyor. Koronun genel profilini üniversite öğrencileri oluşturuyor. Dedik ya, koroya bir giren pek kolay çıkamıyor, okulu bitirenler de iş çıkışları koro çalışmalarına devam ediyor.
Şeflerinin istekleri “sınırsız”... Isınma hareketlerinden teatral çalışmalara, zorlu fiziksel antremanlara kadar her şey mevcut bu çalışmalarda. “İşin sırrı bu farklı çalışma programında mı saklı acaba” diye sorduğumda yanıt “koro” şeklinde geliyor: “Masis”.
Masis Aram Gözbek, 2007 yılından bu yana Boğaziçi Caz Korosu’nun şefi. Yedi yaşında kilise korolarına giren Masis, 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne girmesiyle birlikte okulun Müzik Kulübü ve Caz Korosu’na da adım atıyor.
Koronun kaderi, 2008 yılında Masis’in Avusturya’da düzenlenen a cappella yarışması “Vokal Total”e katılmasıyla değişiyor. Burada kazanılan ödüller ve kurulan ilişkilerle de Dünya Koro Olimpiyatları’na davet geliyor. Sonuç: Koro, geçen yıl Çin’de düzenlenen 6. Dünya Koro Olimpiyatları’ndan 3 Altın Diploma. Bu sayede Şampiyonlar Kategorisi’nde yarışmaya hak kazanarak, bu yıl temmuz ayında da Avusturya’daki Dünya Koro Şampiyonası’ndan 5 altın madalya ile dönüyorlar.
Sonuçları her yerden okuyup öğrendik ama yarışmanın perde arkasını Masis’ten öğreniyoruz: “Yarışmada Türkiye’nin ilk ve tek katılımcısı olduğumuz için, repertuvarı cazla birlikte yabancılara çok ilginç gelen aksak ritimlerden seçerek oluşturdum. Folklor kategorisinde Erdal Tuğcular, Muammer Sun, Hayri Akay ve Ferit Tüzün’ün çoksesli türkü düzenlemelerini, Karma Korolar kategorisinde ise Ahmet Adnan Saygun’un Katibim Türküsü Üzerine Varyasyonlar’ını seslendirdik. Çağdaş Müzik kategorisinde ise Hasan Uçarsu’nun iki bestesi ve bir de benim bestelerimden söyledik”.
İki yarışma öncesinde de koronun sponsor arayışının zorlu geçtiğini, hatta sponsorluk ararken metroda çektikleri videonun sosyal medya sitelerinde bir milyondan fazla kez paylaşılarak, onların ününe ün kattığını biliyoruz. Yarışmaya kısa bir süre kala arayışları da bu sayede sona erdi. Ama bu onların sponsorluk ihtiyacının bittiği anlamına da gelmiyor.
Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü çıkışlı olan Boğaziçi Caz Korosu artık bağımız bir oluşum, “kendi yağımızda kavrulacağız” diyorlar. Hızla kazanılan ün de, başarıları da sorunları ortadan kaldırmıyor, son sponsorluk anlaşmaları bu yıl sonuna kadar sürecek, koronun şu an çalışma yapacak bir yeri de yok, duyurulur! Koronun gelecek planlarıysa şu an için Masis’te saklı. “Çok yoğun bir dönemdi bizim için, bir süre dinlenmemiz gerek” diyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi