EBSO: Açlığa karşı birleşelim
Ender Yorgancılar, günümüzde 1 milyar insanın aç olduğunu belirterek, tüm insanlığın temel besin maddelerine erişiminin sağlanması için dünyanın tüketim bazlı bir dayanışma içinde olması gerektiğini söyledi.
Bu yıl ''Açlığa Karşı Birleşelim'' ana temasıyla kutlanan Dünya Gıda Günü kapsamında EBSO Meclis Salonunda panel düzenlendi. Oturumun açılışında konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, yeryüzünde 6,6 milyar insanın yaşadığını, 2025 yılında bunun 9 milyara ulaşmasının beklendiğini hatırlattı.
Yorgancılar, günümüzde 1 milyar insanın aç olduğunu, her yıl 6 milyon çocuğun açlıktan öldüğünü, 2 milyar insanın temel vitaminlerden yoksun beslendiğini, 1 milyar kişinin de açlık sınırında yaşadığını belirterek, tüm insanlığın temel besin maddelerine erişiminin sağlanması için dünyanın tüketim bazlı bir dayanışma içinde olması gerektiğine dikkati çekti.
Adil olmayan bir dünyada yaşandığını vurgulayan Yorgancılar, ''Dünya kaynaklarını doyumsuz bir şekilde tüketen belli zümreler aşırı beslenmeden dolayı sağlık problemleriyle uğraşırken, diğer tarafta açlığın ve yetersiz beslenmenin pençesinde kıvranan 1 milyardan fazla insan, açlıktan ölmezlerse bile yetersiz gıda ve kirli su nedeniyle ölüm tehdidi altında yaşamaktadırlar'' dedi. Yorgancılar, Türkiye'nin gıdada kendine yeten 7 ülkeden biri olduğunu, bu yüzden tarım hayvancılık gibi ''değerlerin'' çok iyi kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının 11 milyar dolar, Hollanda'nın 50 milyar dolar olduğunu dile getiren Yorgancılar, ''Bu, yüzölçümü Konya kadar olan Hollanda'nın toprağının her santimetrekaresini verimli kullandığını gösteriyor'' dedi. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in ''et fiyatlarının Kurban Bayramıyla beraber tekrar yükseleceği'' yönündeki sözleri ''spekülasyon'' olarak değerlendirdiğini hatırlatan Yorgancılar, ''Bu açıklamaya rağmen bayram yaklaşırken hayvan arzı sıkıntısı nedeniyle fiyatların ikiye katlanacağı söyleniyor. Hem bu durum, hem de et ithalatı yapar hale gelmemiz, politikaların yanlışlığını gösteriyor'' diye konuştu. Yorgancılar, uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle hayvan üretiminin istenildiği düzeyde gerçekleşmediğini, bu nedenle et fiyatlarının çok yüksek rakamlara ulaştığını söyledi.
Konuşmasında gıdadaki israfa da değinen Yorgancılar, ''Türkiye'de üretilen ekmeğin çok büyük kısmı maalesef atılıyor. Gıdanın dengeli dağılımını sağlamamız için bu israfın da önüne geçmeliyiz'' dedi.
İzmir İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal da dünyada aç ve açlık sınırında yaşayan insan sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, sadece geçen sene 75 milyon insanın daha açlık sınırına indiğini söyledi. Türkiye'de besin üretimi ve tüketimi arasında bir dengenin bulunduğunu, yani tüketime yetecek kadar üretimin yapıldığını aktaran Güldal, ''Ama üretilen besinlerin doğru, dengeli dağılımı yapılamamaktadır'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza