"Düşüş mevsimsel etkilerden"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ocak-Şubat aylarında en düşük seviyesine gelen kapasite kullanım oranında son 5 ayda 8.5 puanlık bir artış yaşandığını, bu tablonun ortaya çıkmasında hükümetin aldığı önlemlerin yanı sıra vergi indirimleri sonucunda stokları eriyen sektörün tekrar üretime geçmesinin de önemli rol oynadığını bildirdi.

Yayınlanma: 11.08.2009 - 13:54
Abone Ol google-news

Türkiye'de kapasite kullanım oranlarının uzunca bir dönem ortalama yüzde 80 dolayında seyrettiğini, Ağustos 2008'den bu yana gerileme görüldüğünü, toplam kapasite kullanım oranının en düşük düzeyine bu yılın Ocak ve Şubat aylarında geldiğini belirten Nihat Ergün, "Kapasite kullanımında Haziran ayına göre 0,4 puanlık bir gerileme görülmesi mevsimsel etkilerden kaynaklanmaktadır. Durum beklentilere paralel olarak gerçekleşmiştir. Her yıl yaz aylarında ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle Temmuz ve Ağustos verilerinde düşüş yaşanmaktadır. Ancak bu yıl geçmiş yıllarda yaşanan düşme oranına göre çok daha az bir gerileme görülmektedir" dedi.
 

"Olumlu beklentilerimiz güçleniyor"

Ocak-Şubat aylarında en düşük seviyesine gelen kapasite kullanım oranında son 5 ayda 8.5 puanlık bir artış yaşandığını, bu tablonun ortaya çıkmasında hükümetin aldığı önlemlerin yanı sıra vergi indirimleri sonucunda stokları eriyen sektörün tekrar üretime geçmesinin de önemli rol oynadığını kaydeden Ergün, "Dış talepte ciddi bir toparlanma olmadan iç talepte beliren canlanma etkisi sınırlı düzeyde kalabilir. Dünya genelinde özellikle ihracat yaptığımız ülkelerde ekonomik faaliyetlerdeki gelişmelerin bizi doğrudan etkileyeceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte son aylarda ihracat rakamlarındaki gerilemenin yavaşlaması, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksindeki pozitif gelişmeler, geleceğe yönelik olumlu beklentilerimizi güçlendirmektedir" dedi.

Bakan Nihat Ergün, gelecek aylarda Türkiye'nin kriz öncesi dönemdeki kapasite kullanım oranlarına üretim miktarına ve ihracat rakamına mutlaka ulaşacağını bildirdi. Ergün, "Hükümet olarak ekonomimizde son dönemde yakalanan ivmeyi korumak için gerekli tedbirleri titizlikle almaya ve uygulamaya önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler