Dürüst ve cesur olun

Türkiye’nin Başika’dan asker çekme sözü vermesine karşın birliklerini korumayı sürdürmesi Bağdat- Ankara arasındaki en sert görüşmelerden birine sahne oldu.

Yayınlanma: 31.12.2015 - 21:30
Abone Ol google-news

Türkiye’nin Başika’daki eğitim kampını korumak için gönderdiği ek askeri gücü çekmeme ısrarının yarattığı Bağdat-Ankara gerilimi, iki ülke Başbakanı arasında tansiyonu yüksek bir telefon görüşmesine neden oldu. Davutoğlu, Ramadi’nin IŞİD’den temizlenmesini kutlamak ve Abadi’nin konvoyuna yapılan saldırıyı kınamak için telefon açtı.

Başbakanlık’tan yapılan bilgilendirmede Abadi’nin “ülkesinin egemenlik ve bütünlüğüne saygı gösterilmesini istediği” bilgisi paylaşıldı. Ankara, “iki ülke yetkililerinin teknik düzeyde eşgüdümü sağlamasını” istedi. Ancak bu bilgilendirmeden kısa süre sonra Abadi, görüşmenin ayrıntılarını yazılı açıklamayla paylaştı.

Abadi’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Abadi, “Irak ordusu IŞİD çetelerine karşı zaferler kazanıyor ve bizim güvenlik güçlerimiz de şimdi halkın geri dönmesi için temel hizmetleri tedarik ederek, Ramadi’nin güvenliğini sağlıyor” dedi.

‘Sırada Musul var’

Abadi, “Birkez daha söylüyorum bundan sonra Musul gelecek” derken ardından da Türk birliklerinin Musul’dan çıkması isteğini tekrarladı: “Merkezi hükümetin bilgisi ve onayı olmadan buradaki Türk birliklerinin varlığını kesin bir dille reddediyoruz. Ki bu birçok probleme ve gereksiz tansiyona neden oldu. Irak’ı ziyaret eden Türk heyeti, (Hakan Fidan ve Feridun Sinirlioğlu) Ankara’ya dönüşlerinde Türkiye’nin birliklerini Irak’tan çekeceğini ilan edeceğine söz vermişti ama Türk hükümeti anlaşmaya uymadı. Biz Türk hükümetinden acilen Irak topraklarından geri çekileceğini ilan etmesini ve Irak’ın egemenliğine saygı göstermesini ve gerçekten birliklerini çekmesini istiyoruz.”

Davutoğlu, önceki gün katıldığı televizyon programında da, Irak merkezi güçlerinin Musul’a kadar gelerek o bölgeyi IŞİD’ten temizlemesi durumunda Türk askerinin de geri çekileceğini kaydetti.

Türkiye ise başta BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği bilgide Türk birliklerinin Başika’da kalma nedeni olarak IŞİD’in yanı sıra PKK’nın karargahının Kandil’de olduğunu anımsatmış ve “Irak hükümetinden PKK’nın faaliyetlerine ne zaman son vermesini istesek aldığımız yanıt Irak hükümetinin ülkenin bu bölümünde kontrolü olmadığıdır” demişti.

‘Dürüst ve cesur olun’

 Abadi, kamuoyu hassasiyetini de göz önüne alarak şu mesajı verrdi:

“Irak halkı, hükümeti aracılığıyla Türkiye’den resmi olarak topraklarından çekilmesini isterken ve Türk birlikleri için davet veya onay bulunmazken, kamuoyu ile yüzleşmede dürüst ve cesur olun.”

Abadi’nin aynı telefon görüşmesinde “resmi olarak birliklerinizi çekmenizi isteğini tekrarlıyoruz” dediği görüşmede sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Türk birlikleri IŞİD ile savaşmadığına göre...’

“Türk birlikleri IŞİD ile savaşmadığına göre, Türk hükümetinin, eğitimciler tehlike altında diye Musul gibi Irak sınırının içlerine eğitimci göndermesi için de bir neden yoktur. Güvenli eğitim kampları farklı alanlarda konuşlanmıştır ve IŞİD Suriye tarafında sizin sınırlarınızdadır ve siz de onlarla savaşmıyorsunuz! Ayrıca, IŞİDin Musul’daki varlığı ile Türk sınırı arasında büyük bir mesafe vardır; bu nedenle de Irak topraklarından Türkiye’ye bir tehdit yoktur”

Davutoğlu ise yayında Irak merkezi hükümetinin ülkenin yaklaşık 3’te 1’inde egemenliğini kullanamadığını ve Musul’u 72 bin Irak askerinin IŞİD’e bıraktığını belirterek şunları söyledi:

“Bunun içinde Kuzey’deki PKK kamplarının olduğu yerler var. Keşke Irak orayı da koruyabilse de bizde hava harekatı yapmak zorunda kalmasak ve Türkiye içine terörist sızmasa. Gerek Suriye sınırında, gerekse Irak sınırında artık DAEŞ, bir koridor oluşturdu. Irak-Suriye sınırı fiilen yok. Dolayısıyla burada verilecek mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız. Ama bu herhangi bir gizli gündemin bir parçası değildir”

Davutoğlu: ‘Açıklamaları gözden geçireceğim’

Abadi’ye göre ise Davutoğlu iki taraf arasında konunun görüşülmesi için bir toplantı istedi ve “Türkiye’nin çekilme ile ilgili açıklamalarını yeniden gözden geçireceğim” dedi. Davutoğlu, Türk birliklerinin Irak’ta kalma niyetinde olmadığını da belirterek, Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine saygı duyduğunu açıkladığını belirtti. Davutoğlu, Türkiye’nin Irak’a yardım etmek istediğini belirtirken, iki ülke arasındaki tartışmanın IŞİD’in işine yarayacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon