E vitamini deposu: Ruşeym
Her ton buğdayın işlenmesinden bir kilogram elde edilen ve E vitamini ve mineral bakımından zengin olan ruşeym tüketiminin her geçen gün arttığı, kullanımının yaygınlaştırılması için de tanıtım amaçlandığı bildirildi.
Adana'da uzun yıllar faaliyet gösteren Karşıyaka Un Fabrikası Dış Ticaret Müdürü Göktay Dönmez, buğdaydan, un, makarna ve irmik gibi ürünlerin yanı sıra Türkiye'de yeni yeni tanınmaya başlanan ruşeym üretimi de yapıldığını söyledi.
Türk halkının beslenmesinde önemli yeri olan buğdayın her tonundan bir kilogram elde edilen ruşeymin, doğal E vitamini ve mineral zengini olduğunu belirten Dönmez, bu maddenin Avrupa ülkeleri ve ABD'deki tüketiminin hayli fazla olduğunu bildirdi.
Dönmez, üretimini yaptıkları ruşeymi tüketimi alışkanlığını Türkiye geneline yaygınlaştırma konusundaki çabalarının sürdüğünü kaydederek, şöyle konuştu:
''Bu ürünü 250'şer gramlık ambalajlı paketlerde ulusal ve bölgesel zincir marketlere ve doğal ürün satışı yapan firmalara veriyoruz. Her paketi 5 TL'den satışa sunulan bu ürün, daha çok İstanbul, Ankara ve İzmir gibi nüfusu yoğun olan kentlerde rağbet görüyor. Bu şehirlerdeki tüketim fazlalığı, aynı zamanda doğal ürün satışı yapan merkez sayısının fazla olmasından da kaynaklanıyor. Bu yıl yaklaşık 10 ton üretim yaparak piyasaya sürdük. Geçen yıl bu miktar hayli düşüktü. Sağlıklı yaşaman kaynağı olan bu ruşeymin üretim miktarının yükselmesi, tüketiminin gelecekte hayli artacağına işaret ediyor.''
Dönmez, ruşeym tüketimini artırmak amacıyla firma olarak narenciyede olduğu gibi tanıtım programı hazırlayacaklarını da söyledi.
Tüketim alışkanlığının yaygınlaşması halinde ruşeymin vitamin tableti halinde üretiminin de yapılacağını ifade eden Dönmez, şöyle konuştu:
''Dünyada 'wheat germ' olarak bilinen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embryo. Bu embryo, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor. Ruşeym, buğdayın kalbi ve hayat kaynağı olarak ifade ediliyor. 'Doğanın Altın Sırrı' olarak sunumunu yaptığımız bu ürün, lif değeri yüksek tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi.''
Kullanım ve yararları
Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırabilir, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebilir, çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek lif değeri arttırılabilir.
Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabileceği bildirilen bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih edilebiliyor.
Bunların yanı sıra, yaşlılığı geciktirici, E vitamini olarak kullanılabilir ve böylece vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağladığı, vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynadığı, aterosklorozun oluşumunu engelleyici etki gösterdiği ve koroner kalp hastalığı riskini azalttığı ifade edilen ruşeymin, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, uzmanlar tarafından sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gösterip, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip, kırışıklıkları önlediği kaydedilen bu ürünün kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığı, kansızlığı önleyip, halsizliği giderdiği kaydediliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması