Economist editöründen uyarı: Mevcut durum oldukça tehlikeli
Economist dergisinin Avrupa editörü John Peet, Türkiye'deki genel seçimden önce "CHP'ye oy verin" önerisinin yer aldığı makaleyle ilgili, "Bu sadece Türkiye için yaptığımız bir şey değildi, İngiltere, ABD, Fransa ve Almanya'daki seçimlerden önce de bunu yaptık" dedi. Türkiye'nin ekonomisini de değerlendiren Peet "Mevcut durum oldukça tehlikeli" dedi.
Economist dergisinin Avrupa editörü John Peet, İngiltere'nin başkenti Londra'daki düşünce kuruluşu Chatham House'da, "2011 seçimlerinden sonra Türkiye: AKP hükümetini bekleyen zorluklar" başlıklı bir konferans verdi.
Söz konusu makaleye değinen Peet, "Böyle bir tepkiyi beklemediklerini" söyleyerek, şöyle konuştu:
"Bu sıklıkla yaptığımız bir şey. Belki garip ama ABD, İngiliz, Fransız ve Almanya seçimlerinde de bağımsız bir dergi olarak çoğu kez örneğin, 'Merkel'in kazanmasını tercih ediyoruz' ya da 'Obama'nın kazanmasını tercih ederiz' dedik. Gazetelerin, bazı kişi ya da partilere açıkça siyasi destek verdiği ve bazı ülkelerde doğru bulunmayan bir İngiliz geleneği var. İnsanlara, şimdiye kadar seçimden önce yönlendirme yaptığımız dünyadaki tek ülkenin Türkiye olmadığını anlatmaya çalıştım."
"Mevcut durum oldukça tehlikeli"
Avrupa Birliği'nin eski Ankara Büyükelçisi Michael Lake'in yönettiği konferansta konuşan Peet, AB içinde olmayan en önemli iki ülkenin Rusya ve Türkiye olduğunu kaydederek, "Rusya'nın düşüşte, Türkiye'nin yükselişte olduğunu" ifade etti.
Türkiye'deki genel seçim sonuçlarına değinen Peet, "AKP'nin oyların yaklaşık yüzde 50'sini aldığını ve bunun oldukça etkileyici bir sayı olduğunu" söyledi. Seçime katılım oranın çok yüksek olduğuna da dikkati çeken Peet, "Bu demokrasinin iyi bir örneğiydi. Türkiye'nin demokrasi için örnek teşkil etmesi bölgesi ve Avrupa için çok önemlidir" dedi.
Türkiye'de ekonominin geçen yıllarda oldukça başarılı bir dönemden geçtiğini belirten John Peet, "Ancak mevcut durum oldukça tehlikeli" dedi. Türkiye'deki mevcut cari işlem açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 8 olduğunu belirten Peet, Merkez Bankası faiz oranlarını indirme politikasının ise "işe yaramadığını ve ekonominin fazla ısındığını" savundu. Peet, "Türkiye'nin önemli ekonomik reformlara ihtiyacı olduğu açık" diye konuştu.
Anayasa değişikliğinin gerekliliğine de konuşmasında değinen Peet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "anayasa değişikliğiyle mevcut cumhurbaşkanlığından daha güçlü, Fransa'daki gibi bir başkanlık sistemi getirmek istediğini" kaydetti.
"Çözümü kolay olmayan" sözleriyle tanımladığı Kürt sorunuyla ilgili yapılan bazı olumlu gelişmelere karşın daha fazla şey yapılması gerektiğini söyleyen Peet, dış politika konusunda ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun uyguladığı "komşularla sıfır problem" politikasının başarılı olduğunu, "alkışlanması gerektiğini" ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?